Reprezentanţi din 18 state au participat alături de jandarmii români la un amplu exerciţiu de stat major cu forţe în teren
0În contextul deţinerii, în anul 2015, de România, prin Jandarmeria Română, a preşedinţiei CIMIN a EUROGENDFOR (Forţa de Jandarmerie Europeană), instituţia a organizat un amplu exerciţiu internaţional de stat major cu forţe în teren - RoGendIntEx 2015.
Exerciţiul internaţional s-a desfăşurat în perioada 07 – 11 septembrie, la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri din judeţul Dâmboviţa. Noutatea celei de-a cincea ediţii a constat în folosirea pentru prima dată a forţelor din teren, precum şi desfăşurarea de forţe pe teritoriul judeţelor Dâmboviţa, Covasna, Braşov şi Harghita.
Ediţia din acest an a reunit participarea a 21 de state şi organizaţii, inclusiv România, iar în premieră, din echipa de evaluatori internaţionali au făcut parte trei experţi în domeniul misiunilor internaţionale, din cadrul Uniunii Europene.
Alături de jandarmii români, din statul de organizare al exerciţiului au făcut parte 23 de ofiţeri din cadrul forţelor de Jandarmerie şi Poliţie din 18 state, cu care Jandarmeria Română are relaţii de cooperare, iar comandantul exerciţiului din acest an a fost un ofiţer specialist din cadrul EUROGENDFOR (Forţa de Jandarmerie Europeană).
Exerciţiul internaţional RoGendIntEx 2015 a avut ca scop antrenarea forţelor de jandarmerie şi poliţie provenind din state diferite, în scopul creşterii capabilităţilor în domeniul gestionării unor situaţii de criză, în perspectiva desfăşurării de misiuni internaţionale.
De asemenea, prin intermediul acestor exerciţii de antrenament, care s-au desfăşurat în baza unori scenarii adaptate după fapte reale, s-a pus un accent deosebit pe asigurarea coeziunii participanţilor de naţionalităţi diferite, pentru realizarea interoperabilităţii acestora, precum şi pentru stabilirea unor proceduri comune de lucru, cu respectarea prevederilor legislaţiei internaţionale, în special în ceea ce priveşte drepturile omului.
Exerciţiul demonstrativ s-a desfăşurat în prezenţa observatorilor şi evaluatorilor din partea Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Qatarului şi Tunisiei, precum şi a reprezentanţilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Afacerilor Interne, din România. Aproximativ 250 de jandarmi români au simulat o intervenţie pentru restabilirea ordinii publice în mediul urban, precum şi executarea unor tactici, tehnici şi procedee specifice misiunilor Jandarmeriei Române.
În scenariul exerciţiului a fost inclusă şi executarea procedurii standard de evacuare a victimelor din teren cu sprijinul unui elicopter al Inspectoratului General de Aviaţiei al M.A.I. – 9 LINE MEDEVAC.
Cum a început EUROGENDFOR
La data de 18 octombrie 2007, la Velsen, în Olanda, a fost adoptat Tratatul între Regatul Spaniei, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Olandei şi Republica Portugheză, stabilind Forţa de Jandarmerie Europeană (EUROGENDFOR).
În prezent EUROGENDFOR are şapte state membre: Franţa, Italia, Spania, Olanda, Portugalia, România şi Polonia, un stat partener, Lituania şi un membru observator, Turcia.
Forţa de Jandarmerie Europeană este o structură „operaţională, pre-organizată, robustă şi care poate fi dislocată rapid, cuprinzând exclusiv elemente ale forţelor de poliţie cu statut militar ale Părţilor, în scopul de a îndeplini toate sarcinile poliţieneşti din sfera operaţiunilor de management al crizelor.
EUROGENDFOR este un instrument poliţienesc al Uniunii Europene, format din unităţi de poliţie cu statut militar, puse la dispoziţie de către statele fondatoare în mod voluntar, pentru a întări capacităţile gestionării crizelor internaţionale.