Norul misterios de fum care a stârnit controverse la Galați. N-au lipsit teoriile conspirației
0Un fum înecăcios și gros, care a acoperit, vineri seară, orașul Galați, a pus pe jar autoritățile, fără a putea fi detectată sursa. Abia după 48 de ore s-a aflat de unde provine poluarea, dar între timp teoriile conspirației au încins mințile gălățenilor.
Problemele au apărut vineri, 14 octombrie, iar autoritățile au reușit să stabilească sursa fumului de abia duminică seara. Pe parcursul celor două zile au fost vehiculate mai multe ipoteze: incendiu de vegetație în preajma Galațiului sau chiar peste graniță, în Republica Moldova și Ucraina.
Reprezentanții ISU și ai Gărzii de Mediu Galați au trimis echipe în teren pentru a verifica zonele limitrofe și rampele de colectare a deșeurilor, precum și platformele industriale, însă fără rezultat. Totul era în regulă, cu excepția fumului persistent, înțepător.
De asemenea, au fost vehiculate teorii ale conspirației, în special pe rețelele de socializare, dar și ipoteze privind posibile accidente industriale la Combinatul Siderurgic Galați sau la terminalul petrolier de la Giurgiulești. În cele din urmă, autoritățile au anunțat că fumul misterios provine din localitatea Alexandru Ioan Cuza, din Republica Moldova. Confirmarea a venit de la pompierii moldoveni.
„Am fost informat de cei de la ISU, duminică, la ora 19.30, că au primit informații de la omologii din Republica Moldova că a avut loc un incendiu de proporții în localitatea Alexandru Ioan Cuza. Vântul a bătut din est, astfel că fumul a venit spre noi. Înțeleg că nu au dat prea multe relații, nu cred că aveau interes. Noi, în timpul acesta, am făcut verificări și în județele Tulcea și Brăila, nu era anunțat niciun incendiu. Cei de la ISU au confirmat și ei că nu au niciun incendiu în zonă”, ne-a declarat comisarul-șef al Gărzii de Mediu Galați, Sorin Dănăilă.
Fumul nu a reprezentant niciun pericol pentru populație
Potrivit sursei citate, fumul gros nu a reprezentant niciun pericol pentru populație. Măsurătorile de la stațiile de monitorizare ale Agenției pentru Protecția Mediului nu au aratat creșteri de indicatori specifici incendiilor, precum sulf și zinc. Singurii indicatori unde s-au înregistrat depășiri au fost la pulberi, la stațiile 3 și 4 din zona Traian și Micro 20, din cauza traficului intens.
„Fumul nu a reprezentat niciun pericol pentru populație. Noi am făcut măsurători la stațiile de monitorizare din oraș. Au fost mici valori ridicate la pulberi și de suspensii în aer, dar acestea sunt din cauza traficului intens. Nu a fost nicio creștere pe zinc sau pe azot”, a adăugat șeful Gărzii de Mediu.