Turnul de apă al unui mare oraș, vechi din 1894, modernizat cu fonduri europene

0
Publicat:

Un obiectiv strategic al Galațiului, în funcțiune de 130 de ani, va fi modernizat cu fonduri europene. Este vorba de Turnul de Apă, care a fost ridicat în zona cea mai înaltă a orașului și care alimentează cu apă numeroase cartiere.

Turnul de Apă al orașului Galați FOTO: Primăria Galați
Turnul de Apă al orașului Galați FOTO: Primăria Galați

Stația de pompare alimentează cu apă potabilă zeci de mii de oameni din orașul Galați. Inițial, turnul de apă avea o înălțime de 35 de metri.

Primăria municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal informează că au început lucrările pentru modernizarea stației de pompare „Turnul de Apă”, grație unui proiect amplu care se derulează cu fonduri europene.

Cartierele alimentate de Turnul de Apă sunt: Țiglina I, Țiglina 2, Mazepa I, Mazepa II, zonele Centru-Domnească, Centru-Port, Piața Centrală, Valea Orașului, arealul cuprins între bdul. G. Coșbuc– Kogălniceanu - Traian - Carnabel –V. Alecsandri - Bdul. G. Coșbuc (până în str. Al. Măcelaru).

„Astfel, se vor reabilita integral conductele magistrale de aspirație și refulare Dn1000mm, nodurile hidraulice și armăturile aferente. Întrucât investiția derulată începând din luna martie 2024 la acest obiectiv strategic în alimentarea cu apă a municipiului Galați este de mare anvergură și presupune lucrări foarte complexe, acestea se desfășoară în etape”, a anunțat Primăria Galați.

Turnul de Apă al orașului Galați FOTO: Primăria Galați
Turnul de Apă al orașului Galați FOTO: Primăria Galați

Stația de pompare Turnul de Apă a fost pusă în funcțiune în anul 1894 și a mai beneficiat de o modernizare în urmă cu 12 ani. Atunci au fost montate o stație nouă de pompare și un rezervor de 10.000 mc.

Valoarea investiției este de peste 15 milioane de lei.

Prima Uzină de Apă din România avea filtre cu păr de cămilă

Tot la Galați a fost construită cea mai veche Uzină de Apă din ţară, care a furnizat apă potabilă în sistem centralizat. La început, apa de Dunăre devenea potabilă după ce trecea prin filtre din păr de cămilă. Uzina a fost construită de o companie din Londra pentru suma de 450.000 de lei.

Construită în anul 1873, în timpul Regelui Carol 1, Uzina de Apă se afla în apropiere de malul Dunării şi se întindea pe o suprafaţă de patru hectare.

Istoricii spun că, la data construirii Uzinei, apa de Dunăre devenea potabilă după ce trecea prin filtre din păr de cămilă. 

Fosta Uzină de Apă a fost închisă, după 139 de ani, de activitate, pe locul ei fiind amenajat un parc de aventură. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite