Un kilogram de struguri, cât o legătură de pătrunjel. De ce spun viticultorii că îi paşte falimentul şi ce i-ar putea salva
0Viticultorii vrânceni îi acuză pe marii procesatori din judeţul care deţine o cincime din suprafaţa viticolă a ţării că, în lipsa intervenţiei statului, s-au înţeles asupra sumei umilitoare propuse pentru achiziţia strugurilor, 90 de bani pe kilogram, deşi preţul vinului a crescut.
Cultivatorii de viţă de vie din Vrancea, cei mai numeroşi din România, având în vedere că judeţul deţine 20% din suprafaţa viticolă a ţării, se declară în pragul falimentului. Asta din cauză că vor fi nevoiţi, şi în această toamnă, să îşi vândă strugurii pe un preţ de nimic, un kilogram de struguri de soi valorând mai puţin decât o legătură de pătrunjel.
Declinul viticulturii din ultimii ani este provocat de preţul derizoriu impus de marii procesatori, care s-au înţeles să ofere la toamnă un preţ de 90 de bani pe kilogramul de struguri, tarif valabil şi acum 20 de ani.
“Prin Asociaţia Viticultorilor, vrem să sesizăm Oficiul Concurenţei pentru înţelegeri de cartel la nivel de procesatori. În toată lumea asta normală, materia primă are ponderea cea mai mare în realizarea unui produs finit. În cazul nostru, materia primă este strugurele, care are o pondere de doar 10% în obţinerea produsului finit, vinul, ceea ce înseamnă o batjocură. Dacă un litru de vin se vinde acum cu 8 lei, ar trebui ca preţul strugurelui să fie o treime din preţul vinului”, ne spune Marian Constantin, fermier din Vrancea care lucrează 40 de hectare de vie.
Acesta ne-a mărturisit că lucrările necesare pentru întreţinerea unui hectar de viţă-de-vie l-au costat anul acesta 10.000 de lei, iar la o producţie medie de zece tone la hectar, rar când se ajunge la 13 tone, poate spune deja că lucrează în pierdere. Viticultorul ne-a semnalat şi o altă anomalie care a dus la această politică de falimentare a celor foarte mulţi care trăiesc de pe urma culturii viţei-de-vie.
Astfel, în urmă cu trei ani preţul pe care îl ofereau procesatorii pentru un kilogram de struguri a fost de 1,25 de lei, în condiţiile în care vinul la cramă se vindea cu 5 lei/litrul. În 2018, procesatorii au oferit 1,20 de lei pe kilogramul de struguri, dar vinul s-a dus la 6 lei/litrul. Preţul de achiziţie al strugurilor a scăzut şi în 2019, la 1,10 lei/kg, iar la vin s-a mai adăugat un leu, totul culminând în acest an, când deşi vinul costă în medie 8 lei/litru preţul la struguri a ajuns la 90 de bani.
“Cum poate să crească vinul la cramă şi în acelaşi timp preţul strugurilor să scadă, eu asta nu pot să o pricep. Se vrea distrugerea întregului sector”, ne mai spune fermierul.
Şi preşedintele Asociaţiei Viticultorilor confirmă situaţia disperată în care se află viticultorii.
"Eu ştiu de un preţ de 85 de bani pe kilogramul de struguri. Cred că ar trebui ca toţi viticultorii din Vrancea să se unească şi să ceară socoteală pentru batjocura la care sunt supuşi. Chiar dacă statul plăteşte 700 de lei subvenţie la hectar, banii aceştia se întorc înapoi la stat sub formă de taxe, pentru că am fost obligaţi să cultivăm struguri cu demunire de origine controlată. Este faliment curat", ne-a spus Toader Manole, preşedintele Asociaţiei Viticultorilor din Vrancea.
În aceste condiţii, viticultorii spun că singura soluţie pe care o văd pentru ieşirea din declin ar fi capitalizarea celor care lucrează în domeniu, pentru a-şi construi propriile crame de procesare, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să vândă toamna strugurii pe preţuri de nimic. Acest lucru se poate face cu bani europeni, pe modelul fondurilor care eu existat pentru reconversie, când viticultorii au beneficiat de 75% bani gratis să-şi dezvolte exploataţia.
Acum, aceste fonduri se dau în procent de 50%, lucru care îi ajută tot pe fermierii mari, cei care de fapt achiziţionează strugurii la preţuri mici. Din acest motiv, Asociaţia Viticultorilor din Vrancea a cerut o întrevedere la Ministerul Agriculturii şi cu autorităţile care reprezintă Guvernul în Vrancea, mai ales că anul trecut actualul ministru al Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, liberalul Ion Ştefan, a făcut o promisiune de care a uitat.
Acesta a iniţiat un proiect prin care producătorii de struguri pentru vin şi de masă să beneficieze de o primă de comercializare, în valoare de 200 euro/tonă, pentru producţia care intră în crame, la procesare, sau ajunge la tarabă, la vânzare. Singura obligaţie a viticultorilor era să facă dovada valorificării producţiei.
“Această lege va da un impuls viticulturii din România şi industriei vinului din România. Să nu uităm că producătorii viticoli au atras 100% fondurile europene disponibile prin programele de reconversie. Acum, ei trebuie sprijiniţi să fie competitivi atât în ţară, cât şi la export”, spunea anul trecut, în campania electorală de la Europarlamentare, Ion Ştefan, despre proiectul pe care s-a aşternut praful.