Revoltător.Repartitoarele umflă facturile gălăţenilor. "Suntem furaţi cu nesimţire!", declară proprietarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de persoane au reclamat în ultima vreme la Protecţia Consumatorului firmele de repartitoare, care îi fură fără ruşine.Ista şi Techem sunt campioane la reclamaţii, dar şi la amenzi. Până acum, valoarea sancţiunilor este de 12.000 de lei.

Gălăţenii care şi-au pus repartitoare spun că au făcut o investiţie proastă. Firmele care le-au montat încasează lunar bani grei  pentru citirea lor si calcularea costurilor pe fiecare apartament. Oamenii acuză că plătesc facturi la căldură mult mai mari decât înainte de a avea repartitor de costuri.

„E hoţie pe faţă!”

„Locuiesc într-un apartament cu două camere, ziua închid repartitoarele pentru a plăti mai puţin la căldură. În luna decembrie am consumat 244 unităţi şi am avut de achitat 145  lei. Pentru luna ianuarie mi-au calculat 602 unităţi. Probabil că voi plăti în jur de 400 de lei. Nu înţeleg cum s-au făcut aceste calcule. Nu am încredere în repartitoare. Sunt cea mai proastă achiziţie. Este hoţie pe faţă.Voi reclama firma Ista la Protecţia Consumatorului”, ne-a declarat intrigată Lenuţa Panaite, locatar al blocului A 2, din Micro 20.

O altă locatară, Maria Strunilă, susţine părerea vecinei de scară: „Să ne explice şi nouă cum se calculează consumul căldurii. De ce plătim mult mai mult ca înainte de avea repartiror de costuri”.

Modul de calcul al firmelor de repartitoare este criticat şi de preşedinţii asociaţiilor de proprietari. „Practic, nu există posibilitatea de a se verifica dacă consumul trecut pe factură este real. Firma de repartitoare face citirea contoarelor, calculele. Asociaţiile primesc doar calculul şi încasează. Paradoxal, s-a ajuns ca cei care au repartitoare să plătească mai mult decât cei care nu au”, ne-a spus Antoaneta Gafituc, preşedintele Asociaţiilor de proprietari din Galaţi.

Popa Nicolae, preşedintele Asociaţiei de locatari 354, din Ţiglina IV, susţine că modul de calcul al firmelor de repartitoare nu este deloc transparent: „Au un program foarte sofisticat. Ei calculează în funcţie de câte unităţi s-au consumat. Noi nu ştim ce semnifică o unitate. La gigacalorie ştiam exact cât s-a consumat”.

ISTA- cea mai reclamată

Zilnic, cel puţin doi gălăţeni reclamă la Protecţia Consumatorului firmele care monitorizează consumul de căldură. „Avem 50 de reclamaţii cu privire la modul de calcul a căldurii. Până acum s-au dat amenzi de 12.000 de lei. Sunt vreo trei societăţi cu probleme, dar ISTA este cea mai frecvent amendată de noi ”, ne-a declarat Viorica Colgiu, directorul OPC Galaţi.

Cum se calculează factura

Unităţile înregistrate pe fiecare repartitor de pe calorifer se înmulţesc cu puterea în Wati a caloriferului de către firma care face calculul. Valoarea facturii este influenţată şi de anumiţi coeficienţi stabiliţi în funcţie de amplasarea locuinţei şi suprafaţa sa.

Potrivit ordinului 342/2010, persoanele care locuiesc în blocuri ce au instalate repartitoare sunt obligate să plătească cheltuieli comune în valoare de 30-50% din valoarea facturii pentru încălzire. Astfel, indiferent dacă în casă se va folosi sau nu caloriferul, consumatorul va fi obligat sa plătească aceste cheltuieli comune.

Mai mult de atât, dacă eşti posesor de centrală termică dar mai ai vecini ale căror apartamente sunt racordate la societatea locală de termoficare, vei fi nevoit să plăteşti 30% din valoarea facturii pentru încălzirea blocului în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi 50% din factura în celelalte luni.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite