VIDEO Colectivizarea în Vrancea s-a făcut cu puşca şi ciomagul. Sute de ţărani au îndurat ani grei de temniţă pentru că s-au opus să-şi dea pământul la CAP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anii ’50 au fost cei mai groaznici pentru locuitorii judeţului Vrancea, fiei ei oameni înstăriţi sau simpli ţărani, care au fost lăsaţi săraci lipiţi de regimul comunist. Mii de oameni au fost condamnaţi la închisoare şi averile lor au fost confiscate.

Procesul de colectivizare, care a avut loc după martie 1949 până în 1962, a fost unul extrem de viloent pe teritoriul actualului judeţ Vrancea, care pe atunci se numea Putna.

Primii care au căzut victime acestei monstruozităţi impuse cu forţa de la Moscova au fost proprietarii de terenuri mai mari de 50 de hectare, care într-o noapte, după decretul 84/2 martie 1949, s-au trezit că li s-a confiscat toată averea, respectiv locuinţe, terenuri, utilaje agricole, animale şi deportaţi.

Ţăranii mai puţin înstăriţi au cunoscut şi ei prigoana comunistă pentru colectivizarea satelor câţiva ani mai târziu, la sfârşitul lui 1957 începutul anului 1958.

În acea iarnă, s-au răsculat împotriva colectivitării ţăranii din Vadu Roşca, din Suraia,Răstoaca, iar curajul localnicilor care au luat cu asalt primăriile şi au ars cererile de trecere la colectiv a fost pedepsit cu deportări şi ani grei de puşcărie în cumplitele închisori comuniste.

În satul Vadu Roşca a avut loc prima revoltă anticomunistă, în 4 decembrie 1957, revoltă reprimată de trupele de securitate coordonate de cel care avea să devină câţiva ani mai târziu preşedintele ţării, Nicolae Ceauşescu.
Au căzut atunci sub furia gloanţelor nouă oameni tineri, 48 fiind răniţi, alţi 18 înfundând ani grei de carceră în închisorile comuniste.

Niţu Stau a fost căpetenia răsculaţilor din sat, iar bărbatul îşi aduce aminte minut cu minut despre acel episod sângeros care l-a marcat pentru totdeauna.

„Am fost primii care ne-am revoltat atunci pentru că nu am vrut să ne trecem la colectiv. Au adus mai întâi ghiogarii în sat, să ne convingă cică cu bâtele, dar văzând că nu e de glumă cu noi, au trimis armata să ne sperie", îşi aminteşte Niţu Stan despre cum a început totul.

FOTO: Niţu Stan, "căpetenia" răsculaţilor din Răstoaca

image

În dimineaţa zilei de 4 decembrie 1957, întreg satul Vadu Roşca a fost înconjurat de soldaţi, asaltul împotriva ţăranilor fiind dat în mijlocul satului. Acolo, oamenii s-au adunat chemaţi de sunetul asurzitor al clopotului de la biserică. S-a tras fără somaţie, teritoriul fiind transformat în câteva clipe într-o baltă de sânge.

„Dumnezeu a vrut să scap. În dreapta mea a murit unul, în stânga, altul. A murit şi o femeie, Dana Radu. Atunci nu mai gândeam nici că mor, nici că trăiesc. Armata venea în salturi şi am scăpat strecurându-mă pe sub gard, ca un câine", povesteşte Niţu Stan. În cele din urmă a fost prins şi adus pentru anchetă, împreună cu ceilalţi răsculaţi, la şcoala din comună.

VIDEO Memorialul durerii-Colectivizarea în Vrancea

Nicolae Ceauşescu a condus ancheta

Aici l-a văzut pentru prima şi ultima dată faţă în faţă pe Nicolae Ceauşescu, general la acea vreme, care a fost chemat să conducă ancheta de după înăbuşirea revoltei.

„M-a întrebat cum mă cheamă şi a le-a zis subordonaţilor să-mi percheziţioneze casa. Ne-au dus la Galaţi pentru proces, unde am luat bătaie cum nu-ţi imaginezi. Era un locotenent, lovea numai la gât. După câteva zile se umflase gâtul cât capul, da’ n-am spus nimic criminalilor ăia”, oftează Niţu Stan.

Condamnat la muncă silnică

După o lună de la masacrul din decembrie 1957 şi după un simulacru de proces,  a fost condamnat la şase ani de închisoare, pentru „revoltă împotriva orânduirii sociale”, fiind încarcerat în celulele de la Galaţi şi Gherla, la muncă silnică. Acasă îl plângeau nevasta şi patru copii mici, rămaşi fără nimic.

Avea să fie eliberat după doi ani şi cinci luni. Pământul îi fusese confiscat şi trecut la comun la colectiv. Şi-a păstrat însă demnitatea şi curajul şi nu a acceptat niciodată să muncească la CAP. Spune că nici după Revoluţia din decembrie 1989 nu şi-a recăpătat tot pământul moştenit de la părinţi, considerându-i pe cei care au condus ţara în ultimii 25 de ani ca fiind mai răi decât Ceauşescu.  

Azi, la Vadu Roşca, o troiţă ridicată după 1990 mai aminteşte de martirii care s-au jertfit pentru a nu deveni sclavi pe propriile pământuri.

La Răstoaca, 40 de bărbaţi din Răstoaca au ajuns pentru acelaşi motiv în închisori. Ei s-au luptat pentru demnitate, dar au ajuns să îndure chinuri groaznice. A trecut de-atunci mai bine de-o jumătate de secol, dar amintirile din „obsedantul“ deceniu nu le dau pace.

VIDEO-Chiriţă Gălăgie, despre anii grei de temniţă

Chiriţă Gălăgie ne spunea în primăvara acestui an, cu câteva săptămâni înainte de a-şi da obştescul sfârşit, că a fost arestat împreună cu fratele său, bătut fără milă şi condamnat la 18 ani de închisoare.

„Tot satul Răstoaca s-a adunat la Primărie să ia cererile pe care le semnaseră cu forţa. Oamenii au intrat în Primărie, au adus băieţii paie cu braţul şi au pus pe foc dosarul cu cereri. Nu ardea, şi atunci eu le-am spus să desfacă filă cu filă. Le-am dat foc şi am plecat acasă. Unii dintre noi i-au mai şi altoit pe cei trimişi de la Centru să ne treacă la colectiv. Ajuns acasă, un frate de-al mamei ne-a spus că o să avem de suferit, pentru că ştia cum procedează comuniştii“, îşi amintea Chiriţă Gălăgie. Şi aşa avea să fie. În noaptea aceea, forţele de ordine au încercuit satul.

„Au arestat atunci vreo 30 de inşi, iar pe mine şi pe frate-meu ne-au luat la vreo săptămână şi ne-au dus la Securitate la Galaţi. La început, nu am recunoscut că am fost acolo, dar când s-au pus cu bătaia pe noi, am spus. Nu am avut încotro. Unul târa scaunele, ca să nu se audă ţipetele, iar anchetatorul mă bătea. Eu de la bătaie am rămas surd. Mi-a dat cu podul palmei peste ureche de m-a buşit sângele“, ne-a povestit bătrânul.

Toţi ţăranii închişi în urma răscoalei de la Răstoaca au fost eliberaţi, în 1964, după şase ani şi patru luni de puşcărie, în urma unui decret de graţiere dat de Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite