Galaţiul şi Brăila, printre cele mai poluate oraşe din România. Ce plan are Ministerul Mediului pentru a evita infringementul Comisiei Europene
0România riscă amenzi între 100.000 şi 400.000 de euro până când nu vor mai exista depăşiri ale indicilor care privesc calitatea aerului în principalele oraşe din ţară.
10 oraşe din România trebuie să vină în perioada următoare cu planuri pentru reducerea serioasă a poluării, acestea intrând deja în colimatorul Comisiei Europene. Este vorba de Galaţi, Brăila, Craiova, Cluj, Timişoara, Constanţa, Turnu Măgurele, Bacău, Ploieşti şi Piteşti.
”Analizând datele, voi avea discuţii şi voi începe procedurile cu celelalte zece municipalităţi din România care au obligaţia să realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului pentru că este important pentru noi să avem o cât mai bună calitate a sănătăţii populaţiei în aceste aglomerări urbane, să prevenim şi, evident, să avem date pe care să le furnizăm opiniei publice. Ar fi trist ca România să înceapă iarăşi o corespondenţă cu Comisia Europeană pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte aşezări urbane din România”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.
Ministrul Mediului s-a întâlnit luni, 21 ianuarie, cu reprezentanţii municipalităţilor din Bucureşti, Iaşi şi Braşov care se află sub monitorizarea Comisiei Europene din cauza calităţii aerului. ”Nici măcar nu au mai dat voie României să se apere în faţa Comisiei Europene, aşteptăm din moment în moment verdictul, care va însemna pentru România o amendă între 100.000 şi 400.000 de euro până vom reuşi să ajungem să avem zile fără depăşiri”, a mai precizat Costel Alexe.
Autorităţile de mediu din judeţul Galaţi nu au raportat în ultimii ani depăşiri ale indicatorilor ce vizează calitatea aerului, cu toate că acum Comisia Europeană a trecut zona pe harta celor mai poluate aglomerări urbane din România.