Noua stea a handbalului românesc. La 19 ani, are în palmares o medalie de aur şi una de bronz la campionatul mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antreea Taivan Foto: Dan Lixandru
Antreea Taivan Foto: Dan Lixandru

Andreea Taivan este studentă în anul I la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Galaţi şi are şanse mari să devină în viitorul apropiat o jucătoare de bază în echipa naţională de handbal feminin a României, una dintre cele mai titrate la nivel mondial. Pe tânăra de 19 ani o recomandă performanţele extraordinare pe care le-a reuşit până acum la juniori.

Pasiunea Andreei Taivan pentru sportul cu mingea mică a început la 9 ani, când a asistat la un meci de handbal. Andreea recunoaşte că nu a fost atrasă prea tare de handbal la început, dar s-a antrenat zilnic la şcoala gimnazială ”Dan Barbilian” din Galaţi, iar rezultatele nu au întârziat să apară. 

A participat la mai multe competiţii de minihandbal, iar ulterior  s-a înscris la clubul şcolar CSS Galaţi. La 13 ani, rezultatele impresionante ale Andreei la handbal au condus-o la centrul de excelenţă de la Râmnicu Vâlcea. Andreea are o personalitate puternică şi se bazează pe principii de viaţă de la care nu se abate, iar divergenţele cu unul dintre antrenorii de la centrul de excelenţă au determinat-o pe tânăra handbalistă să pună punct colaborării după doar câteva luni. ”Am învăţat atunci că atunci când o uşă se închide, se deschide alta şi că niciun lucru nu este întâmplător”, ni se destăinuie Andreea. 

La juniori, Andreea a jucat practic pe toate posturile, pentru că antrenorii urmăreau să obţină în primul rând victoria. Sportiva preferă însă să joace extremă dreapta, un post unde se simte ca peştele în apă. A jucat timp de trei ani la o echipă de liceu, Energetic Râmnicu Vâlcea, sub comanda antrenorului Aurelian Roşca, fost antrenor secund la cea mai titrată echipă de handbal din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea, care a influenţat puternic cariera tinerei speranţe a handbalului românesc. 

andreea 2

Andreea în acţiune FOTO Ady Florin

Performanţele remarcabile ale Andreii au început la junioare III ( 14-15 ani) cu Energetic Râmnicu Vâlcea, când a obţinut prima medalie de aur, iar anul următor a repetat performanţa la categoria de vârstă 16-17 ani. A urmat o medalie de bronz la o competiţie internaţională organizată în Germania, sportiva luând apoi hotărârea să plece la CSU Activ Plopeni, o echipă privată, cu care a obţinut un meritoriu loc patru în campionat la junioare I (17-18 ani), în condiţiile în care Andreea ar fi trebuie să joace la junioare II (16-17 ani).

”Mulţi juniori talentaţi se pierd în România”

În 2014 a venit prima performanţă notabilă la nivel internaţional pentru tânăra handbalistă din Galaţi, Andreea obţinând medalia de aur în Macedonia, la campionatul mondial de handbal pentru junioare sub 18 ani. Româncele au câştigat atunci finala jucată cu Germania, cu Andreea jucând ca titulară, zdrobindu-le pe nemţoaice, care au fost învinse la o diferenţă de 10 goluri. 

andreea

Handbalista de la Galaţi a obţinut performanţe remarcabile la junioare FOTO Andreea Taivan

”Este un concept greşit când se vorbeşte de primele 7  la handbal. Poţi câştiga un meci, dar dacă vrei să ai rezultate pe termen lung, e nevoie să ai pe banca de rezerve jucătoare la fel de talentate, care după 30 de minute să intre în teren şi să continue să joace la fel de bine”, explică Andreea unul din principiile de bază ale competitivităţii în handbal. 

În 2015 a revenit la Galaţi, la CSU Danubius, pentru că i s-au oferit şi condiţiile pentru a face performanţă, aducându-şi aportul la promovarea echipei în prima ligă din handbalul feminin. În acelaşi an a punctat din nou la cea mai puternică competiţie din lume, câştigând medalia de bronz cu echipa naţională la campionatul mondial din Rusia. 

Diferenţa a făcut-o mentalitatea, pentru că nordicii nu urmăresc rezultatele imediate, ci investesc masiv în asigurarea unor condiţii de pregătire optimă pentru juniori, care să asigure realizarea performanţei pe termen lung. 

”Mulţi juniori talentaţi se pierd în România, pentru că antrenorii de la echipele modeste vor rezultate pe loc şi nu există interesul pentru a investi în tinerii care pot performa ulterior. Trecerea de la juniori la seniori este dificilă, ca şi cea de la liga a doua la prima ligă. Experienţa este foarte importantă, iar multor tineri nu li se oferă această şansă”, descrie Andreea motivele pentru care mulţi junior talentaţi abandonează handbalul.

Următorul obiectiv, selecţia la echipa naţională

Tânăra handbalistă nu ar da handbalul pe nimic altceva, pentru că îi place stilul de viaţă, ce presupune sport, socializare şi legarea unor prietenii pe viaţă. Deşi este foarte tânără, Andreea a învăţat că în viaţă nu poţi fi întotdeuna inflexibil, ci mai trebuie să laşi şi de la tine, mai ales dacă eşti şi orgolios, după cum recunoaşte râzând sportiva din Galaţi. ”Nu totul depinde de tine şi nu toată lumea trebuie să facă cum vrei tu”, punctează Andreea. 

andreea 1

În handbal trebuie să ştii să ataci, dar şi să te aperi FOTO Andreea Taivan

Handbalista crede că antrenamentele fizice şi tactice sunt importante, dar la fel este şi pregătirea psihologică, un aspect de care sportul românesc duce mare lipsă. Idolul său în handbal este Cristina Vărzaru, pe care o admiră pentru că este o jucătoare completă, care face totul din plăcere, cu o uşurinţă pe care nu o vezi prea des. Următorul pas pentru Andreea este selecţia în echipa naţională de handbal şi participarea cu o echipă de club în Liga Campionilor, dar este conştientă că are mult de muncit pentru a ajunge acolo. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite