Afaceristul Alin Simota a fost achitat într-un dosar de evaziune fiscală
0Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia l-au achitat pe Alin Simota de acuzaţia de evaziune fiscală, pentru neplata datoriilor către statul român de către firma SIMAR, pe care acesta a patronat-o. Iniţial, Judecătoria Petroşani l-a condamnat pe omul de afaceri din Valea Jiului la un an de închisoare şi la plataunor daune de circa 100.000 de euro, dar soluţia a fost contestată.
Procesul în care omul de afaceri Alin Simota a fost acuzat de evaziune fiscală, prin firma SIMAR pe care a patronat-o, şi a fost condamnat iniţial de Judecătoria Petroşani la un an de închisoare şi la plata unor daune de peste 400.000 de lei, s-a încheiat la Curtea de Apel Alba Iulia.
Acţiunea penală asupra afaceristului acuzat de evaziune fiscală a fost stinsă.
"Instanţa admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani şi inculpatul Simota Alin împotriva sentinţei penale nr. 33/3.02.2015 pronunţate de Judecătoria Petroşani în dosarul nr. 3010/278/2013. Desfiinţează sentinţa penală apelată, şi procedând la o nouă judecată achită pe inculpatul Simota Alin de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. Instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă ANAF – AJFP Hunedoara", a informat Curtea de Apel Alba Iulia.
Magistraţii au menţinut deocamdată măsura asiguratorie a sechestrului instituit asupra unui bloc de locuinţe din Petroşani, cu 28 de apartamente şi 19 garaje din patrimoniul SIMAR, firma afaceristului acuzată de neplata datoriilor către statul român. Măsura sechestrului va înceta însă în termen de 30 de zile, dacă statul român nu introduce o acţiune civilă în care contestă soluţia dată.
Alin Simota, în trecut unul dintre cei mai bogaţi afacerişti din judeţul Hunedoara, a fost trimis în arest preventiv în luna iunie a anului 2013, iar între timp a fost condamnat într-un alt dosar penal, în care a fost judecat pentru infracţiunea de conflict de interese.
În urmă cu doi ani, fostul lider al PNL din Valea Jiului a fost arestat preventiv la solicitarea DIICOT, pentru infracţiuni de crimă organizată. Alin Simota a fost trimis în judecată alături de alţi 13 inculpaţi, iar prejudiciul a fost estimat de anchetatori la peste 800.000 de euro. Alin Simota este acuzat în dosarul DIICOT de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, şantaj în formă continuată, lipsire de libertate, instigare la lipsire de libertate, instigare la vătămare corporală gravă, deţinere de muniţie fără drept. Afaceristul din Valea Jiului a fost pus sub învinuire şi într-un alt dosar, în care este acuzat de evaziune fiscală şi delapidare.
Alin Simota a fost vicepreşedinte al PNL Hunedoara până în 2013. A fost exclus din partid ca urmare a problemelor cu legea, care au dus la arestarea sa. Simota a fost finanţator al clubului Jiul Petroşani şi a deţinut funcţii de consiliar local la Primăria Petroşani în perioada 2012 - 2013 şi de consilier judeţean, între anii 2008 şi 2012. În vremea în care a fost consilier judeţean, firmele sale au obţinut mai multe contracte de lucrări publice, care au făcut obiectul unor cercetări penale.
Vă recomandăm şi:
Baza sportivă Jiul Petroşani, falimentată de Alin Simota, a fost redată primăriei
Baza sportivă Jiul din Petroşani a reintrat în administrarea Primăriei Petroşani. În ultimii 15 ani ea fost patronată de afaceristul Alin Simota, arestat în prezent într-un dosar în care e acuzat de infracţiuni economice, iar în ultimii aproape doi ani a fost lăsată în paragină.
Afaceristul Alin Simota şi ceilalţi 13 inculpaţi din dosarul DIICOT în care au fost acuzaţi de infracţiuni grave de crimă organizată vor fi judecaţi de Tribunalul Hunedoara, după ce Curtea de Apel Alba Iulia şi-a declinat co mpetenţa soluţionării cauzei.
Alin Simota a fost trimis în judecată sub acuzaţia de conflict de interese. Fostul milionar din Valea Jiului va răspunde în faţa instanţei din Deva, într-un dosar în care procurorii reclamă un prejudiciu de 260.000 de lei. Pagubele ar fi fost produse în urma unor afaceri cu statul, pentru realizarea lucrărilor la spitalul din Deva.