Dezastru ecologic pe o baltă din Galaţi. Peste 20 de tone de peşte au murit din cauza căldurii
0Garda de Mediu Galaţi a început o anchetă după ce o echipă de control a instituţiei a descoperit peste 20 de tone de peşti morţi la Balta Vlădeşti, situată în Lunca Prutului, în estul judeţului Galaţi, specialiştii apreciind că, cel mai probabil, peştii au murit din cauza lipsei de oxigen din apă.
Locuitorii comunei Vlădeşti au văzut că malurile bălţii sunt pline de peşti morţi şi au sesizat autorităţile. Garda de Mediu a trimis imediat o echipă de control în zonă, pentru a evalua dimensiunile catastrofei.
"Din estimările noastre şi ale Primăriei, sunt peste 20 de tone de peşte mort. Sunt peşti mari, de la 1,5 la 15 kilograme", a declarat pentru agenţia Newsin comisarul de mediu Marian Mocanu.
Potrivit aceleiaşi surse, peştii morţi sunt evacuaţi de angajaţii Zătun SA, societatea care a preluat Balta Vlădeşti în concesiune de la stat. Acum doi ani, Zătun a intrat în lichidare judiciară, iar lichidatorul - Management Reorganizare Lichidare Iaşi SRPL - a luat în administrare activele societăţii, inclusiv Balta Vlădeşti, în scopul vânzării lor.
Experţii piscicoli vorbesc despre dezastrul ecologic ca despre un act de neglijenţă, apreciind că peştii de la Vlădeşti au murit, cel mai probabil, din cauza lipsei de oxigen din apă.
"Din cauza căldurii foarte mari, a densităţii mari de populare a apei mici, se produce un deficit de oxigen, iar peştii mor. De asemenea, mai apare fenomenul de înflorire a apei, adică lumina şi căldura favorizează dezvoltarea algelor, care consumă oxigenul din apă. Dacă mai apar şi alge albastre, atunci e cu atât mai grav. Concluzia este că, cel mai probabil, dezastrul a fost produs de creşterea consumului de oxigen, pe fondul caniculei, a luminii puternice şi a suprapopulării apei", a explicat luni, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Galaţi, Vladimir Talpeş.
Oficialul a precizat că mai există o cauză probabilă.
"Acum, în Lunca Prutului este o invazie de pelicani, care pescuiesc, tulburând apa. Cum Balta Vlădeşti nu este păzită, spre deosebire de celelalte amenajări piscicole din zonă, este posibil ca pelicanii să fi pescuit în voie. Au tulburat apa, iar mâlul nu a făcut decât să reducă şi mai mult oxigenul din apă", a spus preşedintele AJVPS Galaţi.
Garda de Mediu a început o anchetă în acest caz.
"Am luat legătura cu reprezentanţii firmei Management Reorganizare Lichidare Iaşi SRPL. Facem cercetări să vedem de ce a murit peştele şi, probabil, în zilele următoare vom stabili sancţiunea pe care o vom aplica", a afirmat comisarul de mediu Marian Mocanu. Directorul coordonator al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, Mihai Turcu, a anunţat deja pedeapsa maximă.
"Balta Vlădeşti nu este o hală pe care, în calitate de lichidator, o iei în administrare şi o vinzi. Acolo sunt vietăţi care ar fi trebuit să fie îngrijite. Cred că firma va lua amenda maximă", a delcarat acesta.