Faleza Dunării, care alunecă încet-încet în albia fluviului, nu va fi consolidată, dar va fi expertizată. Din nou, pe alţi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de expertizare sunt făcute de o firmă din Iaşi, iar preţul plătit de Primăria Galaţi se ridică la 154.700 de lei. În aceşti bani, firma contractantă va trebui să facă şi monitorizarea situaţiei în următorii trei ani, pentru a preveni accidentele de teren de genul celui care, în zona „La Elice”, a blocat bulevardul Falezei câţiva ani.

Deşi în ultimii ani s-au făcut mai multe studii legate de stabilitatea malului Dunării în zona oraşului Galaţi (lucrări făcute de experţi recunoscuţi la nivel naţional, despre care „Adevărul” a scris mai multe articole amănunţite), acest lucru nu pare de ajuns pentru municipalitatea gălăţeană, care a încheiat un nou contract pentru măsurarea şi monitorizarea alunecării terenului către albia fluviului.

Primăria municipiului Galaţi a  a anunţat că tocmai ce a făcut „o achiziţie de servicii de monitorizare a Falezei Dunării - Inspecţie tehnică a lucrărilor publice – zona Faleza”.

Valoarea contractului este de 154.700 lei (incluzând aici şi TVA) iar de prestaţie se va ocupa firma Proexrom SRL Iaşi, care pare să aibă o experienţă bogată în astfel de lucrări. Potrivit site-ului propriu, a făcut expertize şi monitorizări de fenomene geologice în mai toată ţara, dar şi în străinătate. De altfel acceaşi firmă a făcut parte din asocierea care a astupat, finalmente, surparea de pe Faleza Dunării, din zona „La Elice”.

Mai trebuie spus şi că firma aparţine profesorului universitar Nicolae Botu, de la Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi şi că numele ei a fost pomenit şi în scandalul legat de costurile suplimentare exorbitante de la construirea aeroportului din Cluj.

Revenind la noul contract, este de precizat, că „achiziţionarea acestor servicii ajută la depistarea din timp a apariţiei unor stări de degradare care ar putea fi periculoase ceea ce ar oferi posibilitatea luării unor măsuri în timp real pentru stoparea lor. În felul acesta ar putea fi preîntâmpinate fenomene precum cel care a avut loc la surparea de pe Faleza Superioară zona Elice (falezogaura)”, după cum explică Primăria Galaţi..

Insituţia mai precizează că, „de asemenea, parametrii unor monitorizări de acest gen ar putea permite ulterior municipalităţii să scoată în evidenţă necesitatea obţinerii unor fonduri importante pentru realizarea unor lucrări ample de consolidare a amplasamentului”.

Verificarea şi monitorizarea perimetrului se va face pe o perioadă de trei ani conform contractului, din momentul în care va fi dat ordinul de începere a lucrărilor.

Conform graficului de lucrări se vor efectua: studiul  geotehnic, lucrări de foraj şi echipare piezoînclinometrică, analiza de stabilitate şi recomandări pentru măsuri de punere în siguranţă, verificare şi monitorizare a amplasamentului pe o perioada de trei ani cu o frecvenţă a măsurătorilor lunară pentru primele şase luni, urmând a se propune ritmul măsurătorilor până la trei ani în funcţie de rezultatele obţinute în intervalul de şase luni.

CITIŢI ŞI:

FOTO Galaţiul se prăbuşeşte în Dunăre cu 12 centimetri pe an. Un cutremur poate provoca o catastrofă

Fenomenul prăbuşirii în Dunăre a falezei din Galaţi s-a accelerat. Cum arată crevasă hidoasă apărută peste noapte

VIDEO Un nou fenomen ciudat stârneşte panică în satul Izvoarele: „S-a crăpat dealul şi parcă zici că fierbe pământul!”

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite