VIDEO Cum au reuşit câţiva şoferi iresponsabili să blocheze circulaţia pe mai multe străzi din Galaţi
0Poliţiştii locali din Galaţi au aplicat doar astăzi amenzi ce depăşesc 2.500 de lei unor şoferi care şi-au parcat maşinile după bunul plac, blocând circulaţia tramvaielor şi implicit a autoturismelor pe câteva artere foarte circulate din oraş.
O problemă majoră în Galaţi o reprezintă şoferii care îşi parchează maşinile neregulamentar pe strada Basarabiei, pe segmentul cuprins între strada Domnească şi strada Ştiinţei. Unii dintre aceştia opresc şi staţionează pe calea de rulare a tramvaielor, îngreunând activitatea mijloacelor de transport în comun, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic, care sunt nevoiţi să aştepte minute în şir până când proprietarii binevoiesc să îşi mute maşinile.
Aroganţa îi costă serios, amenzile aplicate de Poliţia Locală variind între câteva sute de lei şi câteva mii de lei. Echipajele Poliţiei Locale au aplicat de la începutul anului peste 80 sancţiuni contravenţionale pentru oprire şi staţionare neregulamentară, în sumă de aproximativ 20.000 lei.
Doar astăzi poliţiştii locali de la Serviciul de Siguranţă Rutieră au dat amenzi ce totalizează 2.250 de lei şi 22 de puncte de penalizare şoferilor care au staţionat neregulamentar pe strada Basarabiei. Pentru oprire neregulamentară, tot pe strada Basarabiei, a fost aplicată o sancţiune de 250 lei şi 2 puncte penalizare. De asemenea, pentru îngreunarea traficului pe strada Brigadierilor, poliţiştii locali au aplicat o altă sancţiune pentru oprire neregulamentară.
”Şoferii care nu respectă regulile de circulaţie şi opresc sau staţionează pe calea de rulare a tramvaielor sunt sancţionaţi în conformitate cu prevederile OUG 195/2002. Pentru staţionare se dau 3 puncte de penalizare şi 4-5 puncte de amendă – 420 lei, iar pentru oprire - 2 puncte penalizare şi 2-3 puncte amendă”, precizează reprezentanţii Poliţiei Locale Galaţi.
Proprietarul acestei maşini a blocat circulaţia pe strada Basarabiei FOTO Poliţia Locală
După întocmirea actelor de către poliţiştii locali, acestea vor fi înaintate la Poliţia Naţională. Articolul 339 din noul Cod Penal arată că ”se sancţionează aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se pune în pericol siguranţa circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic”.
În zilele următoare, poliţiştii locali împreună cu lucrătorii Transurb SA vor demara o campanie pentru prevenirea unor astfel de fapte, oamenii legii urmând să acţioneze în punctele nevralgice, unde au fost semnalate astfel de situaţii.
Poliţia Locală acţionează în conformitate cu prevederile legii 155/2010, având atribuţii şi pe segmentul siguranţă rutieră. Este vorba de: opriri, staţionări, parcări neregulamentare, nerespectarea indicatoarelor rutiere – acces interzis, masă maximă autorizată peste 3,5 tone, pietoni, biciclişti şi căruţaşi. În astfel de situaţii, poliţiştii locali aplică prevederile OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice.