Cămin de bătrâni ridicat cu fonduri europene, închis din lipsă de clienți. Primar: „Nu era rentabil deloc”

0
Publicat:

Un cămin de bătrâni modern, construit cu fonduri europene, din judeţul Galaţi, a fost închis după perioada de monitorizare deoarece autoritățile nu au mai putut acoperi cheltuielile cu întreţinerea şi plata salariilor. În prezent, în cămin se organizează evenimente pentru comunitate.

Căminul a fost construit cu fonduri europene FOTO: Primăria Oancea
Căminul a fost construit cu fonduri europene FOTO: Primăria Oancea

La aproape 60 de kilometri de Galaţi, la graniţa cu Republica Moldova, în comuna Oancea, în urmă cu zece ani a fost construit un azil de bătrâni dotat la standarde moderne. Centrul a fost ridicat la marginea localității, iar seniorii aveau la dispoziție camere cu două locuri, îngrijire permanentă, asistenţă medicală şi o curte unde se puteau relaxa la aer curat.

Populaţia îmbătrânită din comuna Oancea a fost principalul motiv care a stat la baza înfiinţării căminului. Investiţia a costat 300.000 de euro, din care 50.000 de euro au fost suportaţi de la bugetul local. Din păcate, socotelile nu au ieşit aşa cum se aştepta primarul. Astfel că, după cinci ani de înfiinţare, după perioada de monitorizare, autoritățile au decis să-l închidă sau să-l vândă.

„Ajunsesem să alocăm 30.000 de euro de la bugetul local ca să susținem căminul”

Potrivit primarului Victor Chiriloaie, în centru erau cazaţi doar șase - opt bătrâni, însă ar fi fost nevoie de cel puţin 20 pentru a acoperi cheltuielile. Beneficiarii erau din Oancea, dar și din alte localități precum Bereşti, Rogojeni, Galaţi şi Buzău.

„Aveam clienți din sat, dar și din alte localități. Adresabilitate există, însă nu putem susține singuri toate cheltuielile cu personalul, hrana beneficiarilor, utilități. Ca să se poată susține singur căminul, am fi avut nevoie de 20 de clienți, beneficiari. La un singur senior ar trebui să avem un angajat. Trebuie bucătari, îngrijitori, personal calificat. Dacă sunt persoane imobilizate, e nevoie și de mai mulți angajați. Noi ajunsesem să alocăm 30.000 de euro de la bugetul local pentru a susține căminul, pentru a plăti salariile angajaților și toate cheltuielile. Căminul ar fi trebui să se susțină cu ce plăteau seniorii, dar mai erau și alte cheltuieli de acoperit”, explică primarul Victor Chiriloaie.

„Erau prea puțini beneficiari”

Seniorii care doreau să se interneze la Căminul din Oancea trebuiau să aibă un venit minim de 1.000 de lei. În cazul în care pensia era sub acest cuantum, aparţinătorii trebuie să îl completeze.

„Când l-am închis și am trimis bătrânii în alt centru, plângeau. Ei voiau să rămână. Aveam personal calificat, se atașaseră unii de alții. Erau prea puțini beneficiari, însă. La opt persoane aveam șapte angajați. Nu era rentabil deloc. Totuși, susțin în continuare necesitatea acestor centre de bătrâni  Populația în această zonă este îmbătrânită, este nevoie de un astfel de cămin de bătrâni la cel puțin trei sate. Ar fi grozav să existe așa ceva”, spune primarul Victor Chiriloaie.

Chiar dacă este închis de cinci ani, căminul de bătrâni continuă să cheltuiască bani de la bugetul local, susține primarul.

„Trebuie să asigurăm o mini conservare, întreținere. Nu poți să-l închid definitiv pentru că vine iarna. Pocnesc țevile, caloriferele. Chiar dacă este închis, el consumă și acum. Noi acum îl ținem acum pe linia de plutire. Sincer eu aș vrea să-l vindem și să cumpărăm ceva, în loc să băgam bani în el ca să-l întreținem”, susține primarul Chiriloaie.

Cumetrii și botezuri în fostul căminul de bătrâni

Ca să nu stea nefolosit, Primăria a decis să organizeze în cămin diverse evenimente pentru comunitate, precum cununiii, cumetrii, botezuri. Astfel, localnicii nu trebuie să achite nicio taxă de închiriere, ci doar să asigure cheltuielile cu materialele de curățenie.

„Evenimente se fac la ordinea zilei, gratis. Se fac cununiii, cumetrii, botezuri, aniversări. Oamenii își plătesc doar materialele de curățenie, de întreținere și nu plătesc nimic. Este al comunității”, spune primarul. 

Căminul a găzduit, potrivit unui anunț de pe pagina de Facebook a primăriei Oancea, și Revelionul 2023.

„În urma solicitărilor din partea tinerilor din localitate privind rezervarea clădirii Fostului Cămin de Bătrâni pentru organizarea Revelionului 2023, facem precizarea că acesta poate găzdui maxim 50 persoane. Toată recuzita necesară (farfurii, furculițe, pahare) se va pune la dispoziție. Persoanele doritoare trebuie să își aducă produsele alimentare pe care doresc sa le consume. Nu se percepe nicio taxă, doar solicităm participanților atenție cu bunurile puse la dispoziție pentru a nu fi deteriorate”, este scris într-un mesaj de pe rețelele de socializare.

Comuna Oancea are o populație de 1.583 locuitori.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite