VIDEO Mediul rural se racordează la reţeaua de gaze. Ce spun şefii Transgaz despre investiţiile care vor avea loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistralele de gaze naturale va fi extinsă în următorii ani
Magistralele de gaze naturale va fi extinsă în următorii ani

Unul dintre proiectele cele mai importante pentru modernizarea satului românesc este racordarea localităţilor din mediul rural la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.

În România, trei din zece locuinţe sunt racordate la gaze naturale, potrivit statisticilor. Deşi rezerva de gaze naturale a ţării noastre este una impresionantă, în ultimii 30 de ani puţine au fost investiţiile care să-i ajute pe oameni să se încălzească mai ieftin.

Acum, Societatea Naţională de Transport de Gaze Naturale Transgaz, la care statul român deţine cele mai multe acţiuni, prin Ministerul Economiei, vrea să extindă magistrala de gaze din România, iar planul este să acopere întreaga zonă a judeţului Vrancea.

Din acest motiv, directorul general al Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA, Ion Sterian, s-a întâlnit cu primarii din Vrancea, acesta menţionând că sunt bani pentru ca toată ţara să beneficieze de gaze.

“Transgaz a preluat şi partea tehnică, cu tot ce înseamnă programul acesta de racordare a localităţilor la gaze. Este singurul loc din ţară unde sunt specialişti adevăraţi. Şi în colaborare cu dumneavoastră, primarii, cu autorităţile publice locale ale judeţului şi cu Guvernul conlucrăm, pentru că avem toate sumele necesare, nu numai pentru judeţul Vrancea, ci pentru toată ţara avem sursele financiare asigurate. Vine acum un program al Guvernului, foarte repede din care face parte şi Transgaz, unde vor fi aplicate sume importante pentru reţeaua dumneavoastră de distribuţie. Asta înseamnă că trebuie să aveţi studii de fezabilitate de calitate şi dacă aveţi toate documentaţiile întocmite cum trebuie veţi accesa aceste fonduri pentru a implementa proiectul”, potrivit lui Ion Sterian, directorul general al Transgaz SA.

Imagine indisponibilă

Foarte mulţi primari prezenţi la întâlnire s-au arătat interesaţi de proiect, mai ales că unii dintre ei au realizat de mai mulţi ani studii pe care le-au ţinut la sertare până acum. Ei au venit cu idei şi le-au făcut câteva sugestii reprezentanţilor TransGaz, care recunosc că strategia lor a fost făcută de birou şi că acum poate fi îmbunătăţită dela caz la caz.

“Noi, încă de acum câţiva ani, a pregătit pentru fiecare judeţ o strategie de dezvoltare astfel încât toate localităţile care nu beneficiază de alimentare cu gaze să poată fi alimentate. Această strategie a fost gândită de noi din birou, dar în funcţie de cea ce ne spuneţi dumneavoastră, de politica de dezvoltare economică, de situaţia reală din teren, această strategie poate fi adaptată la politica dumneavoastră de dezvoltare”, a precizat Mihai Iacu, directorul departamentului de proiectare şi cercetare din Transgaz.

La finalul discuţiilor cu primarii a venit şi ministrul Dezvoltării Regionale, Ion Ştefan, care a făcut o serie de promisiuni.

“Dau asigurări ferme că proiectul de racordare a satului românesc la gazul românesc se va face, discuţiile de la nivelul Guvernului României fiind de realizare a unui program naţional de conectare a locuinţelor la gaze, cu fonduri europene. Implementarea acestui proiect major de dezvoltare ar putea fi realizat prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii. Interesul manifestat de administraţiile locale din întreaga ţară este unul important, la MLPDA, dar şi la Ministerul Fondurilor Europene fiind depuse sute de dosare cu studii de fezabilitate”, a spus Ion Ştefan.

Imagine indisponibilă
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite