Elitele şcolii româneşti au sosit la Galaţi. Mâine începe Olimpiada Naţională de Chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi, Galaţiul este capitala olimpicilor la Chimie. Peste 450 de elevi şi profesori din întreaga ţară au ajuns în oraşul de la Dunăre pentru a participa la Olimpiada Naţională de Chimie

Pragul Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi a fost păşit astăzi de elitele şcolii româneşti. Însoţiţi de profesorii şi de părinţii lor, elevii au luat parte la deschiderea oficială a Olimpiadei Naţionale de Chimie.

„Eu consider sărbătoarea Floriilor, sărbătoarea creativităţii, a inteligenţei. Suntem onoraţi că îi avem în oraşul nostru pe cei mai buni chimişti din această ţară, alături de cei mai buni profesori de chimie, patru academicieni în chimie şi zece profesori universitari. Este o onoare pentru Galaţi să găzduim această olimpiadă. Personal, este un vis pe care îl trăiesc de 30 de ani. Din Galaţi avem 12 participanţi: opt de la CNVA, doi de la Independenţa şi doi de la Tecuci. Sunt emoţionaţi, nu este aşa uşor să fii gazdă şi să fii onorat cu asemenea festivitate. Faptul că având organizarea ne-a impiedicat să ne ocupăm puţin de ei, amplifică emoţiile. Competiţia va fi foarte dură, pentru că elevii sunt foarte buni. La Galaţi se vor selecta cei patru elevi care vor reprezenta România la Internaţionalele din acest an. Apoi se va alege un lot de 20 de elevi şi după alte selecţii extrem de dure, vor fi aleşi cei patru elevi care vor reprezenta România”, a declarat Ruxandra Şerban, profesoară la CNVA.

Olimpiada a fost adusă la Galaţi şi de Robert Râclea, elevul-model, care ne-a onorat cu două medalii internaţionale.

„E o onoare pentru noi să avem un gălăţean între cei patru care vor merge la Internaţionale”, a subliniat Ruxandra Şerban, profesoară la CNVA.

Luni, 6 aprilie, concurenţii vor lua parte la proba teoretică. Aceasta se va desfăşura la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” (CNVA).

 „În amintirea anilor mei de şcoală de la Câmpulung Muscel, am preluat grupul de Argeş după aproape 40 de ani. Cei 11 copii cu care am venit învaţă chimie foarte bine şi poate pe viitor vor avea şanse în România. Să sperăm că îi vom avea aici, alături de noi. Chimia este bună pentru medicină, pentru industria alimentară, nu numai pentru industria chimică. Sperăm să îi avem în instituţiile sănătăţii, acolo este necesară chimia”, a declarat Dorina Stănescu, profesoară la Şcoala Gimnazială Nr. 18, Galaţi.

După proba teoretică, olimpicii se vor întrece la proba practică, programată pentru marţi, 7 aprilie. Aceasta se va desfăşura la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu şi Facultatea de Ştiinţe şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” (clasele VIII-XI), precum şi la CNVA (clasele a XII-a).

„Sunt pasionat de chimie încă din clasa a şaptea. Este prima dată când vin la Olimpiada Naţională de Chimie”, a mărturisit Raul Toader, olimpic.  

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite