Unicul fiu al scriitorului Cezar Petrescu, o iubire neîmplinită cu o fată de tărani din Vrancea, sfârşită tragic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cezar Petrescu
Cezar Petrescu

Teodor Aurel Petrescu, unicul fiul a celebrului scriitor Cezar Petrescu, se află înmormântat în cimitirul din comuna Tîmboieşti, alături  de cea care i-a fost iubită, Viorica.

În urmă cu 75 de ani, o frumoasă poveste de dragoste, dintre unicul fiu al scriitorului Cezar Petrescu şi fiica unei familii de ţărani din Vrancea s-a sfârşit tragic. Teodor Aurel, fiul din prima căsătorie a romancierului Cezar Petrescu, avea doar 23 de ani şi era student la Arhitectură în Bucureşti când a ucis-o pe iubita sa, Viorica, cu pistolul, apoi s-a sinucis, după ce părinţii lor s-au opus căsătoriei.

S-au cunoscut la Piatra Neamţ

Viorica, în vârstă de 19 ani, de o frumuseţe orbitoare, din comuna Tîmboieşti, era singura fată a familiei Eugenia şi Dumitru Roman, din Tîmboieşti, oameni gospodari şi înstăriţi. Viorica  i-a cucerit inima lui Teodor la Piatra Neamţ, acolo unde ea urma cursurile liceale. Din nefericire, rămas fără mamă, Teodor a fost nevoit să-şi urmeze tatăl la Bucureşti, unde a fost crescut de o mătuşă.

În vara anului 1940, în vremuri tulburi, de război, Teodor Aurel a fost concentrat pentru a merge pe front. În zilele rămase până să plece să-şi facă datoria faţă de ţară, a decis împreună cu iubita sa să petreacă câteva zile la Tîmboieşti. Perioada petrecută împreună de cei doi îndrăgostiţi s-a concretizat într-o cerere în căsătorie a Vioricăi, dar pentru acest lucru era nevoie de consimţământul părinţilor.

Opozitia parintilor

Dacă părinţii fetei au fost la început de acord cu logodna dintre cei doi, ulterior ei s-au răzgândit după ce au aflat că Cezar Petrescu se îmotriveşte acestei uniuni. Autorul romanului „Întunecare” era un om celebru la vremea aceea în Bucureşti şi nu agrea ideea ca unicul său fiu să se căsătorească cu o fată de ţărani.

3

Din dragoste pentru Viorica, Teodor Aurel a decis să rupă legăturile cu tatăl său şi a revenit la Tîmboieşti, hotărât să o i-a de nevastă pe iubita lui, proaspăt absolventă de liceu. Aici însă s-a lovit de opoziţia părinţilor fetei, care s-au răzgândit între timp, pentru că nu doreau să-şi dea fata pe mâna unui bărbat care abia pleca la război. Atât Viorica, cât şi Teodor, au fost foarte afectaţi de deciziile părinţilor lor, încât au făcut tot ce se poate posibil pentru a se vedea în continuare.

Se întâlneau pe ascuns în podgoriile din jurul satului, dar pe data de 4 iulie 1940, considerând că dragostea lor nu poate avea nicio şansă de izbândă, lui Teodor i-a încolţit ideea sinuciderii. Nu înainte însă de a o lua cu el în mormânt şi pe Viorica.

El şi-a împuşcat iubita, chiar în curtea casei fetei, apoi şi-a pus pistolul la tâmplă şi şi-a luat la rândul său viaţa.

Au fost înmormântaţi câteva zile mai târziu, unul lângă altul, dar scriitorul Cezar Petrescu nu a fost prezent la funeralii. L-a însărcinat cu asigurarea celor necesare pe ziaristul focşănean Leon Kalustian, care consemnează în „Simple Note” cum a resimţit scriitorul această tragedie.

Ziaristul Leon Kalustian, prezent la înmormântare

2

„Nu sunt mulţi care să ştie că, din primul lui mariaj, din tinereţe a avut un fiu. Singurul lui copil. Îl chema Aurel. Era deştept, era frumos, era talentat, era student la Arhitectură şi iubea o fată, colegă cu el de studii, originară din comuna Sîmboteşti, a fostului judeţ Râmnicu-Sărat. Plecase în vacanţa de Paşti din 1940, să petreacă sărbătorile la părinţii fetei care erau nişte ţărani mai cuprinşi; şi acolo, drama pe care nimeni n-a putut-o dezlega. Fiul lui Cezar Petrescu şi-a ucis iubita şi apoi s-a sinucis. N-a lăsat nici o explicaţie a gestului şi taina a dus-o cu el în mormînt. Nu l-am văzut Pe Cezar Petrescu niciodată atât de destrămat şi atât de gârbovit ca sub plumbul acestui imprevizibil epilor. M-a rugat să mă duc să mă ocup de problemele înhumări şi am făcut-o, cu toată greutatea, ca să-l cruţ de o realitate care nu mai putea fi modificată şi ca să-şi poată evalua, salva imaginea copilului dragostei lui dintâi, poate printr-un miracol, încă undeva, viu.

La solicitarea lui Cezar Petrescu, această dramă nu a fost consemnată în presa vremii.

Mai puteţi citi:

Frumoasa Mariţica Văcărescu i-a lăsat cu gura căscată pe focşăneni la nunta ei, acum 168 de ani

Pe 9 septembrie 1845, la biserica „Sf. Ioan” din Piaţa Unirii a avut loc nunta domnitorului Ţării Româneşti, Gheorghe Bibescu cu fiica boierului poet Nicolae Văcărescu, naş de cununie fiind Mihail Sturdza, domnitorul Moldovei.

Corneliu Zelea Codreanu şi Elena Ilinoiu şi-au jurat iubire în faţa lui Dumnezeu la Focşani

Căsătoria celor doi a avut loc pe data de 14 iunie 1925 la Crângul Petreşti, în prezenţa a peste 100.000 de oameni, organizator fiind generalul Macridescu, în calitate de naş al cuplului.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite