Un bloc din Galați s-a crăpat în două. Locatar: „Distanța este de aproape un metru, la un cutremur ne ia cu targa” FOTO

0
Publicat:

Un bloc din Galați s-a crăpat în două, iar locatarii stau cu frica în sân că ar putea rămâne fără agoniseala de o viață. Ușile şi ferestrele apartamentelor nu se mai închid, iar noaptea se aud zgomote. Clădirea are grad seismic doi, iar singura soluție sunt fondurile europene.

Între scările blocului a apărut o crăpătura de un metru FOTO: C. Mazilu
Între scările blocului a apărut o crăpătura de un metru FOTO: C. Mazilu

Primele probleme de la blocul E4, din cartierul Țiglina 1, au apărut în urmă cu aproape 20 de ani, însă în ultimii s-au accentuat. Între scările blocului, s-a creat o fisură cu deschiderea de aproape un metru. Clădirea este construită în anii '60, nu are subsol tehnic, și este construită în fosta zonă de izvoare a orașului, spun specialiștii. 

„În ultimii doi ani s-a deplasat foarte tare: scările 1, 2, 3 într-o parte, iar scările 3, 4 în altă parte. Crăpătura se vede cel mai bine sus. Se vede cum pleacă, că se tasează. La etajul doi a plecat din armătura blocului, la un cutremur ne ia cu targa. Și apoi toți spun că nu au știut. Blocurile erau lipite inițial”, spune un locatar. 

„Între etajele trei și patru a ieșit armătura blocului afară, fiarele pur si simplu sunt afară. E clar acolo dacă dai un picior cade tot. Acolo sus, distanța dintre blocuri este de un metru poate si mai bine. Ele erau lipite inițial. Acum s-a infiltrat apa în acoperiș din cauza deplasării”, s-a plâns un locatar. 

vlcsnap 2024 03 09 09h14m43s260 png

„Acolo sus, crăpătura este de un metru. Plus că ani de zile au fost țevi sparte sub bloc, nu s-a făcut nimic. (...)Stăm cu frică, la cutremur ne îngropăm morții.. Doamne ferește. De cât timp este situația?Sunt ani buni, dar în ultimii ani de zile s-a accentuat treaba și mai tare si mai tare. Deja prin casă se aud cum pocnesc ușile parchetul pereții”, spune o altă locatară. 

„Când bate vântul mereu e curent de la această crăpătură. Este frig și în casă. Noaptea se aud zgomote. S-a auzit când s-a deplasat cimentul de pe tronson”, susține o femeie. 

Ușile apartamentelor nu se mai închid

În apartamente tencuiala a început să cadă, pereţii sunt plini de crăpături, iar geamurile nu se mai închid. Oamenii spun că n-ar rezista unui cutremur puternic. 

„Am făcut sesizări de nu știu câte ori la asociație și ne-a spus ca blocul nu se dărâmă. Eu în sufragerie mă duc la vale, practic, mobila mea vine în jos”.

„Din cauza deplasării, eu am pus uși culisante. Nu se mai închid cum trebuie”.

„Nu mi se mai închide ușa, deja zidul s-a fisurat, nu am ce să îi mai fac. Până aici se deschide”, spun locatarii. 

De ce Primăria nu poate aloca bani 

Blocul este încadrat în clasa doi de risc seismic, iar potrivit legii nu poate fi consolidat cu bani de la bugetul local. 

„Blocul E 4 din cartierul Țiglina 1 a fost expertizat în anul 2008, iar la acea vreme Primăria a pus la dispoziția asociației de proprietari această expertiză, precum și modalitatea în care asociația putea continua demersurile pentru consolidarea acestui bloc, respectiv contractarea unei firme pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Vorbim de o proprietate privată, prin urmare Primăria nu poate să intervină în niciun fel. Dar, există posibilitatea realizării unui parteneriat între Primărie și asociația de proprietari, am făcut nenumărate rânduri apeluri către asociațiile de proprietari să vină în parteneriat cu noi, astfel încât să aceste fonduri europene pentru astfel de lucruri”, a declarat Petrica Pațilea, purtător de cuvânt al Primăriei Galați. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite