Apelul disperat al unui medic din Galaţi către Raed Arafat: „Vă rog! Nu-mi distrugeţi toată familia!“
0Ciprian Ghilic (42 ani) este medic urolog, iar soţia lui este medic hematolog la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi. Ei au doi copii (de 2, respectiv 6 ani) şi se tem că dacă amândoi vor fi implicaţi în lupta cu COVID-19 şi se vor îmbolnăvi, nu va mai avea cine să se îngrijească de micuţi.
Un cuplu de medici din Galaţi trece prin momente extrem de dificile după ce s-a pomenit prins într-o dilemă sfâşietoare legată de responsabilitatea pentru profesie şi cea pentru familie. Medicul urolog Ciprian Ghilic (42 de ani) lucrează la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, iar soţia acestuia, de profesie medic hematolog, îi este coleg de serviciu.
Ambii se află, în acest moment, în prima linie a luptei cu pandemia de COVID-19 şi, în ciuda problemelor şi a propriilor temeri, îşi fac datoria fără să comenteze. Lucrurile par simple, dar nu sunt deloc aşa. Soţii Ghilic au împreună doi copii – de doi ani şi jumătate, respectiv de 5 ani şi 11 luni – iar faptul că toate grădiniţele şi creşele s-au închis, iar ei nu au pe nimeni care să-i ajute, i-a adus într-o situaţie foarte complicată, care este amplificată dramatic de ordinele venite de la Ministerul Sănătăţii prin care li le se cere imperativ să-şi facă în continuare datoria de medici.
Doctorul Ciprian Ghilic, exasperat de situaţia în care se află familia lui – practic ambii părinţi sunt expuşi infectării cu COVID-19, caz în care micuţii lor rămân fără îngrijire - a făcut un apel către secretarul de stat Raed Arafat, rugându-l să înţeleagă faptul că nu toţi medicii care cer să fie lăsaţi în concediu sau în şomaj tehnic sunt „laşi şi dezertori” şi că există situaţii speciale care impun decizii speciale.
Mesajul medicului gălăţean, postat pe pagina personală de Facebook, a stârnit în doar câteva ore mii de reacţii şi peste o mie de distribuiri, majoritatea celor care au comentat fiind de părere că autorităţile ar trebui să fie mai prudente în a stabili obligaţiile personalului medical în aceste vremuri de criză.
„Domnule Arafat, va rog să mă ascultaţi. Nu îmi distrugeţi toată familia! Sunt medic urolog, soţia hematolog şi avem doi copii de 2 ani şi jumătate şi respectiv 5 ani şi 11 luni. În situaţia de faţă sunt disperat. Nu avem nici o soluţie pentru cei mici dacă noi ne vom îmbolnăvi. Spuneţi ca e război. Părerea mea e că e mai mult mai grav decât la război pentru că inamicul e invizibil... «Armata» e foarte mică şi dacă pică unul nu e altul de pus în loc, iar mijloace de apărare sau atac nu sunt (ştim şi noi şi dumneavoastră)”, îşi începe mesajul dr Ciprian Ghilic.
„Dar chiar şi aşa, la război pleca doar soldatul... Îşi lăsă soţia şi copiii acasă. Şi lupta pentru patrie cu gândul să îşi apere familia. Lasă-mă şi pe mine sa lupt cu gândul că soţia şi copii vor fi bine. Nu îmi obliga soţia sa vina pe front şi voi fi soldat exemplar. Nu mă voi plânge că nu am protecţie sau medicamente. Voi lupta şi asimptomatic şi simptomatic. Atât doar ... Lasă-mi soţia acasă să aibă grijă de copiii. Şi nu mă voi gândi să «dezertez»”, mai scrie medicul gălăţean.
În unităţile medicale din judeţul Galaţi au fost confirmate ca fiind infectate cu Covid-19 cel puţin 14 cadre medicale, iar sursele neoficiale din spitale spun că numărul acestora ar putea fi chiar mai mare deoarece unii (cu simptome specifice) au fost testaţi dar nu au primit răspunsul, iar alţii (care au fost în contact direct cu colegi sau pacienţi infectaţi), nu au fost deocamdată testaţi. Autorităţile refuză în continuare să facă public numărul de îmbolnăviri de COVID-19 din judeţul Galaţi.
De asemenea, nu sunt făcute public nici localităţile în care există focare ale epidemiei. Totuşi, prin verificări jurnalistice am aflat că există cazuri de îmbolnăvire în cel puţin trei localităţi din judeţ, respectiv Galaţi, Pechea şi Ghidigeni.