Cum sunt batjocoriţi pacienţii de la Galaţi: două dintre spitalele importante din oraş, găsite că fac transfuzii fără a avea avizele legale necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Autorităţile o dau din colţ în colţ şi caută tot felul de justificări pentru faptul că transfuziile de la Spitalul de Pediatrie şi de la Spitalul CFR s-au făcut până acum şi fără aviz legal, dar şi fără personalul calificat necesar. „Este un caz clar de incompetenţă managerială pentru care persoanele responsabile trebuie să dea socoteală conform legii”, spune ministrul Sănătăţii.

Galaţiul nu este, din păcate, ocolit de scandalul apărut în sistemul medical românesc, după ce mai multe persoane internate în spitale au murit sau au avut de suferit din pricina unor transfuzii făcute greşit.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, care a realizat o centralizare a situaţiei autorizării unităţilor de transfuzii din spitalele româneşti, nu mai puţin de 108 unităţi sanitare de întreaga ţară primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi Centrele de Transfuzii, deşi nu au autorizarea cerută de lege pentru a aface transfuzii.

Printre spitalele cu probleme se numără şi două unităţi medicale din Galaţi, respectiv Spitalul de Pediatrie şi Spitalul CFR, ambele făcând demersuri pentru a intra în legalitate de-abia după 1 august, adică după ce s-a declanşat ancheta Ministerului Sănătăţii.

,,În judeţul Galaţi două spitale nu au autorizare a unităţilor de transfuzie sangvină (UTS). În primul caz este vorba despre unitatea de transfuzie sangvină a Spitalului de Pediatrie , unitate care ţine de Ministerul Sănătăţii şi este verificată de către Direcţia de Sănătate Publică, iar acum intrăm să verificăm şi unitatea de transfuzie sangvină din cadrul Spitalului CFR, care nu aparţine Ministerului Sănătăţii, nu este unitate sanitară autorizată de Ministerul Sănătăţii, dar acum vom verifica şi această unitate de transfuzie sangvină”, a declarat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

„Spitalul CFR a depus pe data de 1 august dosarul de autorizare a unităţii de transfuzie sangvină. Spitalul de Pediatrie este un spital mare, care urmează să depună documentaţia specifică. Nu a fost autorizată până acum UTS a Spitalul de Copii deoarece nu au avut personal calificat suficient şi nici un spaţiu adecvat”, a mai declarat sursa menţionată.

Este de menţionat că verificarea UTS-urilor neautorizate ale spitalelor are loc în perioada 2-12 august, fiind realizată de către departamentele de supraveghere din DSP-uri.

Tot direcţiile de sănătate publică vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni. Pe perioada verificării şi până se autorizează legal, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. Practic, majoritatea cazurilor care necesită transfuzii vor fi direcţionate către spitalele autorizate.

Termenul pentru reglementarea situaţiei este 1 noiembrie 2016. Dacă şi după expirarea termenului de conformare vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine către acestea.

În acelaşi timp, ministrul Sănătăţii a declarat, pe 3 august, că situaţia din unităţile de transfuzii neautorizate „este un caz clar de incompetenţă managerială pentru care persoanele responsabile trebuie să dea socoteală conform legii”.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite