Descoperirile arheologice ale reputatului profesor Ion T. Dragomir, într-o expoziţie specială la Muzeul de Istorie din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologul este considerat părintele arheologiei ştiinţifice gălăţene şi a coordonat numeroase săpături care au scos la lumină artefacte de o mare valoare istorică, cum ar fi scheletul primului daco-roman creştinat. Expoziţia „Ion T. Dragomir – secvenţe arheologice” a fost deschisă miercuri, 14 octombrie.

Ion T. Dragomir a întreprins de-a lungul carierei sale cercetări în mai multe situri/staţiuni arheologice, dintre care menţionăm: Galaţi, Băneasa, Largu, Smârdan, Suceveni, Lişcoteanca, Tămăşeni, Puricani, Smulţi, Bereşti, Barboşi, Enisala, etc. Rezultatele au fost făcute publice şi în străinătate, cu ocazia sesiunilor de comunicări şi a congreselor la care a participat.

„Pentru a-i cinsti memoria trebuie să spunem că, pe lângă faptul că a publicat mare parte din rezultatele muncii sale, noi, cei care astăzi avem ocazia să accesăm materialele sale, putem afirma că munca depusă de Ion. T. Dragomir a fost realizată cu acribie, fiind evidentă atenţia pe care a acordat-o chiar şi artefactelor de mici dimensiuni. Mai mult decât atât, însemnările sale sunt un bun exemplu al profesionalismului cu care şi-a desfăşurat activitatea”, a declarat muzeograful Adrian Adamescu, cel care coordonează expoziţia.

Lui Ion T. Dragomir, considerat părintele muzeografiei ştiinţifice gălăţene, îi datorăm descoperirea unui bogat material arheologic, printre care şi artefactele care fac obiectul acestei expoziţii.

Prima sală este concentrată pe descoperirile arheologice din două mari situri eneolitice din sud-estul Moldovei. Este vorba despre aspectul cultural Stoicani-Aldeni din aşezarea de la Suceveni şi descoperirile din aşezarea cucuteniană de la Bereşti. Totodată, vizitatorul poate admira o serie de planuri şi carnete de şantier realizate de către Ion T. Dragomir.

Sala a doua este dedicată descoperirilor aparţinând Epocii Bronzului şi Primei Epoci a Fierului, bunuri culturale identificate prin culturile Noua, Babadag şi Fenomenul Basarabi. Vizitatorul este invitat să descopere artefacte din siturile arheologice de la Cavadineşti, Suceveni şi Lunca.

Ultima sală prezintă descoperirile din situl arheologic de la Tirighina- Barboşi (Galaţi), Enisala (Tulcea), Largu şi Bălteni (Buzău).

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite