Cum lucra un poliţist mână în mână cu infractorul pe care ar fi trebuit să îl ancheteze. A făcut presiuni asupra victimei să îşi retragă plângerea
0
Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a pus sub acuzare un poliţist pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual după ce s-a descoperit că omul legii i-a cerut victimei unei tâlhării să îşi retragă plângerea şi să dea o nouă declaraţie, în care să facă afirmaţii care nu reflectau realitatea.
Un caz anchetat de către Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi pune într-o lumină neplăcută poliţiştii gălăţeni. Anchetatorii au descoperit că R.D., ofiţer în cadrul unei secţii de Poliţie Rurală -I.P.J. Galaţi, având de efectuat cercetări cu privire la o tâlhărie săvârşită de inculpatul M.D.D., nu a respectat dispoziţiile procesual penale şi nu a administrat mijloacele de probă în vederea aflării adevărului, cu scopul de a-l favoriza pe inculpatul M.D.D. şi a-l exonera de răspunderea penală.
M.D.D. este acuzat că, la data de 14.08.2014, a sustras prin violenţă de la o persoană un aparat de fotografiat. Poliţistul i-a cerut părţii vătămate să-şi retragă plângerea formulată pentru loviri sau alte violenţe împotriva inculpatului M.D.D şi să dea o nouă declaraţie, în care să consemneze că aparatul de fotografiat nu a fost sustras prin violenţă.
Pentru a împiedica tragerea la răspunderea penală a inculpatului M.D.D., poliţistul a încheiat un proces-verbal de contravenţie cu menţiuni false referitoare la motivul sesizării infracţiunii de către persoana vătămată prin apelul unic de urgenţă 112. Victima a sesizat însă Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi, iar poliţistul a ajuns în postura de a fi anchetat de către colegii săi.
La data de 10.11.2016, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi l-a trimis în judecată pe poliţist pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, M.D.D. urmând să răspundă pentru tâlhărie şi influenţarea declaraţiilor.