Constructorii neserioși blochează modernizarea unei clădiri simbol din Galați. A aparţinut unui fost primar şi senator
0Un proiect cu fonduri europene pentru modernizarea fostei fosta Farmaciii Ţinc, clădire-simbol a oraşului, a fost blocat din cauza constructorilor neserioși. Consiliul Județean Galați a reluat procedura de licitație pentru ca lucrările să poată fi reluate.

Potrivit proiectului, clădirea de patrimoniu din Galaţi, unde a funcţionat celebra Farmacie Ţinc, este consolidată şi reabilitată de la zero. Ea va fi dotată cu sisteme de detecţie şi alarmare la incendiu şi efracţie, de supraveghere şi înregistrare video. Investiţia este realizată cu fonduri europene, în valoare de 3,5 milioane de lei. De asemenea, clădirea va putea fi vizitată virtual.
„Începând de astăzi (n. r: joi, 10 august 2023) se reiau lucrările la una dintre cele mai reprezentative clădiri ale Galaţiului-Muzeul Casa Colecțiilor (fosta farmacie Ținc). Din păcate, primul constructor nu a respectat termenul și condițiile din contract, astfel că am fost forțați să reluăm procedura de licitație. Am încredere că noul constructor va duce la bun sfârșit acest proiect și că această bijuterie arhitectonică va putea fi redată gălățenilor. Prin lucrările de restaurare și modernizare, ne-am propus să redăm clădirii strălucirea de altădată și să punem la dispoziția gălățenilor, din nou, o adevărată pagină de istorie locală”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.
Drumul de la Farmacie, la Muzeu
Clădirea a fost construită în anul 1900 şi are subsol, parter, etaj şi mansardă. Farmacia a funcţionat la parter, în timp ce la nivelurile superioare a fost locuinţa farmacistului şi spaţiul alocat personalului de serviciu.

Sursa Foto: Arhivă personală
Proprietarul ei a fost Constantin Ţinc, un intelectual care şi-a desfăşurat activitatea profesională în Galaţi, din anul 1887, în cadrul Farmaciei Române, recunoscută pe plan internaţional, premiată la expoziţiile internaţionale de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.
A fost membru al Societăţii farmaciştilor, precum şi al Consiliului de Igienă al oraşului. Implicat în mişcarea politică liberală din Galaţi, este ales consilier comunal şi primar al oraşului în 1898, 1904 -1905 şi 1914 -1917, precum şi senator de Covurlui.
Ultimul proprietar al farmaciei a fost Wolf Stratman până în anul 1949, atunci când clădirea a intrat în proprietatea statului în urma naţionalizării. Imobilul a avut destinaţia de farmacie până în anul 1989. O expertiză tehnică a dispus evacuarea din motive de siguranţă.
În anul 2002, printr-un protocol, imobilul a fost transferat de la Consiliul Local Galaţi în administrarea Consiliului Judeţului Galaţi prin Muzeul de Istorie Galaţi. Tot atunci, s-a solicitat de către Consiliul Judeţului Galaţi schimbarea destinaţiei monumentului istoric din farmacie în Muzeu al Colecţiilor.
