Jaful cu repartitorul. Citiţi aici cum vi se fură banii de întreţinere cu acceptul tacit al autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de gălăţeni se plâng că de când li s-au montat la calorifere aceste dispozitive, plătesc facturi mult mai mari la întreţinere. Drept urmare, din ce în ce mai multe asociaţii de proprietari reziliază contractelele cu firmele Ista şi Techem, care le-au montat.

CITEŞTE: Un medic gălăţean a devenit apărătorul proprietarilor de centrale termice obligaţi să plătească pentru căldură la pauşal

Încă de la introducerea lor în uz la Galaţi, repartitoarele de costuri le dau multă bătaie de cap locatarilor care locuiesc în clădiri cu apartamente termoficate. Aceştia reclamă faptul că plătesc facturi la încălzire mult mai mari decât înainte de montarea repartitoarelor de costuri.

La fel de revoltător este şi Ordinul 343/2010 al ANRSCE, o aberaţie legislativă, care sileşte posesorii de centrale proprii şi locatarii cu apartamentele debranşate să plătească o parte din factura pentru termoficare.

Nu mai vrem repartitoare!

Nemulţumiţi de rezultatele misteriosului algoritm de calcul care umflă costurile încălzirii, locatarii blocului B4 din Ţiglina II au reziliat contractul cu firma care le-a montat repartitoare. După mai multe adrese, la care nu au primit niciun răspuns de la firma respectivă, reprezentanţii Asociaţiei nr.296 au trimis o notificare firmei ISTA prin care înştiinţează conducerea acesteia că, de la data de 31 mai 2011, contractul de prestări servicii încetează.

De fapt, contractul a încetat de drept la data declarării falimentului firmei FGH ai cărei clienţi au fost preluaţi de ISTA, fără să se încheie un nou contract, aşa cum ar fi fost corect. Practic, înţelegerea dintre ISTA şi noi s-a făcut verbal", ne-a explicat Petrea Gheorghe, administratorul asociaţiei.

Mai mult, firma de repartitoare este acuzată că a taxat exagerat şi fără nicio justificare proprietarii apartamentelor cu centrale termice. În mod aberant, deşi apartamentul familiei Nedelcu este debranşat în totalitate de la reţea, aceasta plăteşte mai mult decât proprietarii apartamentelor încălzite prin termoficare. Ironia face că respectiva familie este plecată în Grecia şi vine în Galaţi doar odată pe an.

Noi suntem plecaţi de foarte mult. Ne-am debranşat total din 2000. Luna aceasta mi-a venit factura la căldură 160 de lei. Am plătit, dar nu este corect. Nu ar trebui să se întâmple asta", ne-a spus Maria Nedelcu, 68 de ani.

Nemulţumiri din acest motiv sunt şi la Asociaţia 534 din Micro 20. „Factura la căldură pe luna trecută este de 200 de lei. S-a consumat mult mai puţin decât în februarie, dar degeaba! Nu ştiu cum se calculează aceste facturi, dar sunt uriaşe. Voi face reclamaţie la Protecţia Consumatorului", spune Ileana Păun, 54 de ani.

Modul de calcul al firmelor de repartitoare este criticat şi de conducerea Asociaţiilor de proprietari din Galaţi.

Practic, nu există posibilitatea de a se verifica dacă consumul trecut pe factură este real. S-a ajuns ca locatarii care au repartitoare să plătească mai mult decât cei care nu au. Oamenii vin şi reclamă că nu se respectă clauzele contractuale", ne-a declarat Antoaneta Gafituc, preşedintele Asociaţiilor de proprietari din Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite