Românii care au decis să cultive goji, planta considerată medicament, în patria vinului. Cu ce s-au ales din prima recoltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie dintr-o comună din Vrancea a decis să se implice în cultivarea unor plante necunoscute printre agricultorii din zonă.

Familia Dorina şi Lache Cojocaru, din comuna vrânceană Ţifeşti, a decis să-şi transforme o parte din grădină în ceea ce ei numesc Raiul Goji.

Trebuie menţionat că localitatea Ţifeşti este cunoscută pentru suprafeţele cultivate cu viţă de vie şi cu pomi fructiferi, dar dorinţa de a fi în pas cu noul a fost mai mare decât tradiţia.

Pe o suprafaţă nu foarte mare, ceva mai mult de 1.500 de metri pătraţi, cei doi soţi s-au gândit să facă ceea ce în termeni agricoli se numeşte rotaţia culturilor. Astfel că impulsionaţi de copii, care locuiesc la oraş, Dorina şi Lache au deschis internetul şi au citit despre goji, o plantă necunoscută în Vrancea, dar la modă la magazinele plafar, pentru proprietăţile ei terapeutice.

Goji este cultivată în special în China şi Mongolia şi a fost creată de un botanist american.

gojibr

În spatele casei, au plantat în primăvară nu mai puţin de 520 de plante de goji, deşi nu toate s-au dovedit rezistente.

"Cam o sută din plante s-au uscat, deşi le-am lucrat ca la carte. Asta nu este o problemă, pentru că o să le replantez la primăvara viitoare. Bucuria cea mai mare este că încă din primul an plantele au rodit, au făcut destule fructe şi trebuie să ne gândim serios anul viitor la desfacere", spune capul familiei.

Cultura de goji presupune o îngrijire specială, în sensul că plantele au nevoie de apă, care este adusă la fiecare fir în parte prin instalaţia de picurare cu rezervor de preîncălzire. În plus, cultura trebuie păzită de păsările cerului, care par atrase de fructele de goji mai mult decât orice.

Prima recoltă, care a însemnat câteva zeci de kilograme de fructe de goji, a fost transformată în dulceaţă. Atât simplă, cât şi în combinaţie cu pepene galben.

image

Cum se cultivă planta

"Fiecare plantă de goji se cultivă la doi metri distanţă una de alta. Apa este esen'ial[ şi din această cauză este nevoie de un sistem de picurare. De asemenea, plantele de goji au nevoie şi de lumină multă. O singură plantă de goji poate produce, atunci când ajunge la maturitate, trei kilograme de fructe".

În România, cultura de goji nu este răspândită, deşi planta se adaptează foarte uşor solului şi ar putea fi cultivată de cât mai mulţi agricultori. În străinătate un kilogram de fructe se vinde cu până la 20 de euro.
Fructul conţine foarte mulţi nutrienţi şi ajută organismul. Goji este recomandat la diabet, boli cardiace, tuberculoză. Totodată, previne apariţia ridurilor şi dezvoltă masa musculară.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite