În an centenar, mai rău decât acum un secol: şcoli din Galaţi închise temporar pentru că nu au sistem de încălzire
0Situaţia revoltătoare a apărut deoarece sistemele independente de încălzire promise de primăria municipiului nu au fost încă date în folosinţă, deşi autorităţile ştiau încă din primăvară că sistemul centralizat din oraş nu va mai fi pornit.
În mai multe şcoli şi licee din municipiul Galaţi au fost suspendate luni, 19 noiembrie 2018, cursurile. Paradoxal, nu pentru că ninsoarea ar fi paralizat urbea, ci pentru că unităţile de învăţământ nu au, cel puţin deocamdată, încălzire, iar în sălile de clasă sunt doar 3-4 grade Celsius.
Printre unităţile şcolare cu probleme se numără Liceul CFR, Liceul Tehnologic Sfânta Maria şi Liceul Tehnologic Traian Vuia, acolo unde directorii au decis să trimită copiii acasă deoarece ar fi inuman să-i pună să înveţe în astfel de condiţii.
De vină pentru această situaţie (care arată să administrarea e mai proastă în prezent decât acum un secol) este chiar conducerea oraşului, care nu a reuşit să asigure instalarea de sisteme de încălzire independente în toate şcolile, deşi ştia din primăvară că sistemul termic centralizat nu va mai fi pornit.
Spre deplină edificare, cităm dintr-un „raport al situaţiunii şcoalelor” al Eforiei (primăriei) Galaţi, din noiembrie 1918, făcut la solicitarea primarului Nae Dumitrescu (care era jurist de meserie): „La toate şcoalele este asigurată îndestulător căldura, fiind în magazii lemnul şi cărbunele cât să ajungă până la jumătatea lunii aprilie din anul ce vine (...) Sobele, godinele şi hornurile au fost reparate şi sunt în stare foarte bună”. Citatul este din lucrarea „Istoria oraşului Galaţi”, scrisă de prof.dr. Paul Păltănea.
La exact un secol distanţă, situaţia este dramatică, elevii fiind lăsaţi să înveţe în frig cumplit sau trimişi acasă. Miercuri, 14 noiembrie, mii de elevi din 17 şcoli ale oraşului erau în frig deoarece lucrările la centralele independente nu erau gata.
Deşi Primăria anunţa miercuri că „şcolile gimnaziale cu numerele 17 şi 25, dar şi Colegiul Naţional Mihail Kogălniceanu urmează să aibă căldură chiar de astăzi, iar alte cinci unităţi de învăţământ (şcolile 10, 16, 24, 31 şi Liceul CFR) vor rezolva problema încălzirii joi şi vineri”, realitatea s-a dovedit alta.
Luni, 19 noiembrie, la Liceul CFR şi la Şcoala nr 17 copiii au fost trimişi acasă pentru că lucrările nu erau gata. „Nu am avut ce face. Afară plouă şi e frig, în clase e frig. Avem promisiuni că până marţi se va rezolva situaţie, iar miercuri, vom putea reveni la şcoală”, a declarat Anca Barbu, directoarea de la Şcoala nr. 17.
Probleme sunt şi la Colegiul Naţional „Costache Negri” (unde centrala e gata, dar instalaţia veche a crăpat, deci căldură tot nu este), dar şi la şcolile 3,18, 22, 33 şi 40.
Primăria spune că lucrările vor fi gata în cel mai scurt timp cu putinţă şi că elevii vor putea învăţa în condiţii normale. Instituţia a menţionat că cursul acestui an au fost montate 234 de echipamente de încălzire (cazane) pentru un număr de 62 de unităţi de învăţământ.
Trebuie spus că probleme cu încălzirea sunt şi în o serie de instituţii publice. Dacă în sediul Primăriei e cald şi bine (clădirea are centrală proprie), Prefectura şi instituţiile găzduite de blocul administrativ „Cristal” sunt în frig, iar şansele să aibă încălzire în această iarnă sunt destul de firave.
De asemenea, circa 4.000 de apartamente de bloc din oraş sunt în frig deoarece proprietarii acestora fie nu au vrut fie nu au reuşit (plata subvenţiilor promise de Primărie întârzie din cauază că instituţia nu are fonduri) să-şi pună sistem individual de încălzire.
În colajul foto ataşat la articol, în partea sus este o imagine din noiembrie 2018, de la Colegiul Sfânta Maria din Galaţi, iar în partea de jos o imagine din noiembrie 1918, de la Şcoala nr 24 (cea mai veche şcoală din oraş, de altfel).