Tehnică militară grea americană, pentru prima dată în România. Peste 2000 de militari în Poligonul de la Smârdan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiul militar are loc în Poligonul Smârdan până pe 6 noiembrie. foto: Diana Deleanu
Exerciţiul militar are loc în Poligonul Smârdan până pe 6 noiembrie. foto: Diana Deleanu

Poligonul de la Smârdan a fost luat cu asalt de cele mai moderne şi performante tehnici militare ale americanilor. Tancuri Abrams, maşini de luptă Bradley şi tunuri autopropulsate din dotarea armatei americane care au ajuns pentru prima dată în România. În premieră, soldaţii români au fost instruiţi să folosească şi tehnica militară grea a americanilor. Totul în cadrul unui exerciţiu la care participă peste 2000 de militari.

Joi, în Poligonul Smârdan din Galaţi, a avut loc Ziua Distinşilor Vizitatori, ocazie cu care cei prezenţi au putut urmări o secvenţă din exerciţiul militar interarme cu trageri de luptă „JUSTICE SWORD 15.2”. La exerciţiul din Poligonul Smârdan, care a început pe 26 octombrie, participă peste 2.100 de militari, cu 540 de mijloace tehnice, din care 1.800 de militari români din Forţele Terestre, cu 450 de mijloace tehnice şi 300 de militari americani, cu 90 de mijloace tehnice. 

Tancul Abrams, în premieră în România

Vedeta exerciţiului a fost tancul Abrams, cel mai performant mijloc de luptă al americanilor. “În acest moment este viitorul armatei noastre. Încearcă să îi aducă îmbunătăţiri, dar ce avem acum este cea mai bună variant,” ne-a explicat un soldat american. Tancul cântăreşte 70 de tone, are un tun de 120 de milimetri şi este dotat cu două mitraliere. Poate găsi ţinta chiar şi la 7000 de metri. Soldaţii români au avut pentru prima dată ocazia să folosească această tehnologie modernă de luptă. Potrivit generalului maior Dumitru Scarlat, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, este pentru prima dată când avem tehnica grea a partenerilor. Este important pentru noi pentru că noi nu ne-am instruit împreună cu partenerii noştri pe această tehnică, văzând-o şi ostaşii noştri instruindu-se cu ostaşii americani, înţeleg mult mai bine ce înseamnă asta şi cum se foloseşte în câmpul tactic.” Acest lucru a fost confirmat şi de locotenentul colonel Christopher Mahaffey, comandat Batalionul 5 din Regimentului 7 Cavalerie  din Forţele Terestre ale SUA: “Ce este important pentru noi, vorbind de aceste mijloace tehnice, este faptul că sunt blindate. Deci, important pentru noi, când lucrăm cu România şi alte state NATO, este cum să cooperăm eficient pentru îndeplinirea unor misiuni.”

Cele mai noi mijloace tehnice militare româneşti sunt din 2011

Pe câmpul din poligonul de la Smârdan a intrat în luptă şi tancul Dragor, un produs românesc lansat în 2011, folosit pe câmpurile minate. Potrivit lui Cristian Ciobanu, şeful de echipaj, “Cu ajutorul lui facem culoare pentru a putea trece prin câmp cu tehnica blindată, tanc sau categorie mai mică decât tancul.” Militarii români din Brigada 282 Infanterie Mecanizată ”Unirea Principatelor” sunt sprijiniţi de subunităţi din Regimentul 52 Artilerie Mixtă ”General Alexandru Tell”, Batalionul 30 Vânători de Munte ”Dragoslavele”, Batalionul 630 Paraşutişti ”Smaranda Brăescu” şi de elemente din Brigada de Informaţii Militare ”Mareşal Alexandru Averescu”, Batalionul 1 CIMIC şi din Centrul de Operaţii Psihologice. Acţiunile Forţelor Terestre sunt sprijinite de avioane MiG 21 LanceR, elicoptere IAR 330 Puma Socat şi de un avion C-27J Spartan, toate aparţinând Forţelor Aeriene Române.

Exerciţii militare de susţinere a aliaţilor NATO

Acesta este al şaselea exerciţiu, ca amploare, desfăşurat în acest an în Poligonul Smârdan, exerciţii dedicate misiunii „Atlantic Resolve”, misiune a forţelor NATO lansată în urmă cu un an, pentru a demonstra că îşi apără şi susţine alianţii. Scopul militarilor participanţi la exerciţiului „JUSTICE SWORD 15.2” este de a se instrui în comun în vederea armonizării tacticilor şi procedurilor de operare, creşterii încrederii în armamentul din dotare şi coeziunii de grup. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite