Cinci prejudecăţi false despre fructele şi legumele bio. Cât de organice sunt fructele viermănoase şi cum influenţează legumele ecologice cura de slăbire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fi sau a nu fi bio? FOTO Costel Crângan
A fi sau a nu fi bio? FOTO Costel Crângan

Spaţiul virtual abundă de informaţii legate de caracteristicile speciale ale legumelor şi fructelor bio, dar şi de influenţa nemaipomenită a acestora asupra organismului, însă cele mai multe dintre datele prezentate publicului sunt considerate de specialişti ca fiind „gogomănii şi manipulări”.

A devenit aproape o isterie ca mai tot românul să umble după mâncare sănătoasă, bio, organică, ecologică, făcută fără chimicale. Evident, în jurul ideii de hrană bio s-au ţesut, după principiul de piaţă că, de fapt, cererea crează oferta, o adevărată industrie a minciunii şi manipulării.

Menţiunea „natural” este pusă în mod abuziv pe mii de produse alimentare realizate în condiţii care nu au nicio legătură cu conceptul de producţie ecologică, însă cumpărătorii n-au de unde să ştie asta şi cumpără pe întrecute, convinşi că au făcut cea mai bună alegere.

Cum nu aveam prerogativele legale să vă ferim de abuzurile producătorilor de alimente (această răspundere se află în portofoliul Protecţiei Consumatorului, Direcţiei pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţiei pentru Sănătate Publică) nu ne rămâne decât să vă informăm asupra prejudecăţi false clădite în jurul aşa-ziselor alimente bio.

Am ales pentru analiza de faţă legumele şi fructele, ştiut fiind faptul că pe această piaţă se produc şi cele mai multe abuzuri în folosirea etichetelor „bio”, „natural” sau „ecologic”.

Minciuna nr. 1: legumele bio se produc fără pesticide

Nimic mai neadevărat. Nici cea mai banală legumă cumpărată de la piaţă, de la o tarabă, nu este pe de-a-ntregul neatinsă de pesticide, după cum ne explică inginerul agronom Virgil Popa.

„Trăim într-o lume în care, practic, nu există produs neatins de chimicale. La o cultură de roşii, spre exemplu, dacă nu se face niciun tratament cu fungicide producţia scade vertiginos, cu circa 80-90%, din cauza bolilor şi dăunătorilor. Asta ar însemna că un kilogram de roşii bio ar trebui să coste, dacă roşiile obişnuite sunt 3-4 lei, undeva la 30-35 de lei. Or, pe piaţă nu este aşa, căci marea majoritate a legumelor botezate bio au preţul cel mult dublu. N-ai cum să faci legume complet ecologice doar crescând preţul cu 70-80-90%. Este o făcătură”, spune inginerul.

Specialistul ne-a mai explicat şi că, de fapt, legumele aşa-numite bio tot au 1-2 tratamente cu insecticide şi fungicide, însă admite că-s mai puţin contaminate decât cele din producţia super-intensivă, la care numărul de tratamente chimice poate ajunge la 5-6.

Minciuna nr.2: alimentele bio au gust mai bun

Este plin internetul de informaţii de acest gen, cum că legumele ecologice au un gust de nici nu se compară cu cele standard, însă informaţia nu are nicio bază ştiinţifică. Şi în domeniul legumelor şi fructelor cercetătorii sunt într-o adevărată cursă cu două linii de sosire: creşterea producţiei şi potenţarea gustului.

Sunt de notorietate, de altfel, legumele create la Staţiunea de Cercetări Legumicole de la Buzău, acolo unde prin tot felul de experimente s-a ajuns la produse cu caracteristici speciale, ba chiar exotice, cum ar fi pepenele cu gust de coniac sau roşiile... negre.

„Selecţia naturală are o infinitate de variabile. Teoretic, putem face orice, însă există nişte limite, ce ţin de comportamentul social, care nu pot fi depăşite. Chiar dacă se dovedesc a fi mai gustoase, legumele şi fructele care ies din standardul întipărit în mintea oamenilor nu vor avea niciodată un mare succes comercial. Cei mai mulţi dintre oameni nu vor vrea să experimenteze”, explica recent, pentru „Adevărul”, cercetătorul Costel Vânătoru, de la amintita staţiune.

Minciuna nr.3: mâncarea bio ajută în curele de slăbire

O altă gogomănie intens vehiculată este aceea că o adevărată cură de slăbire trebuie bazată obligatoriu pe alimente bio.

Acest a mit a fost demontat de-a lungul timpului de toţi nutriţioniştii, care au arătat că, în realitate, nu există nicio diferenţă de aport nutritiv dintre legumele şi fructele tradiţionale şi cele cultivate în sistemul aşa-zis ecologic.

„Diferenţa poate fi dată doar de lipsa unor chimicale nocive în cele cultivate bio. În niciun caz nu există diferenţe de aport nutritiv”, afirmă medicul nutriţionist Magdalena Moroşanu.

Minciuna nr.4: fructele bio sunt cele atacate de viermi

Una dintre cele mai întâlnite prejudecăţi este că un  fruct viermănos este cu siguranţă bio, căci insecta ar fi murit dacă nu era aşa.

Informaţia este contrazisă fără ezitare de inginerul Virgil Popa.

„O livadă tratată cu insecticide nu va produce fructe afectate de molii decât în proporţie de 1-2%, dar va avea şi astfel de cazuri. Mai mult decât atât, nefolosirea insecticidelor nu exclude folosirea fungicidelor. Un fruct aparent bio poate să fie doldora de pesticide, cu care s-a combătut făinarea sau o altă boală, chiar viermănos fiind”, spune inginerul.

Minciuna nr. 5: alimentele bio sunt infestate cu salmonella şi e.coli.

Am lăsat la urmă în acest top o miciună preferată de adversarii mâncării organice, care susţin că alimentele de acest fel sunt adevărate bombe biologice pentru organism, căci sunt în cea mai mare parte contaminate cu salmonella şi e.coli.

Mitul este demontat tot de inginerul agronom Virgil Popa. „Nu există absolut nicio legătură între infestarea unui produs cu salmonella sau e.coli şi folosirea sau nefolosirea pesticidelor. Nicio fermă de legume sau livadă din lume, fie ea bio sau nu, nu combate în vreun fel salmonella. Este o mare prostie”, spune inginerul.

Vă mai recomandăm şi:

Cum se triplează preţul legumelor de la ţăran până la tarabă. Pe urmele unei evaziuni fiscale de milioane de euro 

Satul cu cel mai scump pământ din România. Un hectar de teren agricol este de trei ori mai scump decât în Olanda

Producătorii de mezeluri din România se bat pe salamul dietetic conceput de trei studente din Galaţi 

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite