Bulimia, boala distrugătoare strâns legată de lipsa de încredere. Cum satisface mâncatul excesiv nevoia de iubire - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o lume în care perfecţiunea este prezentă peste tot, în care protagoniştii revistelor, serialelor şi filmelor stabilesc standarde greu de atins pentru înfăţişarea noastră, nu e de mirare că tot mai multe persoane se lovesc de o serie de complexe şi în timp dezvoltă nenumărate afecţiuni. Bulimia este o tulburare alimentară care ascunde o adevărată dramă. Iată ce spun specialiştii despre ea.

Lipsa de încredere în sine şi a cunoaşterii valorii personale duce în timp la acumularea unor frustrări şi complexe ce afectează calitatea vieţii oricărei persoane. Odată instalate, acestea ne vor controla la nivel inconştient şi nu ne vor permite să ne atingem potenţialul maxim.

În cazul adolescentelor, revistele de modă reuşesc să le transmită o imagine de sine deformată. Tinerele aleargă după o perfecţiune greu de atins, iar tragedia intervine atunci când neacceptarea propriul fizic, cu defectele lui, duce la dezvoltarea unor tulburări precum bulimia şi anorexia. 

„Obezitatea, anorexia şi bulimia sunt toate tulburări care provind din aceleaşi complexe. Bulimia e strâns în legătura cu încrederea în sine. Aceasta reprezintă capacitatea de a face anumite lucruri. Te poţi alimenta cu încredere în sine. Poţi mânca cu o stare de încredere în sine sau cu o stare care să te facă să depozitezi. Atunci când mănânci cu o stare de vinovăţie, bulimia se manifestă şi mai puternic”, ne-a explicat psihologul Stelian Chivu. 

Bulimia este o boală compulsivă, este o nevoie necontrolată de a îngurgita multă mâncare, de a absorbi în cantităţi din ce în ce mai mari. Ea reprezintă un dezechilibru nervos. Are aceleaşi cauze interne ca şi anorexia şi obezitate, sunt aceleaşi manifestări. Dacă în cazul anorexiei nu ai poftă de mâncare, atunci când suferi de bulimie, vrei să mănânci tot. Potrivit specialiştilor, persoana respectivă mănâncă în exces pentru a-şi satisface complet dorinţele sau pentru a regăsi o formă de iubire, de afecţiune. Pentru că hrana simbolizează viaţa, emoţiile şi cel mai important, iubirea.

„Per ansamblu, bulimia are o strânsă relaţie cu iubirea. Aici se recomandă, ca şi sfat, necesitatea de a accepta iubirea. De a fi deschis către iubire. De a vindeca trecutul, mental, emoţional şi de a trăi iubirea în prezent. Persoanele bulimice ar putea să repete o anumită frază pentru a-şi programa mintea inconştientă, pentru că programele bulimiei sunt prezente în mintea înconştientă. E recomandat să scoţi programele ce susţin bulimia şi să introduci un program gen – Accept iubirea pentru minte şi pentru ceilalţi. Descoper permanent bucuriile de a trăi în lume”, ne-a declarat psihologul Stelian Chivu.

Înaintea unei crize de alimentare excesivă, persoanele trec printr-o stare de anxietate, tristeţe, o stare emoţională negativă. În încercarea de a diminua aceste emoţii, aceste persoane consumă excesiv alimente. În marea majoritate a cazurilor de bulimie, problema se manifestă, în primă etapă, în minte. „Practic se neagă o parte din individul respectiv sau în corpul emoţional - o supărare, o furie, o izolare, o separere, o respingere. Acestea duc la frustări şi angoase. Mai apare teama, nesiguranţa, faptul că nu se stăpânesc destul de bine dorinţele şi emoţiile. După aceea se manifestă în corpul fizic, pentru că corpul fizic are tendinţa de a depozita. Am avut un pacient care deşi mânca foarte puţin, se îngrăşa când bea doar apă. Iată cum bulimia trebuie privită holistic, vindecată la nivel mental, emoţional şi fizic”, ne-a explicat Stelian Chivu.

Chiar dacă după o criză de mâncat excesiv, emotivitatea negativă scade şi persoana se simte mai bine, ulterior emoţiile negative revin mai intens. La ele se adaugă şi ruşinea, vinovăţia. „Sunt trei factori care duc la aceste situaţii – lipsa încrederii în sine, lipsa stimei de sine şi o imagine de sine foarte joasă. Trebuie să ne iubim mai mult, pentru a reuşi să ieşim din aceste tipare. De multe ori este nevoie de intervenţia unui specialist”, ne-a declarat psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite