Proba inutilității pe bani publici: parcuri în plin câmp, fără vizitatori. Cum vor edilii să „revitalizeze” zonele FOTO

0
Publicat:

Două parcuri din județele Galați și Brăila au fost amenajate între lanuri de porumb, în plin câmp, departe de localități, unde sătenii nu ajung aproape deloc, cu excepția unor zile de sărbătoare, atunci când autoritățile organizează evenimente.

Parcul de la Fântânele, județul Galați FOTO: Primăria Scânteiești
Parcul de la Fântânele, județul Galați FOTO: Primăria Scânteiești

Unul dintre parcurile construite în câmp este situat între localităţile Fântânele şi Scânteieşti, din județul Galați. Parcul a fost amenajat în urmă cu peste zece ani, cu bani de la Ministerul Dezvoltării. La acea vreme, investiția s-a ridicat la 400.000 de lei, iar contribuția consiliului local a fost de 10%.

În pofida sumelor investite, parcul nu este vizitat de localnici deoarece este situat pe versantul unui deal, între lanuri de porumb, departe de oamenii care ar putea veni să se relaxeze pe o bancă la umbră. 

Sătenii spun că ajung în parc doar la zile de sărbătoare, atunci când Primăria organizează diverse evenimente. În restul timpului, parcul construit pe o suprafaţă de un hectar şi jumătate este mereu gol. 

Parcul de la Scânteiești, la câțiva ani de la inaugurare FOTO: Arhivă, Adevărul
Parcul de la Scânteiești, la câțiva ani de la inaugurare FOTO: Arhivă, Adevărul

„Este departe de localitate, nu avem cum să ajungem. Nici măcar nu au copiii ce să facă în acel parc. Sunt doar bănci, nu este un loc de joacă, un leagăn măcar. În urmă cu câțiva ani, nu erau nici copaci. Acum au crescut, măcar e umbră”, spune un sătean.

„Am fost odată la un spectacol organizat de Primărie. Ce să fac acolo, nu e nimic de făcut. Să stau pe o bancă? Plus că parcul acela e în câmp, de ce nu l-au făcut în localitate? Trebuie să mergem pe jos doi kilometri, prin soare, pentru a ajunge la el”, spune o altă localnică.

În urmă cu câțiva ani, parcul era animat de prezența unui paznic care avea în fișa postului: gardul, băncile, pomii, ghereta, trei toalete ecologice şi o ţâşnitoare. Deşi localnicii nu ajung mai deloc în parcul din câmp, hoţii au reușit să facă o bucată din gard dispărută. Ulterior, autoritățile au montat camere de supraveghere, astfel că nu mai era nevoie de prezența paznicului.

Parcul dintre Fântânele și Scânteiești FOTO: Primăria Scânteiesti
Parcul dintre Fântânele și Scânteiești FOTO: Primăria Scânteiesti

„Parcul nu este păzit în prezent, a fost o perioadă. Vreau să credem că ne-am civilizat, nu au mai fost probleme astfel încât să fie nevoie să angajăm un paznic. Zona respectivă este supravegheată video”, spune Mariana Goleanu, viceprimarul comunei Scânteiești.

Ce planuri au autoritățile cu parcul

Reprezentanții Primăriei din Scânteiești recunosc că parcul nu este pus în valoare, însă au în plan un proiect pentru ca zona devină o atracție, iar localnicii să-l viziteze.

„Avem în plan revitalizarea zonei respective, pentru a deveni o atracție pentru comunitatea noastră. Avem în plan, și cât de curând vom da în lucru, amenajarea unui spațiu pentru recreere copii. Intenția noastră este ca acea zonă să fie dezvoltată. Dar ca orice lucru de amploare nu poate fi făcut de pe azi pe mâine”, a explicat viceprimarul localității.

Totuși, un lucru bun s-a întâmplat la parcul din câmp. Autoritățile susțin că, datorită copacilor care  parcul a început să prindă contur și nu mai pare un parc dezolant.

„Copacii au crescut, are clar o altă imagine acum (n. red. - parcul). Numai că, într-adevăr, trebuie să intervenim acolo cu diverse proiecte, astfel încât zona respectivă să nu fie doar o zonă de umbră, cu verdeață, copaci, ci să fie și o zonă atractivă cu diverse dotări. Ne dorim ca parcul să devină o atracție pentru localnici”, mai spune Mariana Goleanu.

Parc construit în câmp, la marginea Brăilei

Astfel de obiective au devenit un soi de „modă” și în orașul Brăila fiind construit, în urmă cu câțiva ani, un părculeț  așa-zis „urban” în afara orașului. A fost denumit Parcul Triunghi și a fost amenajat în 2011, în afara oraşului, printre culturi agricole. Mai exact, se află  la câteva sute de metri distanță de cartierul ANL .

Investiția s-a ridicat la acea vreme la 4,5 milioane de lei, adică aproximativ un milion de euro. Jumătate din bani au provenit de la bugetul local, cealaltă jumătate de la Ministerul Mediului.

Parc construit în câmp, la Brăila FOTO: Obiectiv Vocea Brăilei
Parc construit în câmp, la Brăila FOTO: Obiectiv Vocea Brăilei

La data inaugurării parcul avea bănci moderne, coşuri de gunoi, toalete ecologice, alei pavate, ba chiar şi instalaţie electrică pentru cele vreo 50 de corpuri de iluminat. Problema este că în parcul respectiv nu au ajuns aproape niciodată vizitatori. Autoritățile se mulțumesc doar să taie iarba și să facă minime lucrări de întreținere. Zona este păzită și de un echipaj al Poliției Locale, care veghează la menținerea ordinii, liniștii publice și a curățeniei în zonă.

Noi avem în vedere în special parcul ANL, dacă nu am fi în zonă probabil s-ar degrada. Se mai depozitează deșeuri în zona limitrofă, dăm periodic sancțiuni și amenzi”, susține Georgică Tănase, directorul Poliție Locale Brăila.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite