Controale în pieţele şi magazinele din Galaţi înainte de Paşti. Majoritatea comercianţilor au fost amendaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu câteva zile înainte de sfintele Paşti, inspectorii OPC au verificat magazinele care comercializează produse alimentare specifice acestor sărbătorilor: carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale. De asemenea, au fost verificate şi produsele de patiserie.

Comisarii CJPC Galaţi au verificat în principal calitatea produselor alimentare comercializate, informarea consumatorilor, condiţiile la depozitare, comercializare, precum şi modul de indicare a preţurilor pentru produsele alimentare.

Aceştia au găsit la comercializare diverse sortimente de carne congelată (ficat de pasăre, pulpe de pui) care nu aveau traduse în limba română informaţiile de pe ambalaje, acestea fiind înscrise în limba maghiară sau slovenă. De asemena, se comercializau pulpe de pasare cu ambalajele deteriorate, prezentând şi arsuri de congelare.

Unii operatori economici comercializau, în vrac, pulpe de pasăre şi tacâmuri congelate, precum şi preparate din carne (cârnaţi de casă, rasoale porc), fără a fi însoţite de elemente de identificare şi caracterizare. O abatere gravă constatată de comisarii CJPC Galaţi o reprezintă comercializarea preparatelor din carne expirate, oprindu-se astfel definitiv de la comercializare preparate în valoare totală de  475,5 lei.

Atenţie de unde cumpăraţi ouă

În aceste zile au fost verificaţi doi operatori economici care comercializau în vrac ouă fără a avea afişată la locul de vânzare nicio informaţie pentru consumatori. Mai mult decât atât, reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi au găsit şi situaţii în care nu erau afişate preţurile. Potrivit acestora, la locul de vânzare a ouălor în vrac trebuie afişate următoarele informaţii: categoria de calitate, categoria de greutate şi data de valabilitate minimă.

Cântare stricate şi produse expirate

Controale au avut loc şi la magazinele cu produse de patiseerie. În două cazuri, s-a constatat că operatorii economici comercializau diverse sortimente de fursecuri cu data durabilităţii minimale depăşită. Unul dintre aceştia nu avea verificare metrologică la cântarul din dotare.

În şapte magazine se comercializau, în vrac, produse de patiserie fără a afişa către consumatori data durabilităţii minimale şi ingredientele alergene. Surprize neplăcute au fost constatate şi în cazul a altor şase magasine din mediul rural şi urban, unde se vindeau diverse sortimente de bomboane expirate chiar şi de un an. Tot aici s-au mai găsit la comercializare şi bomboane de ciocolată care se vindeau vrac fără a fi însoţite de elemente de identificare şi caracterizare sau fără a fi traduse în limba română.

Surprize neplăcute au fost găsite şi în magazinele unde se vinde vin vrac. În aceste cazuri, neregulile au constat în lipsa elementelor de identificare şi caracterizare a mărfii (anul recoltei, concentraţie alcoolică, sortiment) şi în lipsa buletinelor de analiză.

FOTO Oana Cernat

image

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor atrag atenţia că în continuare, sunt expuse spre comercializare diferite sortimente de brânzeturi expirate de mai multe luni. Atenţie însă şi la preţurile afişate! Două magazine din Galaţi indicau un procent de 25% reducere de preţ, faţă de 3 la sută cât era în realitate, ori nu aveau înscrise preţurile vechi şi perioada în care se afectuau discount-urile.

În urma acestor controale, 23 de operatori economici au fost verificaţi, la toţi constatându-se abateri. În cazurile lor au fost aplicate 22 de amenzi contravenţionale în valoare de 68.100 lei şi un avertisment. Temporar au fost oprite de la comercializare produse alimentare în valoare totală de 13.756 lei şi definitiv produse alimentare în valoare totală de 2.385 lei.

Sfaturi pentru consumatori

Achizitionarea cărnii se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate şi se va evita cumpărarea de carne din portbagajele maşinilor, chiar dacă preţul este mai mic decât cel din magazine. Un asemenea comerciant nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime
de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi astfel riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur, care poate să vă afecteze sănătatea.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite