O companie de transport public urban a tipărit bilete cu preţul de 5 lei, dar le vinde cu 4 lei. Ce au explicat clienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bilet de 5 lei vândut de Transurb Galaţi cu 4 lei FOTO Iulian Mihăilă/Facebook
Bilet de 5 lei vândut de Transurb Galaţi cu 4 lei FOTO Iulian Mihăilă/Facebook

Situaţia a stârnit controverse puternice în oraşul Galaţi, foarte mulţi gălăţeni acuzând conducerea companiei cu capital public Transurb SA de incompetenţă. Aceasta a replicat că deşi situaţia pare absurdă, are la bază cauze obiective.

Compania de transport public din oraşul Galaţi a pus la vânzare bilete pentru două călătorii pe care este tipărit preţul de 5 lei, însă le dă cu doar 4 lei. Situaţia a stârnit nedumerire şi revoltă printre călători, care au semnalat anomalia, punând-o pe seama faptului că în acest fel este anticipată o scumpire a tarifelor de transport public.

Alţi gălăţeni au criticat în termeni duri conducerea oraşului (Consiliul Local este unic acţionar la compania de transport), acuzând că gafa cu biletele este relevantă pentru întregul proces de administraţie, carcaterizat ca fiind „deficitar”, „falimentar”, „incompetent” samd.

De altfel, controversele legate de Transurb SA se tot înmulţesc de câteva luni încoace, mai ales după ce primarul Ionuţ Pucheanu a acuzat, în toamna trecută, că acolo se întâmplă „lucruri neortodoxe” şi că „trebuie făcută curăţenie”.

Transurb SA este într-o situaţie economică foarte delicată (practic, este în incapacitate de plată), iar dotarea ei tehnică este foarte veche şi ineficientă. Există în circulaţie foarte multe autobuze ce au peste 25 de ani vechime şi au depăşit 1 milion de kilometri pe şosea.

Mai mult decât atât, la începutul lui 2019 societatea  a trebuit să concedieze o parte din personalul tehnic (şoferi şi mecanici) dar, paradoxal, a făcut angajări la biroul de Marketing.

În urmă cu câteva zile, decizia conducerii Transurb SA de a pune în vânzare doar bilete cu două călătorii a stârnit un imens scandal, foarte mulţi dintre călători acuzând că este un abuz.

Ba chiar la Protecţia Consumatorului au fost depuse o serie de reclamaţii ale unor gălăţeni care consideră că societatea cu caracter de monopol (are exclusivitate la transportul de persoane în Galaţi) le încalcă drepturile nemaipunând în circulaţie bilete pentru o singură călătorie.

Mihai Cadinoiu, directorul Transurb SA, a explicat că măsura vânzării doar a biletelor cu două călători are ca scop diminuarea fraudelor. Acesta a declarat că biletele cu o călătorie (care costă 2 lei) erau revândute de călătorii care coborau în staţii, către cei care urcau, cu un leu, sau erau „pasate” gratis.

„Eram fraudaţi, pur şi simplu, astfel. Acum, va fi mai greu ca cineva să dea altcuiva un bilet pe care a mai rămas o călătorie neefectuată. Reducem frauda”, a explicat Cadinoiu.

În privinţa biletelor pe care scrie 5 lei, dar sunt vândute cu 4 lei, conducerea companiei a declarat că la mijloc nu este nici şmecherie şi nici incompetenţă şi că, de fapt, biletele respective ar fi fost tipărite din greşeală, în 2017, iar acum este lichidat stocul. Undeva într-un colţ al biletelor a fost aplicată o ştampilă, puţin vizibilă, cu inscripţia „4 lei”.

Totul ar fi plecat de la un proiect de Consiliul Local (CL fiind acţionarul unic al Transurb SA) prin care se încerca introducerea unui preţ majorat pentru biletele vândute direct de  către şofer.

Proiectul de HCL a fost respins însă după ce consilierul local Onuţ Atanasiu (PNL) a atras atenţia că preţul este discriminatoriu şi ilegal câtă vreme la dispoziţia călătorilor nu există ghişee sau automate de bilete nici măcar în 25% dintre staţiile de transport în comun.
 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite