„Sfântul” baron Marian Oprişan şi ceata de preoţi-agenţi electorali din Vrancea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan, în mijlocul înalţilor prelaţi  FOTO: Facebook
Marian Oprişan, în mijlocul înalţilor prelaţi  FOTO: Facebook

Câţiva preoţi din judeţul Vrancea lasă orice precauţie la o parte şi-l promovează electoral deschis pe baronul Marian Oprişan.

Atât la oraşe, dar şi la ţară,  „trimişii lui Dumnezeu pe pământ” au avut mereu în ani electorali un rol important în a mobiliza enoriaşii să meargă la vot şi să aleagă pe „cine trebuie".

La Focşani, unul dintre preoţii care îşi arată necondiţionat sprijinul faţă de politicieni este chiar parohul de la viitoarea catedrală ortodoxă, Florentin Răuţă. Deşi lucrările la catedrală se mişca în ritm de melc de 15 ani, în apariţiile sale în presă preotul nu mai pridideşte cu laudele la adresa baronului Oprişan. Ultima dată a făcut-o în urmă cu două zile, după ridicarea celei de-a treia turle la catedrală.

„În mod cu totul deosebit vreau să-i mulţumesc unui om drag inimii mele, un om pe care l-am avut totdeauna aproape şi care este domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, care ne-a ajutat foarte mult. Aşa cum cunosc vrâncenii, domnia sa este omul care atunci când spune da rămâne da şi cuvântul domniei sale a devenit faptă”, a declarat preotul Răuţă pentru un cotidian local.

În primăvară, preotul îi preaslăvea din nou pe „sfântul” Oprişan, iar în semn de preţuire baronul a postat lauda pe pagina de Facebook.

FOTO Preotul Florentin Răuţă

1

"Dumnezeu a rânduit să mă întâlnesc cu preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, domnul Marian Oprişan, care a promis că va aloca fonduri. Şi nu s-a oprit doar la alocarea de fonduri pe parcursul anului 2007. În mod constant, anual, atât cât şi bugetul Consiliului Judeţean sau al Consiliului Local Focşani au permis, a alocat fonduri pentru construcţia Catedralei, astfel încât astăzi avem zidurile catedralei înălţate până la începerea acoperişului, turlele mici finalizate, sunt pe acoperişul Catedralei, turla mare e confecţionată, urmând ca anul acesta să o urcăm la locul ei“, spunea preotul paroh Florentin Răuţă.

Preotul director de şcoală propagandist politic

Tot anul acesta a ieşit la iveală simpatia pentru politicieni a unui alt preot. Părintele Cristian Niţă, care slujeşte la biserica de la Spitalul Dumbrăveni şi care ocupă şi funcţia de director de şcoală la Cîmpineanca, îşi crease o pagină de Facebook cu ajutorul căreia îşi exprima, contrar statutului său de preot, simpatiile politice, evident pro PSD.

FOTO: Preotul Cristian Niţă

1

Tot acolo distribuia link-uri în care recomanda ce să voteze oamenii la europarlamentare iar preşedintele ţării este caricaturizat în fel şi chip. Soţia preotului este angajat al Consiliului Judeţean Vrancea, fiind secretar la cabinetul vicepreşedintelui CJ, pesedistul Dragoş Bîrlădeanu. Între timp, după ce presa a relatat acest lucru, preotul a renunţat la pagina de Facebook.

1

„Îmi doresc ca domnul Grosu să fie în continuare primar”

În urmă cu doi ani, la alegerile locale din 2012, preoţii Florică Hanganu şi Nicolae Poiană, ambii din comuna Suraia, îşi îndemnau enoriaşii să-l voteze pe primarul în funcţie pentru că a ajutat biserica.

"Am găsit sprijin întotdeauna când au fost probleme de rezolvat. La începutul mandatului, domnul primar a obţinut o sumă importantă de bani de la Guvern şi am făcut o casă de prăznuire, cu câteva camere. Aici vrem să avem grijă de 12 bătrâni necăjiţi din sat cărora le vom oferi cazare şi masă, ce vor fi suportate de parohie, iar Primăria ne va sprijini să angajăm două persoane care să aibă grijă de aceşti bătrâni. Îmi doresc din tot sufletul ca domnul Grosu să fie primar în continuare pentru a putea duce la bun sfârşit proiectele începute. O urgenţă care ar fi de rezolvat în viitorul apropiat la noi la biserică este o centrală, pentru că în iarnă din cauza gerului a crăpat. Oricum, primarul este la sufletul nostru", spunea preotul Florică Hanganu într-un oficios de campanie al primarului.

De ce susţin preoţii politicienii

Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea, condus de baronul Marian Oprişan (PSD), a alocat în vară, prin rectificare bugetară, o primă tranşă de 100.000 de lei, cu titlu de sponsorizare, pentru o serie de cărţi bisericeşti tipărite de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Este vorba despre opt lucrări scrise de preoţi şi de profesori de religie, dedicate Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

Cei 100.000 de lei de la bugetul judeţului au fost alocaţi după ce, într-o scrisoare trimisă „domniei sale“ Marian Oprişan, Înaltpreasfinţitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, îi solicită baronului sprijin financiar pentru tipărirea lucrărilor. ÎPS Ciprian invocă în scrisoare şi o Hotărâre de Guvern din 2013, privind declararea anului 2014 drept „Anul Brâncoveanu“.

Şi ca să vă mai arătăm că biserica se sprijină pe administraţie şi pe banii contribuabililor, în luna octombrie 2013 Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a trimis o adresă lui Marian Oprişan,preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, în care îi solicită nici mai mult, nici mai puţin decât zece contribuţii pentru personalul neclerical, la nivelul salariului minim pe economie, plus plata contribuţiilor la stat.

1

Adresa a fost soţionată pozitiv şi Consiliul Judeţean a alocat în 2013 peste 500.000 de euro pentru salariile personalului neclerical.

Arhiepiscopia şi-a motivat solicitarea prin faptul că din cauza crizei economice, oamenii nu mai au bani să susţină parohiile de care aparţin.

„Domnule Preşedinte, vă aducem la cunoştinţă că Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei are în subordinea sa 7 Protoierii, 32 de aşezăminte monahale şi 637 de parohii, multe dintre acestea cu un număr mic de familii, care, din cauza sărăciei, nu pot susţine financiar unitatea de cult de care aparţin. Având în vedere rolul Bisericii în istoria şi cultura poporului român, precum şi calitatea acesteia de factor de echilibru social, mai cu seamă în aceste vremuri de criză economică; Luând în considerare faptul că Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, de-a lungul vremii, şi-a adus contribuţia la dezvoltarea patrimoniului cultural; Ştiut fiind că ierarhii şi preoţii de astăzi continuă lucrarea de propăşire cultural-spirituală şi de menţinere a unităţii Neamului; Vă rugăm Domnule preşedinte, să analizaţi, cu bunăvoiţă, posibilitatea suplimentării unui număr de 10 contribuţii pentru personalul neclerical la nivelul salariului minim pe economie, în vigoare pentru anul 2013, plus cotele aferente, în procent total de 27,768%”, se arată într-o adresă trimisă la Consiliul Judeţean Vrancea şi semnată de consilierul bisericesc Vespasian Negoiţă şi de contabilul şef al Arhiepiscopiei, Claudia Sava.

Nu mai vorbim despre milioanele de lei care merg anual din bugetul local al municipiului Focşani către bisericile din oraş, ca urmare a solicitării de ajutoare băneşti de către preoţi.

Mai puteţi citi:

„Acatiste” din bani publici la bisericile din Focşani

Prin mai multe adrese transmise de cele două protoierii din Focşani, municipalitatea din Focşani este solicitată să acorde un sprijin financiar pentru continuarea lucrărilor la mai multe biserici din Focşani.

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, cu mâna întinsă după bani la Marian Oprişan

Arhiepiscopia cere plata a zece salarii pentru personalul neclerical, motivând că parohiile sunt sărace, iar oamenii nu mai pot susţine financiar unitatea de cult de care aparţin.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite