Superbul conac confiscat de comuniști care își va recăpăta strălucirea de altădată. De ce a renunțat Academia Română la edificiu
0Palatul de la Țigănești, județul Galați, locul unde s-a plămădit Unirea Principatelor Române, își va recăpăta strălucirea de altădată. Academia Română a renunțat la impozanta cădire, pentru a fi reabilitată cu fonduri europene.

Consiliul Județean Galați a anunțat miercuri, 29 noiembrie 20023, că a semnat acordul de cooperare cu Academia Română pentru salvarea Palatului de la Țigănești. Timp de 10 ani, Palatul de la Țigănești, va fi în administrarea Consiliului Județean Galați, pentru a-l consolida, reabilita și renova cu ajutorul fondurilor europene.
Odată cu renovarea conacului, va fi puns în valoare și drumul Micii Uniri: Casa Cuza Vodă - Conacul de la Mânjina-Palatul de la Țigănești.
„Este singura soluție de a salva de la dispariție unul dintre cele mai importante monumente istorice din județul nostru. Vom reda astfel strălucirea de altădată a conacului și-l vom reface așa cum arăta în jurul anului 1840, când a fost construit. Din păcate, astăzi, conacul este într-o avansată stare de degradare, pentru că mulți nu au înțeles cât este de valoros și de frumos acest monument istoric”, a transmis Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Autoritățile județene au anunțat că au identificat deja o axă de finanțare și vor depune pe fonduri europene un amplu proiect de reabilitare a conacului.
Palatului de la Țigănești, confiscat de comuniști
Conacul de la Țigănești se află la câțiva kilometri de orașul Tecuci (Galați), în comuna Munteni, și figurează ca monument istoric și arhitectural pe lista Ministerului Culturii. De asemenea, monument istoric este și poarta conacului, construită în stil neogotic şi care se poate vedea în partea de sud a moşiei.
Confiscat de comuniști după Al Doilea Război Mondial, conacul de la Țigănești a trecut prin vremuri tulburi. A fost transformat în Centrul Şcolar Agricol şi mai apoi în Liceul Agricol Tecuci. Ulterior, a ajuns sediul Întreprinderii Agricole de Stat.

În 1981, impozantul palat a fost dat în administrarea Combinatului siderurgic de la Galați, fiind transformat într-un club privat accesibil doar elitei comuniste și mai puțin angajaților colosului siderurgic.
După Revoluție, Academia Română, care a moștenit prin testament Palatul de la Țigănești, a început un proces pentru a intra în posesia proprietății confiscate abuziv de comuniști. Au urmat ani de procese, timp în care, conacul a fost lăsat fără pază, fiind vandalizat de hoți și lăsat să se degradeze tot mai mult. În 2017, Academia Română a obținut definitiv în instanță palatul de la Țigănești, însă soarta acestuia nu s-a schimbat.

Cele trei decenii de nepăsare au lăsat urme adânci asupra clădirii: apa s-a infiltrat în zidărie, tencuiala a căzut, au apărut fisuri tot mai mari, iar la un cutremur mai puternic, imobilul riscă să se prăbușească.
Conform acordului de cooperare cu Academia Română, care are în proprietate acest conac, Consiliul Județean va prelua Palatul de la Țigănești, inclusiv poarta conacului, pe o perioadă de 10 ani.