Producătorii de mezeluri din România se bat pe salamul dietetic conceput de trei studente din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerele au creat un salam dietetic, în care grăsimea animală este înlocuită aproape în întregime cu cea vegetală, iar conţinutul de colesterol este mult redus. Carnea folosită la crearea salamului dietetic provine de la ferme ecologice, produsul fiind o inovaţie pe piaţa românească de profil.

Trei tinere de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au venit cu ideea realizării unui salam dietetic, fără grăsime animală, cu care au reuşit să impresioneze juriul de la concursul Ecotrophelia, considerat cel mai important din România în domeniul alimentar, şi să câştige premiul pentru cel mai bun produs inovator.

Salamul, denumit generic Mosaic Salami, este o inovaţie în domeniu alimentar, ideea si tehnologia iniţială aparţinând lui Cristian Tudose, doctor inginer, ulterior aceasta fiind adaptată şi pusă în practică de studentele Cioromila Nicoleta (23 de ani), Chirilă Alina Marina (21 de ani) si Ivascu (Roman) Raluca (24 de ani), sub îndrumarea coordonatorului ştiinţific Cristian Dima.

Salamul dietetic este un preparat din carne, care conţine carne de vită şi porc, la care s-a adăugat ulei de palmier şi ulei de măsline.

Mozaic Salami

”Produsul înlocuieşte cvasitotal grăsimea animală cu cea vegetală, iar printre ingredinte am putea enumera un amestec de ulei de palmier şi ulei de măsline, cu o mare valoare dietetică şi nutriţională. Am decis să folosim uleiul de măsline pentru conţinutul de nutrienţi, în special omega 6 şi omega 3, iar uleiul de palmier l-am folosit pentru a obţine un mozaic, adică o textură mai frumoasă a salamului”, ne-a declarat una dintre tinerele care au creat salamul dietetic, Cioromila Nicoleta, studentă în anul IV la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.

Conţinut minim de grăsime animală şi aditivi

Produsul creat de studentele din Galaţi are un conţinut scăzut de sare, venind în întâmpinarea consumatorilor care nu pot folosi sarea în alimentaţie din motive medicale.

”Noi am luat în considerare şi problema din ce în ce mai mare a persoanelor care nu au voie să consume sare şi am înlocuit-o cu clorura de potasiu. Vrem să ajutăm consumatorii, oferindu-le un produs mai bun decât ce există pe piaţă acum, în sensul de a le crea un stil de viaţă sănătos”, explică Chirilă Alina Marina, studentă  în anul II la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.

Mozaic Salami 1

Tinerelor le-a venit ideea de a crea salamul dietetic, unde a fost înlocuită cvasitotal grăsimea animală, pornind de la salamul de vară, iar conţinutul de aditivi este redus.

”Ca aditivi am folosit polifosfaţi, pentru a ajuta structura proteinei animale, pentru a lega practic salamul, şi nitritul de sodiu pentru conservare. Am folosit şi condimente naturale, cum ar fi usturoiul, piperul, coriandrul. Reţeta noastră se aseamănă cumva cu salamul de vară, iar condimentele au fost folosite astfel încât să nu afecteze proprietăţile senzoriale şi organoleptice ale produsului”, ne detaliază caracteristicile salamului dietetic Chirilă Alina Marina.

Un produs ecologic

Vorbim practic de un produs ecologic pe de o parte pentru că are în componenţă ulei de măsline, iar pe de altă parte pentru că unul din elementele de bază, carnea , provine de la ferme ecologice din ţară.

Preţul produsului este ceva mai ridicat decât cel al salamurilor existente acum pe piaţă, fiind vorba de o diferenţă de circa 20%, însă acest lucru este firesc, deoarece, în procesul tehnologic, înglobarea uleiurilor vegetale nu este uşoară.

Tinerele s-au gândit deja şi la acest aspect şi au conceput o politică de preţ, care să vină în întâmpinarea producătorilor de profil, astfel încât preţul final cu care salamul dietetic va ajunge pe piaţă să fie unul convenabil pentru consumatori.

Mozaic Salami 2

Când s-au gândit la crearea salamului dietetic, studentele nu au vizat o anumită categorie de consumatori, ci au vrut să introducă pe pe piaţă un  produs pe care oricine să îl poate consuma.

”Datorită conţinutului scăzut de sare este indicat celor care suferă de boli cardiovasculare, dar el poate fi consumat de toţi cei care doresc să mănânce sănătos şi care nu doresc să renunţe la carne, în cazul de faţă la salam”, explică Cioromila Nicoleta.

Căutat de producătorii în domeniu

Salamul creat de studentele de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi nu a trecut neobservat de producătorii din domeniu alimentar.

Unul dintre aceştia, firma ”Ana şi Cornel”, a contribuit deja la suportul material pentru participarea produsului la concursul Ecotrophelia, iar acum se discută şi cu alţi producători posibilitatea ca salamul dietetic să fie produs şi scos pe piaţă.

”Trebuie puse la punct multe detalii, dar noi sperăm ca în curând salamul dietetic să se găsească în magazine”, ne-a declarat Chirilă Alina Marina.

Studentele au păreri împărţite când vine vorba despre ce vor face după absolvirea facultăţii.

”După ce termin studiile, vreau să îmi găsesc ceva de lucru. Aş rămâne în ţară, pentru că vreau să îmi finalizez aici studiile”, ne-a declarat Cioromila Nicoleta.

Chirilă Alina Marina nu este încă hotărâtă dacă îşi va face masterul aici sau va pleca în străinătate pentru a-şi finaliza studiile.

Ivascu (Roman) Raluca a absolvit Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, fiind una dintre studentele de elită din promoţia ei. În prezent, este angajată la o  fabrică de ulei din Galaţi ca inginer tehnolog.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite