Are balta peşte şi la stat, şi la privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un abonament la bălţile aparţinând AJVPS costă 160 lei pe an, în timp ce la privaţi puteţi scoate din buzunar până la 200 lei pentru o singură zi. Împătimiţii de pescuit pot aduce cortul, au voie să facă grătar şi le este permis să plece acasă cu maximum cinci kilograme de peşte.

Sute de giurgiuveni se pregătesc în fiecare săptămână de o “sedinţă” de relaxare la pescuit. Weekendul este potrivit pentru a scoate la lucru undiţele şi momeala, iar pescarii pasionaţi se pregătesc din vreme astfel încât “prada” să fie consistentă.

Concurenţa între bălţile de stat şi cele private este acerbă. Bălţile private au de partea lor diversitatea, acoperind aproape tot judeţul în timp ce bălţile Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) sunt apreciate pentru preţul redus al abonamentelor.

AJVPS Giurgiu are în administrare opt bălţi, câte două la Vieru, Hodivoaia, Putineiu şi Gogoşari. Conform reprezentanţilor instituţiei un abonament lunar costă 160 de lei. Până acum, în judeţ au solicitat permis şi abonament pentru bălţile de stat peste 1.000 de giurgiuveni.

Cu barca pe Dunăre
La Giurgiu, nicio altă apă nu poate fi mai atrăgătoare decât Dunărea şi malul său românesc sălbatic. Nu vă va costa mai mult dacă vreţi să pescuiţi în fluviu, însă veţi avea nevoie şi de o viză a Poliţiei de Frontieră. La Dunăre, sunt cele mai mari exemplare de peşte, precum somnul, crapul sau şalăul.

Amator sau profesionist, pescarul trebuie să respecte câteva reguli impuse de AJVPS. Aveţi voie pe baltă sau pe Dunăre, cu două lansete şi o undiţă, fiecare cu maximum două cârlige. Cantitatea de peşte pe care o veţi prinde nu trebuie să depăşească cinci kilograme. Dacă aveţi “fir întins” şi prindeţi un singur exemplar cu greutatea menţionată, ceilalţi peşti trebuie eliberaţi în apă.

Numărul bălţilor private din Giurgiu se află în continuă creştere. În acest moment sunt date în folosinţă peste 20, preţul pentru o zi de pescuit începând de la 50 de lei şi putând depăşi în unele cazuri suma de 200 de lei în funcţie de regulile privind numărul de kilograme de peşte prinse.

În localitatea Hodivoaia, din comuna Putineiu, este una dintre cele mai vizitate bălţi private, cu o suprafaţă de aproximativ 15.000 de metri pătraţi. Lacul se află în imediata vecinătate a bălții „Putineiu 3” ce aparține Agenției Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Giurgiu aşa că giurgiuvenii au de unde să aleagă.

Pe balta “La Ponton”, pescarii pot veni încă de la dimineaţă de la ora 6.00 şi pot sta până cel târziu la ora 20.00, distracţia costându-i pe giurgiuveni 50 de lei.

O altă destinaţie pentru pescari este zona Stăneşti, unde există trei bălţi private dintre care una este în curs de amenajare. Şi aici, patronii au stabilit un preţ de 50 lei pentru o zi de pescuit şi datorită drumului pietruit care uşurează accesul “vânătorilor” de peşte.

Reduceri pentru pescarii fideli
“Am fost un grup de trei persoane la Stăneşti. Lacul nu este curăţat şi are tot felul de plante şi se agaţă cârligul. Erau în jur de 15 persoane pe baltă. Am încercat să pescuiesc şi eu, dar nu am avut noroc. Ceilalţi din grup au prins cam două kilograme de caras“, Lili Cârjaliu, o giurgiuveancă pasionată de pescuit.

Pentru cei care sunt în concediu și vor să petreacă mai mult timp așteptând să prindă “monstrul” apelor, patronul acordă și discount. Pentru cinci zile plătite, pescarul primește cadou un bon pentru încă o zi de pescuit. Cei mai mulți dintre împătimiții acestui sport sunt pescari amatori, care vin ocazional, practică pescuitul din plăcere și nu se supără atunci când nu prind o cantitate însemnată de pește.

“Eu merg din când în când la pescuit doar pentru relaxare. Nu merg să prind nu ştiu ce peşte mare. E o distracţie şi de obicei vin cu prietenii. E mult mai frumos aşa, mai bem şi o bere şi dacă prindem bine, dacă nu, cel puţin ne-am întâlnit cu toţii”, a spus Cristian Petre, un giurgiuvean de 35 de ani.

TRUSA PESCARULUI
Niciun pescar care se respectă nu poate pleca la „luptă” fără un echipament corespunzător. Din trusa acestuia nu trebuie să lipsească lansetele sau undiţele, momeala, minciogul şi juvelnicul.

 Momeala este variată poate fi formată din râme, viermişori, mămăligă, linguriţe şi chiar peşti mici.

Preţul unei undiţe începe de la 20 de lei crescând proporţional în funcţie de mărime şi material. Lansetele sunt ceva mai pretenţioase, preţul uneia începând de la aproximativ 35 de lei.

Un instrument indispensabil este minciogul care ajută la scoaterea peştilor din apă.  Cel mai ieftin minciog este cel cu plasa rară (25 lei), în timp ce pentru cel cu plasa deasă trebuie să scoţi din buzunar minim 35 de lei.

Juvelnicul este folosit pentru a menţine prospeţimea peştilor. Este făcut din sârmă, nylon sau aţă pescărească. Preţul acestuia variază între 20 şi 150 de lei.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite