Propunere: Valul lui Traian- noul brand al Galaţiului
0Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Galaţi a organizat la Biblioteca „V.A.Urechia” o întâlnire cu arheologii Muzeului Naţional de Istorie a României sub denumirea „Reconectarea spaţiului european la patrimoniul său din Antichitate. Valul lui Traian”. S-a propus ca brandul Galaţiului să fie „Valul lui Traian” şi nu „Pânzarul”.
Scopul acestei întâlniri a fost de conştientizare a importanţei acestui val de apărare şi potenţialul uriaş pe care îl are în valorificarea sa turistică.
Cei trei invitaţi de la Muzeul Naţional de Istorie a României, Ovidiu Ţentea, Corina Borş şi Alexandru Raţiu au arătat că municipiul Galaţi şi localităţile limitrofe deţine o zonă care poate capta atenţia nu numai a Europei, ci a întregului mapamond.
Istorie uitată
E vorba de Valul lui Traian, construit în secolul II-III d.Hr., acesta constituind graniţa europeană cea mai îndepărtată a Imperiului Roman. Continuitatea valului se regăseşte până în Marea Britanie, acesta străbătând ţări ca Germania, Olanda, Austria, Ungaria, parte din Slovacia, ajungând în România şi foarte puţin în Republica Moldova.
Aşa cum Galaţiul era limita Imperiului Roman în antichitate, ca un arc în timp, Galaţiul este hotarul Uniunii Europene astăzi. Aşa cum se circula liber în Imperiu, tot aşa se circulă liber astăzi în spaţiul Schengen, spaţiu în care România doreşte atât de mult integrarea.
Aşezarea de la Şendreni, de la Bărboşi-Tirighina, erau apărate de acest val, ele fiind în interiorul acestuia, constituind adevărate capete de pod cu celelalte aşezări din Dobrogea, Moesia Inferior în perioada Romană.
Cum să valorificăm "Valul lui Traian"
Despre valorificarea turistică a acestui monument istoric a vorbit Ovidiu Ţentea, care a dat ca exemplu Valul lui Hadrian din Marea Britanie, un val de apărare care este o continuare a Valului lui Traian de la Galaţi.
„Cu eforturi financiare minime s-au putut restaura porţiuni din val (palisade din niuele, pietre, pământ galben, câteva turnuri de supraveghere din scânduri). Turiştii vizitează acest val, merg pe el şi, din loc în loc, cumpără tricouri ale căror imprimeuri menţionează câţi kilometri a mers respectivul cumpărător pe val. Spectacole care reproduc scene de luptă dintre soldaţii romani şi britanici, ori celţi, chiar lângă val, constituie iarăşi un punct de atracţie. De asemenea turiştii sunt cazaţi la pensiunile din apropiere unde îşi lasă banii”, a spus Ovidiu Ţentea, de la Muzeul Naţional de Istorie a României
Acest lucru se poate realiza foarte bine şi la Galaţi. Valul lui Traian care traversează judeţul de la est către sud-vest, de la Tuluceşti şi până în satul Traian, comuna Braniştea ar putea fi valorificat astfel pe porţiunile unde el se observă cel mai bine: la Tuluceşti, la 50 de metri de şoseaua ce duce la pădurea Gârboavele şi la Traian, unde are înălţimea cea mai mare(aprx.4 metri). Gălăţenii, turiştii care merg la pădurea Gârboavele vor vedea aceastră atracţie turistică.
Primarul de la Tuluceşti intenţionează să deschidă un muzeu cu vestigii arheologice, ca de altfel şi primarul de la Braniştea care doreşte să deschidă un muzeu al olăritului. Dacă acestea vor fi lângă val succesul ar fi mai mult decât cel aşteptat.
Ovidiu Ţentea a mai precizat că au fost lansate câteva programe de finanţare, unul recent pentru ţările riverane Dunării. Cum Galaţiul este la Dunăre având Valul lui Traian, cum Dunărea leagă România de Ungaria, Austria, Germania, ţări prin care trece fosta graniţă a Imperiului Roman, dar şi ţări din Uniunea Europeană, pot fi accesate fonduri cu uşurinţă pentru a reintegra în circuitul de valori european acest val.
Alte proiecte transfrontaliere pot fi de asemenea, aplicate, având în vedere că o mică porţiune din Valul lui Traian se regăseşte dincolo de Prut. Totul e ca autorităţile locale, în parteneriat cu celelalte instituţii să dorească acest lucru.
Un nou brand pentru Oţelul Galaţi
„Avem o echipă de fotbal campioană a României. Cu ce se prezintă Oţelul în Champion’ s League? D-l Marius Stan, se află în căutarea unui brand. Aşa cum Dinamo s-a inspirat după filmul „300” , de ce Oţelul Galaţi nu s-ar îmbrăca în legionari romani şi ar face câteva fotografii pe valul de apărare? Se ştie că legionarii aveau platoşe din metal, iată cum ar fi promovat şi oţelul, denumirea echipei”, a mai spus Ovidiu Ţentea.
Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei pentru Cultură, a arătat că trebuie să ne uităm spre origini, legionarul roman stând pe val ar putea fi foarte bine brandul acestei zone şi al oraşului.
„Astfel s-ar putea atrage atenţia întregii lumi asupra apartenenţei la spaţiul civilizaţiei romane şi, mai târziu, la cel european, iar Valul lui Traian, deja monument istoric de categorie A, ar putea fi clasat în patrimoniul UNESCO. Ce ar însemna acest lucru? Noi şi noi fonduri pentru comunităţile locale, dezvoltarea acestora şi implicit al oraşului de pe Dunăre”, a spus Cătălin Negoiţă.
Monumentul istoric este expus dispariţiei prin agricultura intensivă care se practică. Deja pe unele porţiuni abia mai este vizibil, iar pe altele a dispărut cu totul. Nu dorim ca acest val de apărare să ajungă doar istorie, document de arhivă prin imaginile ridicate , ori legendă a folclorului local.
Primarii din comunităţile Tuluceşti şi Vânători, reprezentantul Primăriei Şendreni, comune pe al căror teritoriu administrativ trece valul de apărare, prezenţi la această întâlnire(şi singurii dintre oficialităţile invitate), au fost de acord să valorifice acest preţios monument, primarul comunei Tuluceşti susţinând chiar că pune la dispoziţie, gratuit, terenul său care se află pe o anumită lungime a Valului lui Traian.