Apa rece şi canalizarea se scumpesc cu 5% de la 1 iulie. Motivul e surprinzător: să nu scadă profitul Apă Canal SA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania publică de utilităţi, care are caracter de monopol în Galaţi deoarece toţi consumatorii sunt captivi, a înregistrat în ultimii ani profituri considerabile, care au plasat-o în topul celor mai profitabile zece firme din judeţ. Firme private foarte mari au fost lăsate în urmă, la capitolul profit, de societatea publică.

Tarifele practicate de Operatorul Regional Apă Canal SA Galaţi pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare se vor majora, începând cu 1 iulie 2017, cu aproximativ 5%, respectiv de la 3,84 lei/mc la 4,03 lei/mc (fără TVA), pentru alimentarea cu apă potabilă şi de la 2,12 lei/mc la 2,23 lei/mc (fără TVA), pentru serviciul de canalizare-epurare.

Noile tarife sunt aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP), prin Avizul nr.9381 din 24.03.2017, şi se vor aplica în întreaga arie de operare a operatorului de servicii. Trebuie spus că Operatorul Regional Apa Canal SA Galaţi acoperă aproape 80% dintre localităţile judeţului Galaţi şi practică tarife unice atât la serviciile de alimentare cu apă cât şi la cele de canalizare.

Potrivit unui comunicat postat de Apă-Canal Sa pe site-ul propriu, tarifele la apa potabilă produsă, transportată şi distribuită şi la serviciile de canalizare-epurare „s-au ajustat cu creşterile în termeni reali aferente anului 2017 şi s-au determinat în conformitate cu prevederile art.35 din Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare semnat la data de 23.09.2010, aprobat de fiecare autoritate a administraţiei publice locale componentă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Serviciul Regional Apă Galaţi şi ale Contractului de credit nr.42928/24.05.2012 încheiat între Apa Canal SA Galaţi şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare”.

Conform sursei citate, preţul apei potabile şi tariful canalizării-epurării includ cota de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare de 8%, respectiv de 0,27 lei/mc la apă şi 0,14 lei/mc la canalizare-epurare, fondurile rezultate din aceste sume urmând a fi utilizate, cu avizul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Regional Apă Galaţi”, exclusiv pentru scopul în care au fost create, respectiv pentru investiţii.

Interesant este că Apă Canal SA (care, precizăm, este o companie cu capital 100% public, care are ca obiect de activitaet doar desrvirea reţelei publice de apă şi canalizare) recunoaşte că majorările de tarife au la bază menţinerea profitului la un nivel ridicat.

17 milioane de euro profit

De altfel, în utimii ani societatea a făcut profituri considerabile, care au situat-o în topul firmelor gălăţene, după cum rezultă din bilanţurile depuse la ANAF:  2010 - profit brut de 3,2 milioane de lei,  2011 – profit de 9,8 milioane de lei;  2012 - profit brut de 10,4 millioane de lei, 2013 – pofit de 2,7 milioane lei, 2014 – profit de 12,7 milioane de lei (locul 6 pe judeţ); 2015 – profit brut de 21,6 milioane lei (locul 324 pe ţară la profit!) , iar 2016 – profit de 15,1 milioane de lei (locul 5 pe judeţ, depăşind companii foarte mari precum Tancrad, Citadina, ArcelorMittal Tubulars, Staer sau Navrom).

Cu un profit de peste 75 de milioane de lei (adică aproape 17 milioane de euro) în perioada 2010-2016, societatea publică a cerut şi a obţinut majorarea tarifelor percepute consumatorilor captivi, pe motiv de „cost economic”.

Justificările Apă Canal

„Ajustarea tarifară s-a realizat astfel încât: să reflecte costul economic al furnizării serviciului, costurile rezonabile înregistrate şi gestionate în mod eficient de către Apa Canal SA Galaţi (cheltuieli de exploatare, întreţinere, dezvoltare, modernizare), un nivel al rentabilităţii proporţional cu tipul şi riscul activităţii, să reflecte funcţionarea eficientă a serviciilor şi protecţia mediului.

La fundamentarea noului pret/tarif s-a avut de asemenea în vedere şi asigurarea resurselor financiare pentru achitarea ratelor şi dobânzilor pentru împrumutul contractat la B.E.R.D. în anul 2012, respectiv 42.700.000 lei. Începând cu anul 2016, până în anul 2027, Apa Canal SA Galaţi trebuie să restituie împrumutul contractat şi dobânzile aferente.

Anii 2012-2015 au constituit perioada de graţie, perioadă în care s-au achitat dobânzi şi comisioane, iar din anul 2016 s-a achitat inclusiv rata. În anul 2016 Operatorul Apa Canal SA Galaţi a achitat către B.E.R.D. suma de 4.246.066 lei, iar pentru anul 2017 se estimează suma de 5.500.000 lei”, afirmă Apă Canal în comunicatul de presă amintit.

Se poate observa că profitul realizat pe anii menţionaţi este deja cu mult mai mare decât valoarea creditului ce trebuie returnat către BERD până în anul 2027. Respectiv, 75 de milioane de lei faţă de doar 42,7 milioane de lei.

Reprezentanţii Apa Canal SA Galaţi amintesc că societatea a derulat în perioada 2012-2015 proiecte majore (cu fonduri europene sau asigurate prin intermediul Consiliului Local) care au avut ca obiectiv modernizarea şi dezvoltarea facilităţilor integrate de apă potabilă şi apă uzată la nivel regional, în scopul îmbunătăţirii standardului de viaţă al populaţiei din Judeţul Galaţi, respectiv: Proiectul regional „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi” a vizat extinderea furnizării serviciilor de apă şi canalizare în 11 localităţi din judeţul Galaţi, respectiv: municipiile Galaţi şi Tecuci, oraşul Târgu Bujor şi comunele: Lieşti, Iveşti, Umbrăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi.

Ultima modificare a preţurilor şi tarifelor practicate de Societatea Apa Canal SA Galaţi pentru apa potabilă şi canalizare-epurare a fost la data de 1 noiembrie 2015.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite