Tânăra pictoriţă îndrăgostită de desen şi grafică digitală, care va crea ilustraţii pentru cărţi şi reviste
0Narcisa Văsii (18 ani), elevă în clasa a XI-a la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, este una dintre cele mai talentate tinere artiste din România. Desenează şi pictează de când era de-o şchioapă atât portrete, cât şi natură statică.
Narcisa a fost dintotdeauna pasionată de pictură şi desen. Îşi aminteşte că a fost încurajată să îşi dezvolte talentul în clasele primare, când învăţătoarea o punea să facă tot felul de colaje, să deseneze şi să picteze, încurajându-i astfel latura creativă. Decizia de a urma gimnaziul la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galaţi a venit astfel în mod firesc, fiind acum în clasa a XI-a la specializarea grafică.
Nu poate face o alegere între pictură şi desen dintr-un motiv cât se poate de simplu. ”Sunt într-o relaţie de interdependenţă şi nu ştiu dacă pot alege între ele. Dacă totuşi ar trebui să fac, aş merge pe desen. Îmi place mult acurateţea detaliilor. La portrete, îmi place să analizez mult figura umană. Pot surprinde mai bine în desen trăsăturile şi trăirile unei persoane”, ne dezvăluie tânăra artistă, care recunoaşte că nu a făcut portrete până acum decât cunoscuţilor.
În acest an a câştigat Olimpiada Judeţeană de Arte Vizuale, secţiunea Grafică, obţinând apoi şi o menţiune la faza naţională a competiţiei. S-a gândit să plece din ţară după absolvirea liceului, în special pentru că artiştii sunt mult mai bine văzuţi şi remuneraţi în afară, dar a decis finalmente să rămână în România.
Este îndrăgostită de grafică, în special de grafica digitală, iar pe viitor doreşte să creeze ilustraţii pentru cărţi şi reviste, dar şi să devină designer de produs, realizând acele desene de pe ambalajele diverselor produse. ”Am încredere în lucrul în echipă, dar mă simt cel mai bine când singură îmi realizez lucrările”, ne mărturiseşte Narcisa, căreia îi place foarte mult să fie independentă.
Tentată să creeze personaje pentru desene animate şi filme
Consideră că interesul pentru artă a crescut în ultimii ani, pentru că asta înseamnă că, într-o anumită măsură, a crescut şi nivelul de educaţie al românilor. ”Depinde de profunzimea fiecărei persoane. Unii chiar se documentează şi încearcă să analizeze în profunzime o lucrare, pe când alţii trec superficial peste asta”, punctează olimpica.
Una dintre cele mai frumoase experienţe pe care le are este cea de la concursul ”Conexiuni”, unde toate lucrările sale, picturi şi desene, s-au vândut la licitaţie. Împătimiţii de artă au putut să o urmărească atunci la lucru, olimpica pictând alături de colegii săi de la Liceul de Artă în holul Facultăţii de Inginerie din Galaţi.
Şi-a expus lucrările şi în cadrul unor expoziţii de grup, dar este hotărâtă să organizeze în viitorul apropiat şi prima expoziţie personală. În lucrările sale predomină portretele, expresivitatea fiinţei umane fascinând-o. ”Îmi place să surprind privirea umană în lucrările mele. Este şi cea mai complexă şi cea care spune cel mai multe despre om”, ne introduce puţin Narcisa în tainele portretului.
Nu exclude pe viitor să creeze personaje pentru desene animate şi filme, iar în această vară s-a jucat puţin, cum îi place să spună, cu animaţia. Doreşte ca după absolvire să urmeze Facultatea de Arte, dar şi pe cea de Psihologie, pentru a înţelege mai bine psihicul uman pe care va încerca să îl surprindă cât mai bine în desenele şi picturile sale.