Ce s-a întâmplat cu motorul Rechinului. Submarinul a jucat un rol crucial în Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Arhivă
sursa: Arhivă

NMS Rechinul a fost unul dintre cele trei submarine de război ale Marinei Regale Române, utilizat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Puţină lume ştie, însă, că motorul acestuia este în perfectă stare de funcţionare şi a ajuns obiect de studiu pentru viitorii ingineri de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.

Alături de Delfinul şi Marsuinul, Rechinul a fost unul dintre cele trei submarine de război ale Armatei române. 

Submersibilul Rechinul a ajutat la evacuarea armatelor române şi germane din Peninsula Crimea. 

Prima sa misiune a avut loc în timpul evacuării Crimeei în 1944, între 20 aprilie şi 15 mai, în timpul ofensivei din Crimeea. Cea de-a doua sa misiune a fost o patrulare în largul portului sovietic Novorossiysk, în perioada 15 iunie - 27 iulie. A fost ultima patrulă submarină românească a războiului şi a durat 45 de zile, cea mai lungă din istoria submarinelor româneşti.

După 23 august 1944, nava a fost confiscată şi a ajuns ca piese de schimb pentru submarinele sovietice. 

În anii '60, unul dintre motoare a ajuns în patrimoniul Institutul Politehnic din Galaţi. 

Profesorul Cătălin Fetecău de la Facutatea de Inginerie a descoperit, în urmă cu câţiva ani, vechiul motor într-una din încăperile facultăţii. 

fetecau

Sursa: Arhivă 

L-a restaurat şi apoi l-a transformat într-un mic muzeu care se numeşte „Nava Majestăţii Regale- Rechinul”. Profesorul îşi doreşte cel mai mult să integreze motorul submarinului Rechinul într-un muzeu al istoriei navale din Galaţi, care să devină şi o atracţie turistică. 

Submarinul Rechinul a fost construit şi asamblat la Şantierul Naval Galaţi, în 1941, având o lungime de 69,8 metri şi o lăţime de 6,6 metri. Deplasamentul submarinului era de 750 de tone în imersiune, fiind propulsat de două motoare diesel şi două motoare electrice, fiecare dezvoltând 600 de cai putere. 

„Rechinul” atingea o viteză de 14 noduri la suprafaţă şi 9 noduri în imersiune, având o autonomie de 7.000 de mile. Submarinul era dotat cu un tun naval şi antiaerian SKC, cu calibrul de 88 mm, un tun antiaerian Oaerlikon, cu calibrul de 20 mm, şi putea lansa 6 torpile TLT (533,4 mm). 

rechinul

Sursa: Arhivă

Vă recomandăm şi:

Istoria pierdută a Teatrului Papadopol. Gălăţenii savurau aici comediile caragialiene puse în scenă de actorii consacraţi ai acelor vremuri

Ambasada Italiei îşi vinde la licitaţie proprietăţile din România. Valoarea de plecare: aproape 8 milioane de euro

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite