Alertă hidrologică. „Apele Române” despre starea râurilor din judeţul Galaţi: „Se vor depăşi cotele de inundaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”(ANAR), Victor Sandu, a ajuns marţi, 4 iunie 2019, în judeţul Galaţi pentru a inspecta starea digurilor de apărare de la principalele cursuri de apă. Autorităţile recomandă populaţiei să evite zona râurilor şi albiilor secate, deoarece pe acolo se pot produce oricând viituri foarte mari din cauza frecventelor ruperi de nori.

Situaţia din judeţul Galaţi, unde în ultimele 24 de ore au fost ruperi de nori repetate, care au provocat inundaţii violente, a stârnit interesul autorităţilor naţionale.

Directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”(ANAR), Victor Sandu, l-a însoţit, marţi, pe ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi pe directorul general al Direcţiei Generale Ape din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP), Olimpia Negru, în zonele afectate de inundaţii în judetul Galaţi (mai exact la Corod), pentru a analiza la faţa locului situaţia creată în urma precipitaţiilor abundente căzute în data 3 iunie.

Totodată, specialiştii MAP şi ANAR vor identifica şi propune soluţii astfel încât prin implementarea acestora în viitor situaţia să nu se mai repete.

ANAR prin Administraţia Bazinală de Apă(ABA) Prut-Bârlad intervine în comuna Corod, judeţul Galaţi, localitate afectată de inundaţii. Până la ora 24.00 pe cursurile de apă din spaţiul hidrografic Prut-Bârlad a fost instituit de INHGA Cod Portocaliu.

Fenomenele vizate sunt scurgeri importante de pe versanţi, torenţi, pârâuri, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢII.

Precipitaţiile abundente din seara zilei de 3 iunie au generat producerea unei viituri provenite din scurgeri de pe versanţi şi creşterea substanţială a debitului pârâului Corozel, fapt ce a produs ieşirea din albie a acestuia şi inundarea satului Corod. Într-un interval scurt de timp, precipitaţiile în zona Corod au fost de peste 70 l/mp.

Drept urmare, specialiştii din cadrul ABA Prut-Bârlad au intervenit noaptea trecută pentru asigurarea tranzitării viituri şi scurgerea cât mai rapidă a apei din zona de intravilan a comunei Corod. De asemenea, în aval de localitatea menţionată au fost luate măsuri de pregolire a acumulării permanente Corod, astfel încât viitura să fie atenuată  pentru a se evita inundarea comunei Matca.

Personalul tehnic intervine pentru îndepărtarea tuturor obstacolelor existente în albie, efectuarea deblocării secţiunii de scurgere la poduri si podeţe, precum şi curătarea rigolelor, a sanţurilor marginale ale drumurilor şi a reţelelor stradale. 

Totodată, personalul de specialitate A.B.A. Prut-Bârlad/S.G.A. Galaţi prin Centrul de Coordonare şi Intervenţie Rapidă(CIR) s-a deplasat în judeţul Galaţi în zonele cele mai afectate de inundaţii, pentru colaborare şi acordare de sprijin în gestionarea situaţiilor de urgentă produse de viituri. Aceştia au intervenit cu mijloace de transport, motopompe şi utilaje terasiere în zonele unde s-au produs precipitaţii deosebit de mari.

În sprijinul ABA Prut – Bârlad şi a autorităţilor locale  din comuna Corod, judeţul Galaţi, în cursul zilei de astăzi, au fost relocate pompe şi deservenţi de la SGA Călăraşi şi SGA Tulcea.

În continuare, ABA Prut-Bârlad monitorizează şi intervine pe cursurile de apă din judeţul Galaţi.
De asemenea, se aplică regulile de exploatare a lucrărilor de gospodărire a apelor, sunt supravegheate continuu barajele, digurile şi instalaţiile de evacuare a apelor mari şi a altor lucrări hidrotehnice.

Autorităţile locale trebuie să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină, în special, în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.

Directorul General al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu a dispus unităţilor din subordine, ca echipele de intervenţie să rămână în teren până la normalizarea situaţiei în zonele afectate de inundaţii, iar dacă situaţia o impune, să ceară suplimentarea cu personal şi mijloace tehnice de intervenţie.

Specialiştii A.N. „Apele Române” solicită populaţiei să nu traverseze cursurile de apă şi să nu desfăşoare activităţi în zonele adiacente albiilor acestora,  în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice şi hidrologice.

CITIŢI ŞI

FOTO VIDEO Sute de case inundate în judeţul Galaţi. Linia ferată Galaţi-Bârlad a fost închisă din cauza apelor revărsate

UPDATE VIDEO Zeci de locuinţe şi curţi inundate în judeţul Galaţi. Cea mai bogată comună din România, măturată de viitură. Pagubele sunt imense

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite