Sumă record imputată la Primăria Galaţi. Fostul primar are de plătit 500.000 de euro pentru că a sponsorizat ilegal clubul de fotbal Oţelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Nicolae, fostul primar al Galaţiului. Foto: Costel Crângan
Dumitru Nicolae, fostul primar al Galaţiului. Foto: Costel Crângan

Lui Dumitru Nicolae, fost primar al oraşului până în 2012, i se reproşează că a acordat, cu puţin timp înainte de a-i expira mandatul, o sponsorizare  ilegală pentru clubul de fotbal Oţelul Galaţi, care pe acea vreme era condus de actualul primar, Marius Stan.

Tribunalul Galaţi a hotărât, în urmă cu puţină vreme, că sponsorizarea acordată de Primăria Galaţi, în 2012, pentru clubul de fotbal Oţelul este ilegală şi, ca urmare, banii trebuie recuperaţi.

Deşi decizia nu este definitivă, ea aruncă în aer administraţia publică locală, care este obligată să se îndrepte către fostul primar Dumitru Nicolae şi către fosta contabilă şefă a instituţiei, Doina Stamate, pentru recuperarea sumei bază (500.000 de euro), plus dobânzile aferente.

Au sponsorizat o firmă pe profit

Prin hotărârea luată, judecătorii dau dreptate Curţii de Conturi, care stabilise încă din 2013 că plăţile sunt ilegale, însă primăria a contestat raportul de control. După ce, în 2014, Comisia de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul Curţii de Conturi a României a respins obiecţiunile primăriei, iată că şi judecătorii sunt de aceeaşi părere.

Ei au concluzionat că alocarea şi plata acestor bani încalcă prevederile Legii Educaţiei Fizice şi Sportului, pentru că suma nu a fost destinată „finanţării unor programe sportive de utilitate publică, aprobate prin ordin al ministrului Tineretului şi Sportului, iar beneficiarul finanţării este o structură sportivă de drept privat cu scop patrimonial, organizată ca societate pe acţiuni, în vederea obţinerii de profit”.

Otelul Galati

Cu alte cuvinte, bugetul public a contribuit, printr-o donaţie, la creşeterea profitului FC Oţelul Galaţi, într-o vreme când gruparea tocmai câştigase campionatul şi se lăfăia în cele 20 de milioane de euro primite de la UEFA Champion League.

„Pasarea” motanului datornic

Deşi este nominalizat în raportul Curţii de Conturi ca principalul responsabil pentru plată, fostul primar Dumitru Nicolae (foto) se apără spunând că el nu a făcut altceva decât să execute un ordin al Consiliului local.

Dumitru Nicolae

„De ce să plătim eu şi cu doamna Stamate? Noi am pus în aplicare o decizie a Consiliului local, care are şi aviz de legalitatea de la Perfectură. Nu am greşit cu nimic. Poate să fie pedepsit Guvernul dacă aplică o lege votată de Parlament? Nu cred. Aşa este şi în cazul nostru. Să răspundă cei care au votat”, a spus Nicolae.

Marius Stan

La rândul său, actualul primar, Marius Stan (foto),  a declarat că va merge cu procesul mai departe. „Mergem mai departe în instanţă. Vom urma toate căile legale pentru a anula această decizie aberantă. Până la urmă, banii aceia, atribuiţi clubului Oţelul, chiar au avut un rezultat extraordinar, câştigarea campionatului şi participarea în Champions League, fapt care a adus un câştig de imagine fantastic pentru oraş. Cred că este cea mai eficientă finanţare care s-a făcut până acum pentru sportul gălăţean”, a spus Stan.

Este de menţionat că Marius Stan era, în momentul efectuării plăţilor presupus ilegale, preşedinte al clubului Oţelul. De asemenea, era şi consilier local, însă nu a participat la votarea hotărârii de CL deoarece a considerat că ar fi incompatibil.

Oţelul este în insolvenţă

În acest moment, ideea ca banii să fie recuperaţi de la clubul Oţelul Galaţi (în esenţă, gruparea sportivă a beneficiat de fonduri) pare o utopie.

Clubul a devenit proprietatea omului de afaceri Dan Grigore Adamescu (foto, jos) imediat după ce preşedintele Marius Stan a ajuns primar, modalitatea de transfer a acţiunilor fiind destul de neclară, având în vedere că, oficial, Adamescu a preluat  gratuit firma care ave conturile pline cu circa 8 milioane de euro.

Dan Grigore Adamescu

După niciun an, milioanele de euro au dispărut din conturi (situaţia este anchetată de procurori, care suspectează o spălare de bani), iar echipa a ajuns într-o situaţie dramatică şi a intrat în insolvenţă. 

La sfârşitul acestui sezon, Oţelul a retrogradat în divizia secundă şi a fost şi evacuată de ArcelorMittal de pe stadionul unde juca de mai bine de patru decenii. Se pare că gruparea va evolua din toamnă la Slobozia.
Datoriile FC Oţelul Galaţi se ridică la peste 11 milioane de euro, iar valoarea activelor firmei (incluzând şi preţul de transfer al jucătorilor) nu acoperă decât în jur de 20% din datorie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite