Care este legătura dintre intuiţie şi neurotransmiţătorii responsabili de plăcere şi de suprimarea durerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: www.curademiere.ro
Foto: www.curademiere.ro

Intuiţia este acel impuls interior care ne determină să luăm o decizie sau alta, ignorând ceea ce ne spune mintea. Persoanele care învaţă să îşi folosească corect intituţia iau hotărâri mai bune decât cele care se bazează exclusiv pe minte.

Intuiţia poate fi definită ca o forţă interioară care ne poate ghida în direcţia corectă atunci când luăm hotărâri în viaţa de zi cu zi, cu condiţia să recunoaştem semnele şi să le urmăm. ”Despre intuiţie se spune că este cea mai înaltă formă de inteligenţă pentru că atunci când o accesezi, ai acces exact la informaţia de care ai nevoie şi care îţi este necesară la acel moment”, explică psihologul Stelian Chivu.

Când începem să ne ascultăm intuiţia, se schimbă inclusiv chimia creierului. Practic, persoanele care se bazează pe propria intuiţie devin mai încrezătoare în forţele proprii, permiţând creierului să producă mai uşor dopamină (neurotrasmiţător responsabil printre altele de transmiterea plăcerii), endorfină (neurotranmiţător care are rolul suprimării durerii din corp) şi oxitocină (hormon secretat de hipotalamus, numit şi hormonul fericirii şi al ataşamentului).

”Intuiţia acţionează permanent, însă e nevoie de exerciţiu şi atenţie pentru a te branşa la această frecvenţă. E ca un post de radio, pe  a cărui frecvenţă trebuie să intri. Odată ce ai făcut acest lucru, ai acces la informaţiile de care ai nevoie. Branşarea la energia intuiţiei se produce când eşti tu cu tine însuţi, când reuşeşti să te interiorizezi. Omul este bulversat zilnic de informaţiile care vin din exterior, atât la nivel mental, cât şi emoţional şi fizic. Nu toate aceste informaţii îi sunt necesare, nu toate sunt pozitive, ba dimpotrivă, şi atunci e nevoie ca fiecare dintre noi să stea de vorbă cu el însuşi. Acest lucru îl putem face ieşind în natură, la o retragere într-o peşteră, până când învăţăm să ne debranşăm, să ne închidem cumva faţă de influenţele, mai ales cele negative, care vin din exterior”, detaliază psihilogul Stelian Chivu.

Ne putem antrena mintea, emoţiile şi corpul pentru a accesa mai uşor intuiţia. De pildă, o formă a intuiţiei este realizarea faptului că mişcarea ne face bine fizic. Intuiţia este o manifestare emoţională, iar dacă învăţăm procesul prin care o putem accesa, o vom putea face ori de câte ori avem nevoie.

”Dacă îţi vei asculta interiorul mai des, îţi vei accesa intuiţia mult mai uşor. Dacă alegi să fii supărat sau frustrat mai mult, vei accesa mai des acest gen de emoţii. Toate acestea sunt în strânsă legătură cu legea rezonanţei. Către ce îţi îndrepţi atenţia mai mult, acel lucru se va întâmpla”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Cât de bine ne cunoaştem interiorul

Motivul pentru care multe persoane nu reuşesc să îşi acceseze propria intuiţie este pentru că nu îşi cunosc mintea. Aceasta poate fi un ajutor în ceea ce ne propunem să facem în viaţă sau ne poate bloca total planurile. Prin urmare, primul pas pentru accesarea intuiţiei este acceptarea la nivel mental a faptului că putem facem acest lucru.

La fel de important este să avem încredere în noi înşine că ne putem conecta la propria intuiţie, ca şi deconectarea de la influenţele, de la informaţiile care vin din exterior şi care de cele mai multe ori ne spun că nu este bine să mergem pe acest drum.

”Programarea mentală este un alt pas spre accesarea rapidă a propriei intuiţii. Astfel, mă programez să găsesc, să atrag şi să obţin sursele care mă inspiră. Pentru a face acest lucru, e necesar să îmi reamintesc când şi cum am avut acces la propria mea intuiţie şi să încep să retrăiesc acel moment. Făcând asta, intru în rezonanţă cu propria intuiţie. Energia intuiţiei se va manifesta ca o stare mai intensă într-o anumită zonă a corpului. Poate fi o stare generală de bucurie, de fericire, de curaj, de reuşită, de încredere, dar această stare se poate manifesta într-un punct anume ca şi centru. De pildă, când intuiţia se manifestă sub forma bucuriei, aceasta este percepută de cele mai multe ori în zona abdominală. La nivel mental, intuiţia se poate manifesta ca o claritate, o iluminare, o înţelegere foarte rapidă a unei probleme cu care ne confruntăm”, explică psihologul Stelian Chivu.

Un alt pas este să ajungem să ne cunoaştem din ce în ce mai bine interiorul. Aflăm astfel că intuiţia se poate manifesta la noi în zona capului, sub forma unei clarităţi mentale, în zona gâtului, sub forma unei fluenţe în exprimare,  iar odată ce avem aceste informaţii, putem să le accesăm mult mai uşor.

”Putem direcţiona energie în aceste zone prin respiraţie. Controlul respiraţiei este esenţial. Emoţiile pozitive, de frecvenţă înaltă te fac să respiri încet, profund şi rar, pe când emoţiile intense te fac să respiri rapid. Asta înseamnă să te cunoşti şi să te conectezi la tine, la interiorul tău”,  susţine psihologul Stelian Chivu.

Se poate ajunge astfel încât să ştim pe ce zonă a creierului sau corpului să ne concentrăm atenţia pentru a avea acces la propria intuiţie, exact ca la un computer, unde intri într-un anumit fişier pentru a obţine informaţia dorită.

Nu lăsa mintea să îţi saboteze intuiţia

De cele mai multe ori însă ne autosabotăm. În primele faze, intuiţia se va manifesta sub forma unor gânduri, însă dacă nu suntem atenţi, acestea vor fi rapid trecute cu vederea. De asemenea, mintea va avea tendinţa să le respingă din diverse motive, considerând că ideile respective nu sunt viabile. Mintea va aprecia ca ”logice” alte soluţii pentru rezolvarea unei probleme sau luarea unei decizii, însă ulterior va reieşi că acestea au fost greşite, iar varianta apreciată iniţial ca eronată şi care venea de la intuiţie se va dovedi a fi cea corectă.

Pentru a ne accesa intuiţia, e necesar să gândim doar la timpul prezent, pentru că mulţi dintre noi îşi canalizează gândurile fie în trecut, fie în viitor. De asemenea, este recomandat să păstrăm un jurnal, unde să notăm de fiecare dată când ne-am ascultat intuiţia şi a dat roade, dar în special sub ce formă a venit aceasta.

”Intuiţia este, de obicei, primul gând care apare, iar următoarele vin de la minte. Chiar dacă în aparenţă pare că acel gând a fost unul greşit, pe termen mediu şi lung, realitatea va demonstra că aceea idee a fost  cea mai bună în situaţia dată. Prin urmare, este recomandat să ne folosim permanent intuiţia, sub cele trei forme ale ei: mental, emoţional şi fizic. Este nevoie să ne rafinăm căutările în interior pentru a accesa intuiţia din ce în ce mai uşor, de încredere şi de deschidere”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite