Cinci copii bolnavi de TBC la Galaţi, după ce o profesoară a venit bolnavă la şcoală. Autorităţi: „Nu există motiv de îngrijorare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci elevi ai unei şcoli din Galaţi s-au îmbolnăvit cu TBC după ce o profesoară de engleză a venit bolnavă la şcoală. Peste 200 de copii urmează acum tratament profilactic, iar părinţii sunt scandalizaţi, acuzând conducerea şcolii de reacţii tardive.

Un scandal de proporţii stă să izbucnească în Galaţi după ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a confirmat existenţa unui focar de TBC la Şcoala 42 din oraş. Sursa infecţiei este o profesoară de engleză în vârstă de 46 de ani, diagnostică şi internată cu tuberculoză pe data de 23 februarie. În zilele imediat următoare, autorităţile medicale au efectuat aşa-numitul „test rapid“ pentru identificarea bolii cauzate de bacilul Koch la 210 dintre cei 587 de elevi ai şcolii.

Ancheta epidemiologică a stabilit că profesoara a intrat în contact cu 240 de copii, dintre care 30 de grădiniţă. Copiii de la grădiniţă n-au putut fi însă testaţi pentru că sunt bolnavi cu toţii de varicelă. Investigaţiile au relevat că 90 dintre elevi prezintă risc mare de îmbolnăvire cu TBC, motiv pentru care li s-au făcut şi radiografii pulmonare. Cert este că toţi cei 210 elevi urmează în acest moment un tratament profilactic care s-ar putea întinde pe o perioadă de şase luni. Pe de altă parte, cinci elevi, cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, au fost diagnosticaţi cu TBC şi sunt internaţi în acest moment în spital.



„Nu purta masca, o ţinea sub bărbie“

Părinţii copiilor din şcoală se arată scandalizaţi de situaţie şi acuză conducerea unităţii de învăţământ că a neglijat afecţiunea profesoarei nepermis de mult. În acelaşi timp, părinţii se arată îngrijoraţi că unul dintre medicamentele prescrise copiilor cu risc de TBC conţine o substanţă despre care spun că afectează ficatul.

„În luna februarie, profesoara a venit la şcoală cu o mască pe care nu o purta, ci o ţinea numai sub bărbie. Ne temem pentru sănătatea copiilor noştri şi ne-am exprimat nemulţumirea şi îngrijorarea că hidrazina le va afecta ficatul. Direcţiunea a precizat că nu au fost testate clasele la care profesoara de limba engleză nu a predat, dar deja s-au găsit cazuri de TBC şi acolo pentru că elevii intră în contact pe holuri, învaţă în aceleaşi clase. Noi am cerut să fie testaţi toţi elevii, deşi lucrul acesta este tardiv, au trecut deja trei săptămâni în care elevii au intrat în contact unii cu alţii, au pus mâna pe bănci, uşi, la toalete, în sala de sport“, a explicat Ionela Popescu, mama unui elev.

Părinţii iau în considerare varianta de a da în judecată şcoala pentru neglijenţă. În replică, reprezentanţii Şcolii Generale nr. 42 din Galaţi spun că au acţionat ca la carte în această situaţie.

Scoala 42 Galati

Oficialii IŞJ spun că totul e sub control

„Profesoara de engleză a fost, practic, răcită în sezonul gripelor, a fost la medic, iar acesta a constatat că este mai mult decât o răceală şi a internat-o. Am fost anunţaţi de la spital că are TBC. Apoi, toţi angajaţii şcolii am fost să ne facem radiografii pulmonare care n-au ieşit pozitive. Şi copiii de la clasele unde a predat această profesoară au fost testaţi. Cadrele medicale s-au mobilizat şi au procedat corect, iar noi, la rândul nostru, am luat măsurile care stau în puterea noastră“, a declarat profesorul Cornel Nestian, director adjunct la Şcoala nr. 42 Galaţi.

Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi susţin că situaţia este sub control. „Părinţii nu au motive de îngrijorare deoarece au fost respectate toate procedurile de deratizare, substanţele folosite fiind de calitate şi autorizate“, a declarat Mioana Enache, inspector şcolar general al ISJ Galaţi.

Oficialii Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi spun că elevii internaţi se află sub tratament pentru o perioadă îndelungată. „Contacţii sunt în chimioterapie profilactică pe o perioadă de cel mult şase luni cu chimioterapice specifice astfel încât să nu dezvolte boala. Medicul şcolar împreună cu coordonatorul Programului Naţional de Control al TB în zonă vor merge la şcoală pentru a-i informa pe părinţi şi a-i calma cu privire la această situaţie“, a declarat dr. Monica Necula, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite