În Săptămâna Europeană a Mobilităţii, Direcţia de Sănătate Publică încurajează gălăţenii să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicleta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia din anul 2015 a Săptămânii Europene a Mobilităţii se va desfăşura sub sloganul „Alege! Schimbă! Combină!”. Campanie încurajează gălăţenii să folosească mijloacele de transport în comun, bicicletele şi mai puţin autoturismul personal.

Fiecare călătorie este diferită, dar de prea multe ori ne bazăm pe acelaşi mod de transport, indiferent dacă  este cel mai potrivit pentru scop. S-ar putea ca instinctiv să ne urcăm în maşina noastră, chiar dacă bicicleta poate fi o alegere mai eficientă.

Pentru prea mulţi dintre noi, maşina este garanţia personală a transportului door-to-door, în timp ce alternativele nu sunt percepute ca fiind în măsură să acopere în totalitate cerinţele noastre de mobilitate.

De zeci de ani s-au avut în prim plan vehiculele private în detrimentul altor forme de transport. Bicicliştii sunt adesea împinşi în afară, acordându-li-se doar o mică bandă, în timp ce pietonii trebuie să se descurce cu trotuare înguste. Transportul public, de asemenea, a fost mutat în spatele poziţiei dominante a autovehiculelor cu motor.

Ca urmare, oraşul nostru a devenit mai aglomerat, mai poluat şi mai zgomotos, cu mai puţin spaţiu disponibil pentru recreere şi petrecerea timpului liber. Congestia sistemică dăunează calităţii vieţii noastre, cauzând zgomot şi poluarea aerului, degradarea mediului şi o pierdere a productivităţii economice.

„Campania din acest an se concentrează pe realocarea zonelor urbane, pentru a fi mai plăcute şi locuibile, iar prin a face acest lucru se crează o mai bună calitate a vieţii pentru toţi locuitorii. Prin utilizarea opţiunii de transport alternativ şi reducerea dependenţei de maşină, putem să ne revendicăm străzile şi oraşele, în beneficiul oamenilor”, au declarat reprezentanţii DSP Galaţi.

Vicepreşedintele Siim Kallas, Comisarul European pentru Mobilitate şi Transport a declarat: „Abordarea problemelor de mobilitate urbană este una dintre cele mai mari provocări în transportul de astăzi. Cu o acţiune coordonată, putem avea mai mult succes. Autorităţile locale sunt factorii cheie de decizie. Ele sunt cel mai bine plasate pentru a lua decizii importante, dar acestea ar trebui să beneficieze de sprijin la nivel naţional şi european.”

În Săptămână Europeană a Mobilităţii, autorităţile locale sunt invitate să organizeze activităţi pentru cetăţenii lor pentru a spori conştiinţa.

Cum a luat naştere această campanie

Este de promovare a formelor alternative de transport ecologic şi de a sublinia faptul că mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze.

Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, aducem beneficii imense, atât mediului, cât şi sănătăţii noastre. „Deci, scopul general al campaniei, care are loc între 16 şi 22 septembrie în fiecare an, încurajează autorităţile locale europene să introducă şi să promoveze măsuri de transport sustenabile şi să invite cetăţenii să încerce alternative la mersul cu maşina. Săptămâna culminează cu evenimentul «În oraş fără maşină!» prin care oraşele participante stabilesc una sau mai multe zone exclusiv pentru pietoni, ciclişti şi transportul în comun pentru o zi întreagă”, au subliniat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Tema multimodalităţii din acest an a Săptămânii Europeane a Mobilităţii  invită oamenii să combine modalităţile de a ajunge la destinaţie, ceea ce poate duce de multe ori la o călătorie mai rapidă şi mai plăcută.

Când alegem inteligent tipul de transport pe care îl folosim, putem economisi bani, putem să ne îmbunătăţim sănătatea şi să ajutăm mediul.

Săptămâna Europeană a Mobilităţii 2015 are ca scop curăţarea aerului şi, prin aceasta, să creeze o Europă mai sănătoasă şi mai fericită.
Datele vorbesc de la sine – oraşele mai curate sunt mai sănătoase. Aerul fără impurităţi duce la o viaţă mai lungă în medie cu opt luni şi s-a dovedit că reduce riscul apariţiei problemelor respiratorii şi a celor cardiovasculare. În schimb, aerul poluat cu pulberi sedimentabile şi dioxid de azot creşte riscul bolilor de plămâni, inclusiv astm, pneumonie şi cancer.

Şi nu numai sănătatea umană este afectată – poluarea aerului dăunează mediului, rezultând acidifierea, scăderea biodiversităţii, subţierea stratului de ozon şi schimbări climatice.
Schimbarea obiceiurilor în privinţa transportului poate avea succes în stoparea poluării aerului.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite