Cod roșu de ploi torențiale și inundații în Galați. Peste 4.700 de persoane evacuate. Probleme în alte 15 județe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare Cod roșu de ploi torențiale valabilă pentru județul Galați. Fenomene periculoase sunt anunțate și pentru alte județe din țară: averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. În Capitală a fost dat mesaj Ro-alert, iar în două județe au fost emise ordine de evacuare.

Pompierii sunt în alertă. FOTO IGSU
Pompierii sunt în alertă. FOTO IGSU

UPDATE ora 23. Numărul persoanelor evacuate a ajuns la 4.799. Este vorba despre oameni din 28 localități din patru județe, potrivit celei mai recente actualizări făcute de IGSU.

În județul Galați, au fost evacuate 4.726 persoane din 23 localități (Bălăbănești, Băneasa, Berești, Berești-Meria, Corn, Corod, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Voda, Drăgușeni, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Grivița, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Smulți, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu și Valea Mărului).

În județul Vaslui au fost evacuate 60 persoane din trei localități (Grivița, Murgeni și Vinderei).

În județul Brașov, au fost evacuate două persoane din localitatea Budila, iar în județul Argeș, 11 persoane (din localitatea Lerești).

UPDATE 21.40

Pe parcursul zilei de duminică, în județul Galați au fost evacuate preventiv/autoevacuate  3.550 de persoane, potrivit unui bilanț al IGSU. Evacuări ale populației au fost făcute și în județul Vaslui (60 persoane din 3 localități), dar și în județul Brașov (două persoane din localitatea Budila).

„Pentru gestionarea acestor situații, au fost luate următoarele măsuri: evacuarea preventivă a persoanelor din zonele de risc de la nivelul a 25 de localități din județul Galați (Băneasa, Bălăbănești, Berești, Berești-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Drăgușeni, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Grivița, Jorăști, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Smulți, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu și Valea Mărului)”, a precizat, duminică seara IGSU.

În 25 de localități din Galați, cursurile instituțiilor de învățământ au fost suspendate începând cu data de 30 septembrie. Este vorba de Băneasa, Bălăbănești, Berești, Berești-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Drăgușeni, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Grivița, Jorăști, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Smulți, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu și Valea Mărului.

Din cauza condițiilor hidrometeorologice nefavorabile, circulația rutieră s-a desfășurat cu dificultate pe un drum județean (DJ 687/HD), iar la momentul raportării, traficul feroviar este temporar oprit pe secția de cale ferată nr. 202 (între loc. Simeria/HD și loc. Petroșani/HD) din cauza unui copac căzut pe linia de contact.

Potrivit IGSU, duminică, în intervalul orar 07.00 – 20.00, s-au înregistrat efecte în 35 localități din 16 județe (AR, AG, BR, BV, CV, DB, HD, IS, IF, NT, OT, PH, SJ, SB, TM și VL) și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din trei case, șapte curți, trei beciuri, un subsol de bloc, o instituție publică și un depozit operator economic, cât și pentru degajarea a 25 copaci și doi stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, care au avariat trei autovehicule.  

UPDATE 21.00 Apele Române Prut-Bârlad vor pune la dispoziție câte 2000 de saci care vor fi montați în fiecare din localitățile situate în zonele afectate din județul Galați pentru a proteja populația și gospodăriile. Totodată, Apele Române Siret au pus la dispoziție 6000 de saci pentru protejarea localităților Corod, Valea Mărului, Cudalbi și Costache-Negri. Astfel, cu sprijinul IJSU și al autorităților locale, vor fi realizate protecții locale, punctuale, pentru casele afectate la ultimele inundații din județul Galați”, precizează, duminică seara, Apele Române.

La miezul nopții intră în vigoare avertizarea Codul roșu de inundații transmisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Până marți 1 octombrie 2024, la ora 10,  pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – pe afluenţii mici aferenţi sectorului din aval de stația hidrometrică Bârlad (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Prut – pe afluenţii aferenţi sectorului din aval de confluenţa cu râul Elan (judeţele: Vaslui și Galaţi), Siret – pe afluenţii de stânga aferenţi sectorului din aval de stația hidrometrică Lungoci (judeţul Galaţi).

image

„Menținem permanent schimbul de informații dintre echipele noastre aflate pe teren și transmitem 24 de ore din 24 către IJSU și Comitetele Locale pentru Situații de Urgență astfel încât să putem interveni imediat în zonele unde situația o va impune”, se mai arată pe pagina de Facebook a Apelor Române. 

UPDATE 21.00 Ca urmare a fenomenelor meteo manifestate pe durata Codului portocaliu, în intervalul orar 8 - 20, pompierii ISU B-IF au gestionat 25 de intervenții în București și județul Ilfov.

Au fost 17 intervenții pentru extragerea apei acumulate în locuinte, curti și pe străzi și șase intervenții pentru îndepărtarea copacilor căzuți.

În intervalul menționat au fost avariate trei autoturisme.

UPDATE 20.00 București: Din cauza acumulării mari de apă pe Bulevardul Metalurgiei, după intersecția cu Str. Dumitru Brumărescu, o parte din autobuzele liniilor 232, 241 circulă pe rute deviate (ambele sensuri).

În localitatea Popești Leordeni au fost semnalate acumulări de apă în subsolul unor locuințe  din strada Eclipsei.

UPDATE 19.50 Precipitațiile au provocat, duminică, inundații pe strada Uzinei din oraşul Cisnădie (județul Sibiu). Pompierii au fost chemaţi să evacueze apa acumulată pe 200 de metri pătrați, traficul în zonă fiind oprit.

UPDATE 19.15  În Capitală, din cauza acumulării mari de apă, o parte din vagoanele liniilor 1, 10, 11 sunt blocate pe ambele sensuri, în zona Pod Grozăvești.

Intervin deja echipaje de la Brigada Rutieră și Poliția Locala Sector 6 și a fost solicitată și intervenția APA-NOVA.

UPDATE 19.10 Autoritățile din București au fost sesizate cu privire la acumularea de apă în subsolurile a două locuințe de pe străzile 3 Brazi și Teleajen. Echipele de intervenție au fost trimise la fața locului pentru a evacua apa și a preveni deteriorarea clădirilor afectate.

UPDATE 18.56 Autoritățile au anunțat un incident rutier în Chiajna, unde carosabilul s-a surpat la intersecția străzilor Rezervelor cu Panselelor. Un autoturism a rămas blocat în zona afectată, fără a fi raportate victime până în acest moment. Echipele de intervenție au fost mobilizate pentru a evalua situația și a remedia problema cât mai rapid.

Șoferii sunt sfătuiți să evite zona și să folosească rute alternative până la finalizarea lucrărilor de reparație. Detalii suplimentare urmează să fie comunicate de autorități pe măsură ce operațiunile avansează.

UPDATE 18.46  98 de unităţi de învăţământ din 23 de localităţi din judeţul Galaţi vor avea activitatea didactică suspendată luni, a informat Ministerul Educaţiei:

„Conform informaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, în judeţul Galaţi a fost luată măsura suspendării activităţii didactice, pentru data de 30 septembrie 2024, în 98 de unităţi de învăţământ (cu personalitate juridică şi structuri) din 23 de localităţi"

UPDATE 18.00:  În contextul avertizărilor meteo de ploi torențiale și a celor hidrologice privind riscul unor inundații, toate animalele din zonele vizate trebuie să fie dezlegate, astfel încât să se poată salva, a transmis, duminică, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).  

Orice intervenție în cadrul unui dezastru non-epidemic, cum este cazul inundațiilor, trebuie să se aibă în vedere identificarea zonelor care ar putea fi afectate și mutarea animalelor în zone mai sigure.

„De asemenea, animalele nu trebuie să fie ținute legate, toate animalele trebuie să fie dezlegate, astfel încât să se poată salva. Suplimentar, accesul în adăposturile animalelor sau padocuri trebuie să fie facil, astfel încât animalele să poată fi mutate ușor”, arată ANSVSA. 

Și Protectia Animalelor CJ Ilfov a transmis, duminică, un mesaj similar: 

„Dezlegați-vă câinii. Numai așa se pot salva, în caz de inundații. Lanțul înseamnă moarte. Vă cerem să conștientizați pericolul avertizărilor meteo și să aveți grijă de animalele voastre. Așa cum au avut și ele și au păzit casele. Dacă puteți, adăpostiți-i undeva. Băgați-vă și pisicile la adăpost, nu le mai lăsați să umble singure pe vremea asta. E complet normal și uman să ne pese de toate ființele”.

UPDATE 17.30 În comuna Corni din județul Galați, mai multe persoane care n-au avut alternativă s-au adăpostit în grădinița din localitate, unde au fost montate paturi.

„Sunt cazate deja persoane care nu au avut unde să ducă. E cald acolo, au apă și alimente. Acolo sunt în siguranță. Mulți alții au plecat la rude, fie în comună sau în alte localități, în locuri sigure. Și la Măcișeni se pregătesc locuri pentru cei evacuați. A fost emisă și o avertizare de tip RO-Alert pentru evacuare”, a detaliat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.  

UPDATE 17.15 Monitorizare  pe cursurile de apă aflate sub coduri hidrologice

În cadrul vizitei din teren efectuate în spațiul hidrografic Olt, ministrul Mediului, Mircea Fechet, s-a întâlnit cu Sorin Lucaci, directorul general al Administrației Naționale "Apele Române" și cu specialiștii de la Apele Române Olt, care au prezentat măsurile luate de autorități pentru a evita ca pârâul Porumbăcel (care străbate localitatea Porumbacu de Jos din județul Olt) să provoace eventuale pagube în cazul în care ar depăși cotele de apãrare.

„Digul de apărare al localității Porumbacu de Jos a fost deversat la inundațiile din anii anteriori fiind create trei breșe pe o lungime de 550 metri. Pentru remedierea lor, s-au executat lucrări provizorii de închidere a breșelor și recalibrare a albiei. Totodată, digul a fost supraînălțat cu materiale locale. De asemenea, s-au efectuat și lucrări de reparații a zidului de sprijin degradat de pe malul drept”, precizează, duminică, Apele Române.

UPDATE 17.00 Lapoviţă şi ninsoare de înregistrează, duminică, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Munţii Făgăraş, iar temperatura se apropie de zero grade. Întreg judeţul Sibiu este sub avertizare cod portocaliu de ploi şi vânt.

UPDATE 16.30 Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a decis, duminică, evacuarea persoanelor din zonele care prezintă risc de inundaţii. Persoanele evacuate vor fi trimise la rude sau în spaţii special amenajate cum ar fi cămine culturale sau şcoli. „Hotărârea CJSU vizează toate localităţile din Vrancea, iar primarii ca şi preşedinţi ai CLSU cunosc zonele de risc şi persoanele care fac obiectul acestei acţiuni de evacuare. Este o măsură preventivă, menită să diminueze consecinţele unor eventuale inundaţii”, au transmis reprezentanţii Prefecturii Vrancea.

UPDATE 16.00 În Capitală, ploaia a început la ora 16.

UPDATE 15.50 În contextul avertizărilor meteorologice care anunță ploi torențiale sau abundente în multe județe din țară, inclusiv luni, unele școli ar putea fi închise. Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat în ce condiții ar putea fi luate astfel de măsuri. Ministrul a solicitat, de asemenea, punerea la dispoziție de către ISJ/ISMB, luni, începând cu ora 8, a unui număr de telefon unde să poată fi semnalate situațiile urgente generate de condițiile meteorologice nefavorabile în care pot fi implicaţi copii şi familiile acestora.

UPDATE 15.30 În localitatea gălățeană Valea Mărului au fost duse saltele în școala nouă pentru a-i adăposti pe cei care stau în zone cu risc și care nu au unde să se ducă.

„Deja, câteva persoane sunt cazate acolo. Și aici, mulți se duc la rude sau la familii care au casele în zone sigure. Toată lumea este în alertă”, a mai spus președintele Consiliului Județean Galați.

Update 14.45 La Cudalbi, județul Galați, primarul merge deja din poartă în poartă și anunță oamenii din zonele inundabile că trebuie să plece în locuri sigure.

„Mulți au spus că se duc la rude, în locuri sigure. Cei care nu au unde să meargă, au locuri la sala de sport sau la liceul tehnologic. Sunt și mașini pregătite pentru cei care au nevoie de transport”, a explicat Costel Fotea.

UPDATE 14.30 În comuna gălățeană Pechea, grav afectată de inundațiile de acum două săptămâni, sunt amenajate 100 de module dormitor pentru adăpostirea oamenilor.

„Acum, aici, sunt peste 300 de locuri libere în care pot fi adăpostiți cei evacuați. Toată lumea din zonele de risc trebuie să plece în zone sigure. Toată lumea trebuie să înteleagă că viața are prioritate”, a anunțat, duminică după-amiază, Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Angajații Primăriei Pechea merg pe fiecare stradă din zonele inundate anterior pentru a le comunica localnicilor modul concret de evacuare.

„Având în vedere avertizarea de precipitații abundente pe raza comunei noastre, va reamintim ca vă oferim posibilitatea de a vă caza în modulele montate pe platoul de la fosta autobază. Au prioritate persoanele cu dizabilități, vârstnicii, familiile cu copii care se afla în zonele deja calamitate (...). Recomandam tuturor persoanelor din zonele calamitate din Pechea care nu doresc să se cazeze în aceasta seară la tabăra de module, să se refugieze în locuri sigure, la rude, la prieteni, la cunoștințe, până este înlăturat orice pericol de inundație”, a transmis primatul comunei Pechea, Mihăiţă Măncilă, într-un mesaj distribuit pe Facebook.

UPDATE  În contextul avertizării meteorologice cod portocaliu, valabilă până mâine la ora 10:00, ISU B-IF a emis în urmă cu scurt timp un mesaj prin sistemul Ro-Alert, pentru informarea și avertizarea bucureştenilor privind posibilitatea producerii unor fenomene extreme. Bucureştenii sunt avertizaţi să adopte măsurile necesare în astfel de situaţii, pentru că, începând cu ora 15, se aşteaptă ca furtuna să traverseze Capitala.  

UPDATE 14.00 Situația este mai gravă ca data trecută. Cursurile de apă sunt în multe zone colmatate, șanțurile nu au fost desfundate în totalitate, iar cantitățile de apă anunțate de meteorologi sunt foarte mari.”, a precizat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În zonele cu risc de inundații, autoritățile umblă din casă în casă și anunță oamenii că trebuie să plece.

„Am avut deja o videoconferință de urgență cu primarii din județ. Împreună cu angajații din primărie, cu consilierii și cu toți cei care pot ajuta, vor merge personal la fiecare gospodărie și trebuie să îi convingă pe toți cei aflați în zonele de risc să fie evacuați sau să se refugieze la rude, la prieteni, în zone sigure, în zone înalte. Trebuie pregătite școlile și toate clădirile aflate în zone fără risc de inundații pentru a adăposti persoanele evacuate. Avem tabără amenajată la Slobozia Conachi, mai amenajăm una de urgență la Pechea și mai avem încă una pregătită să fie montată acolo unde situația o va impune”, a mai spus Costel Fotea.

UPDATE Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui a dispus, la nivelul tuturor subunităţilor operative, prealarmarea întregului personal, pentru creşterea capacităţii operaţionale la nevoie, în vederea gestionării eficiente a eventualelor intervenţii generate de fenomenele meteo periculoase.

„Se dislocă pompieri acolo unde este nevoie”

Potrivit președintelui CJ Galați, toată lumea este în stare de alertă:

„Toată lumea este în mobilizare generală. Primarii trebuie de urgență, în orele care au rămas, să curețe podurile mari din localitate. Trebuie verificate sirenele și folosite în caz de urgență. Se dislocă pompieri acolo unde este nevoie, trebuie întărite digurile acolo unde sunt probleme, cum este la Foltești pe Chineja unde digul a fost rupt”.

UPDATE 13.00 Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, viețile cetățenilor din zonele cu risc ridicat, precum și bunurile acestora, în contextul în care județul se va afla, începând cu ora 20, sub avertizare hidrologică și meteorologică de Cod Portocaliu, iar de la ora 00.00 la ora 09.00 a zilei de 30 septembrie, sub avertizări Cod roșu de ploi și de inundații.

„Astfel, prin hotărârea CJSU, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu potențial de risc la inundații”, a precizat, duminică, Instituția Prefectului - județul Galați.

Încă de sâmbătă, pompierii gălățeni au mers în teren pentru a discuta cu autoritățile locale, în vederea informării cetățenilor cu privire la riscurile care pot apărea. În urma acestei acțiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care, în cursul zilei de astăzi, vor fi relocate în zone sigure. De asemenea, autoritățile locale au identificat și spații în care pot fi relocate persoanele evacuate.

„De asemenea, echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanții autorităților locale, vor continua monitorizarea râurilor și a zonelor expuse inundațiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situații critice. În acest scop, SGA Galați a dislocat în teren utilaje, staționate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în eventualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor”, a mai precizat Instituția Prefectului.

„Relocarea din locuințele aflate în zone cu risc mare de inundații, cea mai bună soluție în acest moment”

Totodată, prin hotărâre de CJSU s-a decis ca în 22 de localități: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameș (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Berești, Jorăști, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Podoleni (Barcea), Berești Meria, Măstăcani, Grivița și Suhurlui, să fie suspendate cursurile pentru data de 30 septembrie.

„Protejarea vieților este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toți cetățenii să colaboreze cu autoritățile, să respecte indicațiile primite și să fie pregătiți pentru evacuare. Facem acest demers ca măsură preventivă, relocarea din locuințele aflate în zone cu risc mare de inundații fiind cea mai bună soluție în acest moment. Toate resursele sunt mobilizate pentru a preveni orice pierdere de vieți omenești și pentru a limita pe cât posibil pagubele materiale. De asemenea, echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență, împreună cu reprezentanții autorităților locale, vor continua monitorizarea râurilor și a zonelor expuse inundațiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situații critice”, a explicat prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar.

Cetățenii sunt sfătuiți să urmărească constant informările oficiale și să urmeze staturile primate de la autorități și de la forțele de intervenție din teren.

UPDATE ora 12 La sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o sedință de lucru la care a participat viceprim-ministrul, ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin Predoiu, șeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, domnul colonel Florea Constantin și alți reprezentanți din cadrul MAI. În urma ședinței, au fost stabilite o serie de măsuri preventive pentru gestionarea situației, menite să protejeze, în primul rând, viețile cetățenilor din zonele cu risc ridicat, precum și bunurile acestora.

Astfel, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns s-au dispus următoarele:

- evacuarea preventivă a persoanelor din zonele de risc de la nivelul a 23 de localități din județul Galați (Băneasa, Bălăbănești, Berești, Berești-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Grivița, Jorăști, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului);

- executarea unor lucrări de consolidare a digurilor cu saci de nisip la nivelul județelor Galați și Vaslui, în zonele cu potențial pericol, din cauza depunerilor și colmatării cursurilor de apă ca urmare a precipitațiilor și viiturilor manifestate în perioada anterioară;

- transmiterea prognozelor, avertizărilor, înștiințărilor și informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autoritățile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice care se impun;

- menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;

- instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;

- monitorizarea în teren a cursurilor de apă vizate de avertizările/atenționările hidrologice periculoase emise;

- activarea grupei operative și a centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, în 29 județe (AB, AG, BC, BR, BT, BV, BZ, CL, CT, CV, DB, GJ, GL, GR, HD, HR, IF, IL, IS, NT, OT, PH, SB, SV, TL, TR, VL, VN, VS) și municipiul București aflate sub avertizare cod portocaliu;

- dublarea efectivelor la nivelul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență aflate sub avertizare cod portocaliu și roșu;

- emiterea a două mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul municipiului București și județul Ilfov.

„Menționăm faptul că autoritățile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcție de evoluția situației din teren. Având în vedere avertizările meteorologice emise de ANM, recomandăm cetățenilor să adopte un comportament preventiv, pentru preîntâmpinarea situațiilor care le pot pune în pericol viața și bunurile”, precizează ISU Galați.

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea Platformei Naționale de Pregătire în Situații de Urgență ( https://fiipregatit.ro ) și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Știrea inițială

Avertizarea Cod roșu, care vizează județul Galați, va intra în vigoare la miezul nopții (30 septembrie, ora 00.00) și e valabilă până la ora 9 a zilei de luni. Sunt așteptate ploi torențiale și abundente, potrivit ANM.

„În județul Galați va ploua torențial și abundent. Cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40...50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80...100 l/mp”, precizează Administrația Națională de Meteorologie.

image

Avertizarea Cod Roșu se emite atunci când se așteaptă ca fenomenele meteorologice prognozate să fie periculoase, „cu un grad de intensitate foarte mare și cu efecte dezastruoase”, potrivit ANM.

Amintim că, pentru ziua de duminică, 29 septembrie, ANM a emis avertizări Cod portocaliu și Cod galben de precipitații, care vizează cea mai mare parte a țării, iar hidrologii au avertizat, la rândul lor, cu privire la riscurile de viituri, valabile pentru peste 20 de bazine hidrografice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite