Primarul Marius Stan este îngrijorat de un posibil tun imobiliar, care ar lăsa pe drumuri peste 1600 de familii gălăţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tunul imobiliar ar lăsa pe drumuri, nu numai datornici "nesimţiţi", ci şi pesionari strâmtoraţi
Tunul imobiliar ar lăsa pe drumuri, nu numai datornici "nesimţiţi", ci şi pesionari strâmtoraţi

Ameninţaţi, sunt datornicii la întreţinere care au contribuit la falimentarea APATERM, iar acum ar putea fi evacuaţi din apartamente de către administratorul societăţii aflate în insolvenţă. Edilul a afirmat că trage un semnal de alarmă.

Pentru că actuala societate comercială de interes local Apaterm SA, aflată în procedură de faliment, şi-a pierdut licenţa de distribuţie a agentului termic, iar până la venirea frigului, a rămas prea puţin timp şi nu mai este posibilă organizarea licitaţiei pentru selectarea unui alt operator, Primăria a recurs la o soluţie de compromis.

Astfel, se află în curs înfiinţarea unei alte societăţi locale, care va prelua operarea serviciilor de termoficare de la falimentara Apaterm.

Problema este că şi soarta acestei noi societăţi pare a fi pecetluită de locatarii (fie ei proprietari sau chiriaşi) care s-au obişnuit să nu-şi plătească întreţinerea contribuind astfel în mod esenţial la falimentul Apaterm.

Doar 50 de asociatii din 709 şi-au plătit facturile!

„Statistica datoriilor este incredibilă. Avem 1.630 de dosare de executare a datornicilor la întreţinere, unii cu debite restante chiar şi de peste 10 milioane de euro. O şeptime din asociaţii nu a plătit absolut nimic pentru apa caldă livrată în perioada mai - iulie inclusiv. Sunt oameni care au datorii de peste un miliard de lei vechi şi nu pot să înţeleg înţeleg cum au fost toleraţi! Sunt peste 28 de asociaţii cu datorii de peste un milion de lei. Unele au şi peste două milioane de lei. Facem apel către locatari să fie responsabili, pentru că nu este drept ca bun-platnicii să plătească şi să fie vitregiţi de servicii pentru că mulţi dintre vecinii lor nu vor să fie corecţi!", a declarat primarul marius Stan.

Din totalul de 709 asociaţii de proprietari existente în municipiul Galaţi, doar 50 sunt la zi cu plata facturilor emise de Apaterm.

În atare situaţie, edilul recunoaşte că noua societate este o soluţie de avarie însă una absolut necesară având în vedere puţinul răgaz până când caloriferele gălăţenilor dependenţi de termoficare vor trebui încălzite.

„Într-adevăr, este un compromis să funcţionăm o perioadă tot pe falimentarul Apaterm, dar dacă lucrurile se vor derula ca până acum, cu neplata masivă a serviciilor, sunt convins că noua societate va avea soarta celei vechi", a afirmat Marius Stan.

Pentru ca, graţie aceastei soluţii, fie ea chiar şi de compromis, gălăţenii să nu mai rabde de frig ca anul trecut, edilul s-a întâlnit cu conducerea SC Electrocentrale şi a discutat acordarea unei păsuiri până la data de 15 ianuarie.

Semnal de alarmă

Nu doar căldura gălăţenilor reprezintă un motiv de preocupare pentru Marius Stan, ci şi unele eventuale interese obscure ale firmei CC Insol SPRL, lichidatorul judiciar al SC Apaterm.

„Îmi permit să trag un semnal de alarmă. Intenţiile acestei societăţi nu sunt dintre cele mai bune. Atâta timp cât prima întrebare pe care o pui când preiei administrarea este «Câte apartamente sunt în litigiu şi au fost somate cu evacuarea dacă nu plătesc?», daţi-mi voie să mă gândesc şi la alte lucruri. Această societate e foarte bine plătită, cu 300 de milioane pe lună la care se adaugă 7% din ce are de încasat Apaterm. Având în vedere că 7% din 10 milioane, datoria populaţiei, înseamnă 700.000 de euro, ne gândim că pot să rămână fără apartamente câteva sute de gălăţeni. Nu am dovezi, dar spun că este foarte important ca falimentul Apaterm să nu se producă acum, când este gestionat de o firmă care nu înţeleg de ce, de la 20 milioane cât primea vechea firmă ce administra insolvenţa Apaterm, primeşte 300 de milioane plus 7%", a afirmat Marius Stan.

Şi dacă noua societate, continuatoarea APATERM, aflată în curs de infiinţare, reprezintă o soluţie de compromis, primarul se gândeşte serios la o soluţie de viitor care să asigure independenţa furnizorului de servicii de termoficare.

Obiectiv: un sistem de termoficare independent

„Îmi doresc un sistem independent ca să nu mai depindem nici de Electrocentrale, un mamut cu picioare de lut, în situaţie de faliment. Mi-am propus şi sper ca, în cel mult nouă sau 12 luni să putem realiza şi noi ce au făcut alţii, care şi-au construit termocentrale noi şi au reuşit să ducă agentul termic în casele oamenilor la un preţ mai mic decât jumătatea celui pe care-l practicăm noi în acest moment", a mai declarat primarul municipiului Galaţi.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite