Şcoală din Vrancea, renovată după 130 de ani. Viaţa elevilor, îmbunătăţită odată cu transformarea şcolii. „Schimbarea se vede şi la nivel mental“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua şcolaă din Popeşti, după renovare FOTO: BookLand România FOTO: BookLand România
Noua şcolaă din Popeşti, după renovare FOTO: BookLand România FOTO: BookLand România

Unitatea de învăţământ a fost renovată şi dotată corespunzător, astfel încât elevii să ţină pasul cu noile tendinţe.

O şcoală ridicată în anul 1892, care a trecut prin două războaie mondiale şi multe alte încercări, a căpătat un aspect nou, modern, aşa cum ar trebui să arate o unitate de învăţământ chiar şi dintr-o localitate mică.

Totul se datorează Asociaţiei Bookland, care a inclus Şcoala Gimnazială „Profesor Doctor General Gheorghe V. Zaharia” din comuna Popeşti, Vrancea, care are peste 100 de elevi, în programul lor de modernizare. 

Cu ajutorul asociaţiei, în decurs de 4 luni, au fost renovate şcoala, cu şapte săli de curs, sala de sport şi grădiniţa din Popeşti.

Totul după ce conducerea şcolii a completat un formular pe site-ul asociaţiei, în care solicită ajutorul pentru renovare.

Practic, prin acoperişul unităţii ploua, parchetul era în proporţie mare deteriorat, uşile şi geamurile din lemn nu se mai închideau şi aşa mai departe. Mai mult decât atât, mobilierul avea în jur de 100 de ani vechime.

În doar patru luni, cu ajutorul unei firme specializate, dar şi a părinţilor care s-au oferit voluntari la renovare, s-a înlocuit complet acoperişul, pereţii au fost izolaţi, tâmplăria a fost înlocuită, iar sălile de clasă au fost dotate după standarde moderne, inclusiv cu echipamente IT, spre încântarea elevilor.

Şcoala a scăpat şi de vechile sobe, fiind montată o centrală pe lemne care asigură acum tot confortul termic de care copiii şi profesorii au nevoie.

Directorul şcolii, Ionuţ Bercaru, care este şi profesor de istorie, spune că în perioada Primului Război Mondial unitate de învăţământ a fost utilizată ca spital de campanie.

„Frontul de la Mărăşeşti era la 40 de km de aici. În zona asta, trupele se odihneau, iar răniţii erau aduşi aici, în clădire. Devenise spital de campanie, căci sălile erau mari, încăpătoare. Şi acum, în grădinile oamenilor, când sapi mai adânc pentru vreo fundaţie, mai găseşti rămăşiţe umane din timpul Primului Război Mondial”, spune, pentru site-ul Şcoala 9, profesorul Bercaru.

Aşa arăta şcoala înainte FOTO: BookLand România

focsani scoala

Directorul spune că la nivel mental, elevii şi familiile lor au sesizat schimbarea care s-a produs şi se văd semnalele de strângere a legăturii cu şcoala.

„Acum 10 ani în sala aia de clasă era un parchet în valuri şi faptul că putem să ne desfăşurăm activitatea didactică cu tehnologia nouă şi putem să folosim aceleaşi resurse într-o sală de clasă este fenomenal. Contează mai puţin bucuria noastră, ci bucuria copiilor”, a mai precizat directorul Ionuţ Bercaru.

Şi autorităţile locale sunt fericite că s-a reuşit într-un timp relativ scurt reabilitarea şcolii din Popeşti.

Elevii, bucuroşi că pot învăţa într-o şcoală complet modernizată FOTO: BookLand România

focsani scoala

„Poate o investiţie de genul acesta dura trei ani sau poate se făcea pe bucăţi. Avem totuşi capacitatea de a ne uni şi de a face lucrurile repede şi bine doar atunci când ne ajunge cuţitul la os, pe ultima sută de metri. Lucrurile se mişcă dacă vrei cu adevărat şi cu foarte multe eforturi”, a precizat şi Marian Ionescu, secrettarul comunei Popeşti, cel care s-a ocupat de obţinerea tuturor avizelor pentru urgentarea investiţiei.

Vă mai recomandăm:

Cea mai veche şcoală din ţinutul Putnei devine Muzeul Ţării Vrancei

FOTO Cel mai vechi liceu din Vrancea a decis să păstreze scrijeliturile de pe ziduri. Unele sunt vechi de la 1881

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite