Astronomul care a dus Galaţiul pe locul opt în lume după ce a descoperit peste 1.000 de asteroizi şi comete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Tercu (dreapta) Foto: CMSN
Ovidiu Tercu (dreapta) Foto: CMSN

Pentru succesele obţinute în activitatea ştiinţifică şi educaţională de la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, Ovidiu Tercu, muzeograf în cadrul instituţiei muzeale,  a primit premiul Fundaţiei „Horia Hulubei”.

Prezent special la Galaţi pentru a înmâna premiul, vicepreşedintele fundaţiei, Victor Bârsan, a declarat următoarele: „Domnul Ovidiu Tercu, prin competenţa şi hărnicia sa, a ridicat Observatorul Astronomic de la Galaţi pe locul opt în Europa şi pe locul 40 în lume, sub aspectul observaţiilor asupra asteroizilor şi cometelor, în urma raportării a peste 1.100 asemenea corpuri cereşti şi a peste 11.000 de poziţii ale acestora. Cu totul remarcabilă este descoperirea mai multor stele variabile, inclusiv a unor stele de tipul Wursae Majoris – binare de contact – care au adus numele Galaţiului în cataloagele de obiecte cereşti, precum şi observarea unor planete din afara sistemului solar, o premieră pentru România”.

Membrii fundaţiei au subliniat şi activitatea educativă desfăşurată de muzeograful Ovidiu Tercu, deschisă către publicul de toate vârstele, dar în special către elevi, care au obţinut la rândul lor rezultate remarcabile în competiţii interne şi internaţionale din domeniul astronomiei.

Fundaţia „Horia Hulubei” este o organizaţie non-profit, creată în memoria fizicianului român, cu scopul de a contribui la promovare cercetării din domeniul fizicii. Horia Hulubei (n. 15 noiembrie 1896 - d. 22 noiembrie 1972), a fost un fizician român care a înfiinţat în 1948 Institutul de Fizică, pe care l-a condus timp de 16 ani.

Horia Hulubei are nu numai meritul de a fi format generaţii întregi de specialişti în fizica atomică şi nucleară, dar a desfăşurat şi o bogată activitate de cercetare, fiind primul în lume care a obţinut spectre de raze X în gaze, utilizând în acest scop un spectrometru de concepţie proprie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite