FOTO Cavoul unui erou al României, îngropat în hârtii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa şi ninsorile au înrăutăţit foarte mult starea cavoului celebrului doctor Aristide Serfiooti, realizat din marmură, într-un frumos stil gotic. Este o bijuterie în filigran, care la interior adăposteşte, între altele, o troiţă unicat, din marmură sculptată.

De ani buni, cavoul familiei celebrului doctor Aristide Serfioti din Fileşti zace în paragină. „Putem spune că este într-o stare precară de conservare, şi asta de foarte mulţi ani. Din păcate, nimeni nu vrea să se ocupe de reabilitarea lui”, spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură Galaţi. 

Fiecare pasează responsabilitatea în curtea celuilalt, chiar şi moştenitorii. Parohia din localitatea Fileşti (componentă a oraşului Galaţi) spune ca îl are în inventar, dar nu-i proprietară pe monument, aşa că nu poate să aloce bani. De cealaltă parte, Primăria spune că nu poate să finanţeze reabilitarea unui monument aflat în administrarea parohiei. 

Ca sa nu mai spunem de faptul ca zilele trecute, moştenitorii monumentului au trecut pe acolo, au făcut poze şi au plecat.

Potrivit Direcţiei pentru Cultură Galaţi, demersurile constau în obţinerea, în primă fază, a Certificatului de urbanism de la Primăria Galaţi, apoi executarea proiectului de autorizare de construire, de către un arhitect atestat de către Ministerul Culturii. Pentru partea de pictură se va întocmi documentaţie separată de către un pictor restaurator atestat de Ministerul Culturii şi avizată de Comisia de specialitate.

De la scriitorul Corneliu Stoica aflăm că Aristide Serfioti s-a născut în localitatea Hydra din Grecia, la 20 iulie 1828, ca fiu al Mariei şi al lui Chiriac Serphiotis, de religie ortodoxă. După terminarea cursurilor elementare şi liceale în Grecia, se înscrie la Universitatea de Medicină „Ludvig-Maximilian” din München (Germania), pe care o termină în 1851, când îşi ia examenul de diplomă cu teza „De cholera morbo”. 

Practică medicina mai întâi în Austria, apoi, în 1853, vine în Moldova, stabilindu-se definitiv la Galaţi. La 15 ianuarie 1854 intră în serviciul armatei ca medic de batalion clasa I (asimilat gradului de locotenent) în postul de medic al Garnizoanei Galaţi. Pentru meritele sale, pentru devotamentul în combaterea unor epidemii şi îngrijirea bolnavilor a fost decorat cu ordinul „Coroana României” în gradul de comandor, „Steaua României” în gradul de ofiţer, ordinul rus „Sf. Stanislav” în gradul de comandor, ordinul „Coroana Prusiei” clasa a II-a, oferit de regele Prusiei etc.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite