Caz de Cartea Recordurilor la Galaţi: casa cu două camere în care „locuiesc“ aproape 3.000 de oameni
0Circa 2.000 dintre aceştia au propria secţie de votare, dar la care nu votează niciodată nimeni. De fapt, „chiriaşii” sunt cetăţeni din Republica Moldova şi n-au locuit niciodată în Galaţi, ci s-au folosit de adresă pentru a putea avea carte de identitate românească, cu ajutorul căreia să umble nestingheriţi prin UE. În clădire funcţionează şi două firme, iar potrivit Serviciului de Probaţiuni, există şi o persoană în arest la domiciliu.
Un imobil modest, cu numai două camere de locuit, din pitorescul cartier Vadul Ungurului (aflat în partea de nord a municipiului Galaţi) a ajuns, aproape peste noapte, reşedinţa oficială a aproape 3.000 de oameni. Potrivit datelor existente la Serviciul de Evidenţa Persoanei Galaţi, în amintita casă, situată pe strada Tudor Vladimirescu, la numărul 174, şi-au stabilit domiciliul în ultimii doi ani nu mai puţin de 2.919 oameni, în marea lor majoritate proveniţi din Republica Moldova şi având dublă cetăţenie.
S-a ajuns chiar la situaţia absurdă că pentru 2.000 dintre aceştia s-a înfiinţat o secţie de votare specială, alocată doar lor (se află la o şcoală gimnazială din zonă), încă nici măcar unul dintre aceştia nu s-a prezentat vreodată să voteze. Motivul este simplu: de fapt, reşedinţa în Galaţi a cetăţenilor respectivi este una fictivă, după cum recunoaşte chiar şeful Serviciului de Evidenţa Persoanei din Galaţi, Silviu Bacalum.
„Acolo este o situaţie specială, care porneşte de la o fisură în lege. Practic, legea nu interzice ca la o adresă să-şi stabilească reşedinţa oricât de mulţi oameni. Însă acei oameni nu stau acolo, după cum s-a demonstrat deja în urma verificărilor făcute de Poliţie. Cheltuim degeaba bani pentru organizarea de secţii de votare pentru ei, deoarece aceşti oameni sunt plecaţi de mult în ţările din Vest şi sunt gălăţeni doar în acte”, ne-a spus Silviu Bacalum.
Acesta a precizat şi că situaţia de pe strada Tudor Vladimirescu nr. 174 nu este una singulară la Galaţi, fiind, la o scară mai mică, practicată de sute de persoane din oraş. O estimare arată, de altfel, că peste 25.000 de gălăţeni cu acte-n regulă locuiesc doar teoretic în oraş. „Procedurile legale actuale spun că luarea în spaţiu a unei persoane, pentru eliberarea unei cărţi de identitate româneşti, sunt simple: trebuie doar o copie după actul imobilului şi o declaraţie sub propria semnătură, dată în faţa funcţionarului de către proprietar”, explică şeful de la Evidenţa Persoanei.
Aleea laterală a străzii Tudor Vladimirescu unde se află casa cu 3000 de rezidenţi FOTO Costel Crângan
Motivul pentru care cetăţenii din Republica Moldova vor să obţină (de regulă contra a 40-80 de euro plătiţi persoanelor care îi „iau în gazdă”) reşedinţă în România şi carte de identitate românescă este şi el foarte simplu. „Eliberarea unei cărţi de identitate durează şi costă mai puţin decât cea a paşaportului. În plus, rezidenţa în România, împreună cu cetăţenia, dă posesorului toate drepturile legale de cetăţean UE”, ne-a mai spus Silviu Bacalum.
Omul cu 3.000 de „chiriaşi”, trimis în judecată
Serviciul pentru Evidenţa Persoanei Galaţi l-a reclamat în anul 2017 pe Laurenţiu Maxim (43 ani), proprietarul imobilului cu 3.000 de rezidenţi, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, pe motiv de „fals în declaraţii în formă continuată”, iar în 10 octombrie 2018 procurorii l-au trimis pe bărbat în judecată, deocamdată dosarul (nr. 20.246/233/2018) fiind în faza de cameră preliminară (nici măcar nu a fost stabilit un termen).
Potrivit rechizitoriului, Maxim (care este profesor de istorie la bază), ar fi obţinut venituri consistente de la „chiriaşii” fictivi. Procurorii au dovedit cu martori circa 3.000 de euro, însă suma totală s-ar apropia de 100.000 de euro, dacă tariful mediu declarat de cei audiaţi a fost încasat de la toţi cei care şi-au stabilit rezidenţa pe strada Tudor Vladimirescu nr. 174.
Interesant este că la începutul anului 2018, în timp ce era citat de procurori pentru audieri în dosarul penal deschis pe numele lui, Laurenţiu Maxim a protestat în faţa sediului Parchetului, afirmând că este o victimă a abuzurilor instituţiilor statului. „Recunosc, intru în contact cu moldovenii şi îi iau în spaţiu, pe adresa mea. Am o locuinţă cu două camere şi niciodată nu am declarat altceva la Evidenţa Populaţiei decât datele mele reale, din buletin. Funcţionarii de acolo mă ştiu şi niciodată nu am avut probleme, pentru că nu e nicio lege care să îmi interzică să fac asta”, declara, în timpul protestului, gălăţeanul.
Laurenţiu Maxim. protestând în faţa Parchetului FOTO Arhivă Adevărul
Verificările făcute de „Adevărul” au mai relevat şi faptul că în locuinţa lui Laurenţiu Maxim sunt găzduite şi sediile a două firme (Okkert Construct SRL - înfiinţată în 2014 şi Ademival Construct SRL – constituită în 2016), ba chiar că există un un caz în care un inclupat într-un dosar de contrabandă a fost plasat în arest la domiciliu la respectiva adresă. Tot acolo, ANAF a transmis în ultimii doi ani (desigur, inutil) peste 200 de somaţii pentru plata unor taxe restante.
Poziţionarea pe hartă a casei cu 3.000 de chiriaşi FOTO Google Earth
Şi dacă tot a venit vorba de impozite, Primăria Galaţi ne-a confirmat că niciunul dintre cei 2.919 de rezidenţi de pe Tudor Vladimirescu 174 nu figurează ca plătitor de taxe locale. „Niciunul nu au declarat că deţine bunuri impozabile pe teritoriul României, iar taxa de habitat (N.R.: taxa de salubritate percepută locuitorilor oraşului, în valoare de 85 de lei pe an) se calculează doar pe baza declaraţiei pe propria răspundere privind numărul de persoane dintr-o locuinţă”, ne-a informat municipalitatea.
Am încercat să verificăm dacă la adresa menţionată locuieşte măcar unul dintre miile de rezidenţi declaraţi în acte (ar fi, la o socoteală simplă, cam 30 de oameni pe metrul pătrat) , însă, la faţa locului, ne-am izbit de o poartă încuiată şi de o linişte apăsătoare.
Acesta este casa cu 3.000 de rezidenţi, din Galaţi FOTO Costel Crângan
Una dintre vecinele din zonă, alarmată de câinii care dădeau de veste că pe micuţa alee a ajuns cineva străin, ne-a lămurit că nu-i nimeni acasă, pentru că „domnul profesor e plecat mai tot timpul cu treburi”. În ceea ce priveşte miile de „chiriaşi”, femeia s-a arătat cu totul contrariată: „Nu ştiu de aşa ceva. Aici, la noi, e mereu linişte. Nu am văzut pe nimeni”.